11:36:35 20.04.2024
Stiri

REȚETE și POVEȚE // Cum păstrăm fructele pentru iarnă

Social 28.07.2013 16:19 Vizualizări14230 Autor: Ziarul National


REȚETE și POVEȚE // Cum păstrăm fructele pentru iarnă
Tradiţii mai noi şi mai vechi

Sfaturi utile

Cel mai corect şi mai sănătos mod de a consuma fructele este consumul în stare proaspătă şi în sezon. Urmăriţi anotimpurile împreună cu produsele pe care le oferă natura. Mâncaţi fructe proaspete atunci când sunt coapte în mod natural, fără suportul chimicalelor şi al luminii artificiale. Mâncaţi fructe locale şi limitaţi consumul fructelor de import, care nu au cum să fie mai proaspete decât cele locale.

Folosul mare al fructelor constă în vitaminele pe care le conţin și alte elemente importante, precum ar fi microelementele și antioxidanţii. Şi dacă unele dintre aceste substanţe folositoare se păstrează în fructe chiar la transportare şi păstrare îndelungată, apoi altele, precum ar fi vitamina C, tind să scadă sau să se distrugă complet în timp şi la temperaturi înalte.

Iată de ce consumul de fructe proaspete, locale şi în sezon este cel mai sănătos şi util mod de a le savura.

Și totuşi, vara ne oferă o abundenţă de fructe, care nu pot fi consumate totalmente în stare proaspătă, deci conservarea şi păstrarea lor pentru iarnă este importantă.

Fructe uscate

Metodele vechi şi tradiţionale de a conserva şi a păstra fructele pentru iarnă sunt mai rar întâlnite azi. În trecut, lumea usca la soare mai toate felurile de fructe de livadă: cireşe, vişine, zarzăre, prune, mere. Uscatul se făcea atât la soare, cât şi la fum, în uscătorii simple care se construiau prin gospodării. Această metodă mai este utilizată şi în prezent, îndeosebi pentru prune, în uscătorii comerciale, iar zarzărele, strugurii şi piersicile uscate se vând iarna mai mult din importuri.

Fructele uscate sunt o metodă simplă, ieftină şi sănătoasă de a le păstra pentru iarnă, mai ales dacă uscătoriile sunt ecologice, fără întrebuințare de chimicale speciale.

Fructe murate

O altă metodă veche de a conserva fructele este muratul în butoi. Cine nu iubeşte o felie de harbuz murat sau mere murate? Gospodarii de la sate mai păstrează această metodă veche şi extraordinar de sănătoasă, iar reţetele reuşite se transmit cu mândrie de la o casă la alta. Fructele (şi legumele) murate, adică fermentate, conţin un set de bacterii probiotice extrem de folositoare pentru un intestin sănătos şi o digestie uşoară. Păcat că în prezent muratul e înlocuit tot mai des cu marinatul, în bază de oţet şi zahăr, care de fapt prezintă probleme de digestie la foarte mulţi oameni.

Fructe pasteurizate

Odată cu descoperirea procesului pasteurizării, a devenit posibilă conservarea fructelor în containere sigilate, în sirop sau în suc propriu. Iar în anii 1950 a devenit posibilă pasteurizarea şi conservarea fructelor în condiţii de casă, deci a devenit tradiţională conservarea fructelor în formă de compoturi, sucuri stoarse, dulceaţă şi magiun.

Această formă rămâne până în prezent cea mai populară, mai ales în regiunile rurale. Şi dacă sucurile stoarse păstrează majoritatea din conţinutul original de vitamine, apoi compoturile şi dulcețurile sunt mai curând o formă de a conserva carbohidraţii din ele, pentru că vitaminele vor fi distruse în majoritate în procesul de fierbere. O opțiune mai economă şi mai sănătoasă este de a lăsa fructele proaspăt pregătite să se macereze în puțin zahăr, până lasă un suc subţire, apoi să fie pasteurizate, cu puțină apă, până la momentul de fierbere şi sigilate imediat. O asemenea formă de conservare „în sucul propriu” va păstra mai multe  vitamine, va economisi apă, vase şi spaţiu pe rafturi (de obicei se folosesc borcane de un litru sau mai mici). Iar iarna va trebui doar de adăugat apă rece sau fierbinte, sau iaurt pentru un desert delicios şi sănătos.

Fructe congelate

O formă modernă de a conserva fructele pentru iarnă este de a le congela. Într-adevăr, congelatoarele voluminoase au devenit obişnuite în bucătăriile gospodinelor, mai ales la oraş, unde lipsesc beciurile tradiţionale. Este foarte simplu să aranjezi fructele în porţii de jumătate sau de un kilogram, să le pui la congelator, iar iarna doar să le scoţi şi să le consumi dezgheţate sau adăugate în deserturi şi copturi. În stare congelată, fructele păstrează aproape toate vitaminele şi alte substanţe utile.

Dar şi această metodă are un minus: din punctul de vedere al mediului înconjurător, congelarea este dăunătoare, deoarece necesită energie electrică pe tot parcursul termenului de păstrare. Dacă ar fi să ţineţi un congelator acasă doar pentru fructe şi dacă aţi calcula cheltuielile pe lumină pentru a le păstra, veţi vedea cât de scumpe vă ies aceste fructe. Pe de altă parte, dacă se întâmplă pene de curent frecvent, congelatoarele se dezgheaţă, iar gospodina va fi nevoită să folosească o cantitate mare de fructe dezgheţate într-un răstimp scurt. Nu se recomandă îngheţarea repetată a unui produs, din motive de securitate alimentară.

Fructe proaspete

Unele fructe, însă, pot fi păstrate în stare proaspătă un timp îndelungat, precum ar fi merele, perele, strugurii, gutuile şi alte fructe preponderent de toamnă. În condiţii potrivite, în localuri răcoroase, uscate şi bine aerisite, aceste fructe se pot păstra până în primăvara, deși conţinutul de vitamine şi microelemente inevitabil vă scădea.

Concluzie

Oricare ar fi metoda preferată de a conserva fructele, încercaţi mai întâi să consumaţi cât mai multe în stare proaspătă şi în sezon. Iar surplusurile să le conservaţi folosind cât mai puţină energie, zahăr şi alţi conservanţi. Securitatea alimentară în timpul conservării, curăţenia, sterilizarea containerelor şi a capacelor sunt la fel de importante, ca să puteţi savura iarna produse sănătoase şi gustoase.

În săptămânile viitoare voi veni cu reţete de conserve de fructe şi legume. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi reţetele preferate, scrieţi-ne pe adresa poştală a redacţiei sau trimiteţi e-mail la tamara.schiopu@ziarulnational.md.

 

 

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md