13:30:12 29.03.2024
Stiri

Revitalizează-ți corpul și mintea

Reportaj 17.04.2014 12:24 Vizualizări2173 Autor: Ziarul National


Revitalizează-ți corpul și mintea sursa: romanialibera.ro

Odată cu venirea primăverii, cu toții resimțim efectele schimbării de vreme prin stări de oboseală și dificultăți în concentrare. Află cum poți să-ți revitalizezi corpul și mintea după iarna lungă din anul acesta.

Energia și vitalitatea necesară corpului, poate fi asigurată cu ușurință dacă organismul primește un aport caloric adecvat (glucide 55% din aportul caloric total, proteine 15% și lipide 30%). Potrivit romanialibera.ro, pentru o buna dispoziție și tonus psihic, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizează nivelul glicemiei (hidrați de carbon sau glucide cu eliberare lentă).

- hidrații de carbon cu eliberare lentă sunt esențiali pentru amplificarea energiei și a dispozițitei. Sunt sursa de energie preferată a organismului și în plus cresc nivelul serotoninei.

„Secretul este să eviți dulciurile concentrate care cresc repede nivelul glucozei în sânge, fiind repede consumată, ducând la oboseală și indispoziție. În schimb, cerealele integrale ca pâinea cu fibre, orezul brun, pastele integrale, oferă organismului glucoză care se eliberează lent, menținând stabile nivelul glicemiei și al energiei”, declară dr. Specialist în Nutriție Mihaela Ursache, din cadrul Delta Hospital.

- carnea slabă precum mușchiul de vită, porc, pui și curcan sunt surse optime de proteine de calitate și de aminoacizi precum tirozina. Tirozina crește nivelul dopaminei și norepinefrinei, neurotransmițători cerebrali care cresc starea de alertă și concentrare. Carnea conține de asemenea și vitamina B12, vitamină cu rol în formarea celulelor sângelui, în sinteza proteinelor și a acizilor nucleici din organism, în funcționarea sistemului nervos. Peștele gras precum somonul și macroul conține, pe lângă proteine și acizi grași polinesaturați omega 3, lipide eficiente pentru combaterea simptomelor depresiei. Acizii grași omega 3 oferă beneficii și la nivel cardiovascular. Alte surse de omega 3 sunt oleaginoasele.

- un alt nutrient care poate crește tonusul psihic este acidul folic, găsit în frunzele verzi, citrice.

- fibrele alimentare sunt stabilizatoare ale energiei. Acestea încetinesc digestia, mențin senzația de sațietate, oferind o eliberare lentă de energie pe toată durata zilei.

- apa în cantitate de 2-2,5 litri/zi. Deshidratarea și oboseala merg mână în mână. Chiar și deshidratarea moderată poate încetini metabolismul și favorizează instalarea oboselii, lipsei de energie. Energia este dependentă de procesele metabolice din organism și ingredientul numărul unu pentru funcționarea corespunzatoare a acestora este apa. O altă cale de a te menține hidratat și plin de energie este să consumi alimente care conțin procent mare de apă, minerale și vitamine, ca fructele și legumele proaspete, de sezon.

- oleaginoasele precum caju-ul, migdalele și alunele de pădure sunt surse de lipide sănătoase, proteine și magneziu, mineral cu rol deosebit de important în metabolizarea glucidelor în energie.

„Studiile au arătat ca deficiența de magneziu poate scădea nivelul de energie. Magneziul poate fi găsit și în cereale integrale, legume și frunze verzi. Nucile de brazilia conțin seleniu, un element care crește buna dispoziție. Legătura directă între deficiența de seleniu și indispoziție a fost demonstrată. Acest mineral se găseste de asemenea și în carne, fructe de mare, leguminoase și cereale integrale”, a adăugat dr. Mihaela Ursache.

- cafeaua este cea mai populară băutura energizantă, însă pe termen scurt. Cofeina poate accelera ușor metabolismul, îmbunătățind temporar concentrarea și atenția. Dozele mici vă vor ține mai alerți și mai concentrați mai mult timp decât o singură doză mare. Însă consumul exagerat, mai ales în a doua jumătate a zilei, poate da insomnia, care este unul din factorii care întrețin oboseala cronică. Ciocolata neagră contine pe lângă cofeina și teobromină, un alt stimulent al energiei.

- consumând micul dejun în fiecare dimineață te vei bucura de mai multă energie și o dispoziție bună de-a lungul întregii zile. Varianta optimă de mic dejun este cea care conține hidrați de carbon cu eliberare lentă și fibre din cereale integrale, grăsimi bune și proteine (ex. o felie de pâine integrală cu brânză degresată sau carne slabă și unt de alune, o roșie sau un castravete) care cresc nivelul glicemiei și o menține astfel încât să beneficiezi de energie constantă pe durata următoarelor 3-4 ore.

- o altă strategie de menținere a nivelului glicemiei, al energiei și al bunei dispoziții este să consumi mese mici și gustări la fiecare 3-4 ore, în locul meselor mai rare și cu volume mari, care te vor toropi pur și simplu pentru câteva ore după. Variante echilibrate de gustări: craker și din cereale integrale, fructe, cereale cu lapte.

- suplimente alimentare precum complexul de vitamine hidrosolubile B, miere și polen de albine, în cure scurte, a câte 10 zile.

- pauzele de 5-10 minute din activitatea curentă îți sunt benefice pentru a combate oboseala acumulată și a crește productivitatea.

Dacă stările de oboseală persistă pe o perioadă îndelungată, nu ezitați sa consultați medicul.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md