04:08:47 29.03.2024
Stiri

Roboțel creat de un basarabean în China

Moldovenii în lume 30.01.2015 09:20 Vizualizări3921 Autor: Stela Mihailovici
Roboțel creat de un basarabean în China


CREATIVITATE // Un student moldovean vrea să pună pe roate un roboțel, care le-ar putea face concurență mașinuțelor chineze

De când se ține minte, a fost îndrăgostit de computere și nu a stat pe gânduri nicio clipă atunci când a trebuit să aleagă o facultate la universitate. A studiat domeniul IT în România, dar a ajuns la mii de kilometri să învețe meserie de la cei care sunt printre primii în lume la construcția echipamentelor electronice – chinezii. Mihai Istrati este convins că va fi un bun inginer după trei ani de studii în China, iar experiența acumulată în această țară îi va garanta o carieră de succes oriunde în altă parte, chiar și la baștină.

Cu doi ani în urmă, Mihai Istrati a cucerit publicul unui concurs de inginerie organizat în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Roboțelul pe care l-a creat pentru lucrarea sa de licență „le-a făcut din ochi” mai multor angajatori din domeniul IT care i-au propus tânărului să facă parte din echipa lor. Putea fi un început de carieră peste Prut, combinat în paralel cu studii de masterat, dar într-o singură zi planurile i-au fost date peste cap.

Ademenit de soră

„Într-o seară, vorbesc online cu sora mea, care se afla de trei ani în China, și-i povestesc că vreau să continui masterul în România. Ea mă întreabă: De ce nu depui documentele și în China?”, își amintește Mihai cum a sunat întrebarea provocatoare care i-a schimbat într-o clipă viitorul. În scurt timp, a perfectat tot setul de documente în limba engleză, însoțit de scrisori de recomandare de la profesorii din Sibiu și l-a expediat la „Northwest Normal University” din orașul Lanzhou.

Chiar înainte de a susține examenele de licență, a aflat vestea cea mare - a fost acceptat la universitatea din China. Chiar dacă a ajuns într-un mediu total diferit, Mihai spune că s-a adaptat ușor la noul stil de viață printre chinezi. „Sibiul era un orășel în care viața merge lin, case micuțe și frumoase cu o istorie mare în spate. Aici vezi doar clădiri cu peste 20 de etaje. Lume multă, care întotdeauna se grăbește, se îmbulzește. A fost o aventură interesantă la început și eram foarte entuziasmat. Devenisem un fan al bucătăriei chineze”, descrie Mihai primele impresii din orașul care l-a „înfiat” pentru următorii patru ani.

Studii exclusiv în chineză

Tânărului nu i-a părut rău că va pierde un an de zile doar pentru studierea unei limbi străine, care se numără printre cele mai sofisticate din lume. Chineza era obligatorie, în condițiile în care cursurile la universitate se fac doar în această limbă. „Acum sunt la jumătatea primului an de master în domeniul ingineriei calculatoarelor. Îmi este un pic cam greu la ore, pentru că nu am reușit într-un an să învăț la perfecție chineza, iar limbajul profesional este și mai complicat. Profesorii de aici nu se prea opresc să explice, dacă cineva nu a înțeles”, afirmă Mihai, care precizează că mai are un singur coleg străin care a venit din Sudan. Orele sunt în mare parte teoretice, iar străinii sunt nevoiți să-și caute manuale în engleză pentru a studia suplimentar materia care pare complicată în chineză.

Cercetări științifice

La examene, profesorii sunt mai înțelegători cu studenții străini și le permit să prezinte oral tot felul de cercetări în domeniul IT, în locul unor teste care trebuie scrise în chineză. În prezent, Mihai Istrati cercetează cum a fost posibilă spargerea bazelor de date ale Companiei „Sony Pictures”. „Trebuie să explic cine ar fi potențialii atacatori, care sunt dovezile ce duc spre descoperirea hackerilor și care au fost greșelile lor. Trebuie să determin și programul pe care l-au folosit pentru a se infiltra în sistem”, explică Mihai ce are de făcut pentru a susține cu brio unul dintre examenele de sfârșit de an.

Roboțelul Christopher

Printre teorie se strecoară și lucrurile practice. Mihai Istrati și-a propus să-l construiască de la zero pe roboțelul Christopher - o mașinuță care va fi ghidată de la calculator sau telefonul mobil prin Bluetooth sau Wi-Fi. „Am comandat piesele pe internet și voi asambla toate detaliile singur. Eu voi crea și programul de comandă. Roboțelul îl fac din propria inițiativă pentru a nu uita programarea. Poate acesta va fi și proiectul meu pentru disertație”, își face planuri Mihai. Tânărul reușește să-și cumpere piese pentru roboțel făcând economii din bursă. Chiar dacă și-ar dori să-și găsească un loc de muncă în paralel cu studiile, acest lucru este imposibil în China, dacă ai venit cu viză de student. Mihai recunoaște că a refuzat oferta, atunci când i s-a propus să fie profesor de limba engleză.



Promovează tradițiile moldovenești

Mihai Istrati este unul dintre cei 20 de studenți moldoveni care învață la universitatea din Lanzhou și care au devenit o mare familie. Împreună încearcă să promoveze tradițiile moldovenești printre chinezi. În fiecare an, tinerii participă la festivalul dedicat studenților străini. „Prezentăm mici concerte în care punem în valoare cultura noastră. Cântăm piese populare, dansăm și pregătim bucate tradiționale. I-am cucerit pe chinezi cu mămăligă cu brânză moldovenească, clătite, sarmale sau plăcinte”, enumeră basarabeanul. În plus, studenții se implică în diverse activități de voluntariat și fac acte de caritate. În ajun de Crăciun, tinerii au strâns produse alimentare, haine și bani și au făcut cadouri locuitorilor unui sătuc sărăcăcios din apropiere de Lanzhou.

Carieră la baștină

Chiar dacă străinii au toate șansele să-și facă o carieră de succes în China, după cei trei ani de masterat, Mihai Istrati și-ar dori să se afirme ca inginer în România sau R. Moldova, dar fără a rupe legăturile cu statul chinez. „În suflet nu mă pot împăca cu gândul că un loc va trebui să-l jertfesc. Aș vrea să-mi găsesc un job acasă, dar să aibă legătură directă cu China, să pot să o vizitez din când în când și să vorbesc limba pe care am învățat-o cu atâta insistență”, spune îngândurat tânărul. Și părinții care au rămas singuri în Slobozia-Dușca, Criuleni, așteaptă ca cei doi copii plecați în China să vină cât mai aproape de casă.

Întrebat dacă le-ar recomanda altor moldoveni să se aventureze la studii într-o asemenea țară precum este China, Mihai Istrati spune convins că merită: „Vezi o cultură diferită, vezi oameni total diferiți și apreciezi cu adevărat ceea ce ai doar atunci când ești departe de casă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md