CONTROL parlamentar: Toți membrii CNI nu și-au declarat mașinile și banii de pe carduri
Comisia parlamentară specială de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale președintelui și membrilor Comisiei Naționale de Integritate a identificat mai multe nereguli în documentele depuse de reprezentanții CNI-ului pentru anul 2013. Acestea au fost trecute într-un raport pregătit de deputați care urmează a fi prezentat la una dintre următoarele ședințe ale Legislativului.
Parlamentarii au constatat că toți membrii CNI nu au declarat câte una sau mai multe unități de transport pe care le dețin sau le-au luat în folosință.
Președintele CNI, Anatolie Donciu, nu a declarat un automobil de model „VAZ” fabricat în 1992 și dreptul de uzurfruct asupra unui „Mercedes” și a unui „BMW”. A fost tăinuit și un card bancar pe care erau la sfârșitul anului trecut peste 17 mii de lei.
Vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, nu a declarat o mașină de model „Mazda” fabricată în 1990 și reînmatriculată în 2013. În declarația de avere funcționarul a scris că ar fi vândut automobilul.
Și cei trei membri ai CNI au uitat să-și treacă în declarațiile de avere și proprietate mașinile vechi pe care le dețin.
Leonid Morari nu a declarat două mașini: un „VAZ” și un „Audi” și un card bancar pe care erau păstrate peste zece mii de lei. Tototdată, deputații au stabilit că Leonid Morari se afla în incompatibilitate de funcții. Acesta era indicat ca administrator și asociat la Firma de Auditing „Audit-Servis” SRL.
Vera Lupu nu a trecut în declarația de avere un automobil de model „VAZ”, unul de model „Hundai” fabricat în 2007 și înmatriculat în 2012 și o „Toyota Camry” din 2007 luată în folosință. În urma verificărilor, deputații au stabilit că Vera Lupu a vândut mașina de model „Hyundai” fiicei sale cu 76 de mii de lei.
Dumitru Prijmireanu nu a declarat o mașină „VAZ” produsă în 1984 și reînmatriculată în 2013, un cont bancar deschis pe numele soției în care se păstrau peste 21 de mii de lei și un card deschis în 2013 cu un sold de peste nouă mii de lei.
Comisia parlamentară a identificat și bunuri care au fost trecute pe numele altor persoane pentru a nu fi trecute în declarațiile de avere ale membrilor CNI. „În urma acestor monitorizări au fost semnalate numeroase cazuri în care președintele și membrii CNI fac posibil transferul simulat al averilor lor pe numele rudelor sau prietenilor”, se spune în raportul deputaților.
Membrii Comisiei parlamentale mai precizează în raport că unele instituții ale statului au refuzat să prezinte informații la solicitarea deputaților. Nu au fost verificate terenurile deținute de conducătorii și membrii CNI, deoarece Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a invocat „secretul fiscal”.
VIDEO // Soțul Liubei Babițchi, tânăra decedată într-un salon de frumusețe din centrul capitalei, sparge tăcerea. „Liuba a murit înainte să fie chemată ambulanța... Totul era plin de sânge, dar au reușit să curețe și să distrugă probele”
Nou la Astra Film Festival 2025: Scurtmetrajul devine a cincea secțiune competițională. Cum vă puteți înscrie cel mai longeviv festival de film din România
„Teleradio-Moldova” examinează oportunitatea deschiderii unui punct de corespondenţi în stânga Nistrului, după ce postul public „Moldova 1” a revenit în Transnistria după o abență de peste 30 de ani