Stiri
Tradiţii mai noi şi mai vechi
Sfaturi utile
Cel mai corect şi mai sănătos mod de a consuma fructele este consumul în stare proaspătă şi în sezon. Urmăriţi anotimpurile împreună cu produsele pe care le oferă natura. Mâncaţi fructe proaspete atunci când sunt coapte în mod natural, fără suportul chimicalelor şi al luminii artificiale. Mâncaţi fructe locale şi limitaţi consumul fructelor de import, care nu au cum să fie mai proaspete decât cele locale.
Folosul mare al fructelor constă în vitaminele pe care le conţin și alte elemente importante, precum ar fi microelementele și antioxidanţii. Şi dacă unele dintre aceste substanţe folositoare se păstrează în fructe chiar la transportare şi păstrare îndelungată, apoi altele, precum ar fi vitamina C, tind să scadă sau să se distrugă complet în timp şi la temperaturi înalte.
Iată de ce consumul de fructe proaspete, locale şi în sezon este cel mai sănătos şi util mod de a le savura.
Și totuşi, vara ne oferă o abundenţă de fructe, care nu pot fi consumate totalmente în stare proaspătă, deci conservarea şi păstrarea lor pentru iarnă este importantă.
Fructe uscate
Metodele vechi şi tradiţionale de a conserva şi a păstra fructele pentru iarnă sunt mai rar întâlnite azi. În trecut, lumea usca la soare mai toate felurile de fructe de livadă: cireşe, vişine, zarzăre, prune, mere. Uscatul se făcea atât la soare, cât şi la fum, în uscătorii simple care se construiau prin gospodării. Această metodă mai este utilizată şi în prezent, îndeosebi pentru prune, în uscătorii comerciale, iar zarzărele, strugurii şi piersicile uscate se vând iarna mai mult din importuri.
Fructele uscate sunt o metodă simplă, ieftină şi sănătoasă de a le păstra pentru iarnă, mai ales dacă uscătoriile sunt ecologice, fără întrebuințare de chimicale speciale.
Fructe murate
O altă metodă veche de a conserva fructele este muratul în butoi. Cine nu iubeşte o felie de harbuz murat sau mere murate? Gospodarii de la sate mai păstrează această metodă veche şi extraordinar de sănătoasă, iar reţetele reuşite se transmit cu mândrie de la o casă la alta. Fructele (şi legumele) murate, adică fermentate, conţin un set de bacterii probiotice extrem de folositoare pentru un intestin sănătos şi o digestie uşoară. Păcat că în prezent muratul e înlocuit tot mai des cu marinatul, în bază de oţet şi zahăr, care de fapt prezintă probleme de digestie la foarte mulţi oameni.
Fructe pasteurizate
Odată cu descoperirea procesului pasteurizării, a devenit posibilă conservarea fructelor în containere sigilate, în sirop sau în suc propriu. Iar în anii 1950 a devenit posibilă pasteurizarea şi conservarea fructelor în condiţii de casă, deci a devenit tradiţională conservarea fructelor în formă de compoturi, sucuri stoarse, dulceaţă şi magiun.
Această formă rămâne până în prezent cea mai populară, mai ales în regiunile rurale. Şi dacă sucurile stoarse păstrează majoritatea din conţinutul original de vitamine, apoi compoturile şi dulcețurile sunt mai curând o formă de a conserva carbohidraţii din ele, pentru că vitaminele vor fi distruse în majoritate în procesul de fierbere. O opțiune mai economă şi mai sănătoasă este de a lăsa fructele proaspăt pregătite să se macereze în puțin zahăr, până lasă un suc subţire, apoi să fie pasteurizate, cu puțină apă, până la momentul de fierbere şi sigilate imediat. O asemenea formă de conservare „în sucul propriu” va păstra mai multe vitamine, va economisi apă, vase şi spaţiu pe rafturi (de obicei se folosesc borcane de un litru sau mai mici). Iar iarna va trebui doar de adăugat apă rece sau fierbinte, sau iaurt pentru un desert delicios şi sănătos.
Fructe congelate
O formă modernă de a conserva fructele pentru iarnă este de a le congela. Într-adevăr, congelatoarele voluminoase au devenit obişnuite în bucătăriile gospodinelor, mai ales la oraş, unde lipsesc beciurile tradiţionale. Este foarte simplu să aranjezi fructele în porţii de jumătate sau de un kilogram, să le pui la congelator, iar iarna doar să le scoţi şi să le consumi dezgheţate sau adăugate în deserturi şi copturi. În stare congelată, fructele păstrează aproape toate vitaminele şi alte substanţe utile.
Dar şi această metodă are un minus: din punctul de vedere al mediului înconjurător, congelarea este dăunătoare, deoarece necesită energie electrică pe tot parcursul termenului de păstrare. Dacă ar fi să ţineţi un congelator acasă doar pentru fructe şi dacă aţi calcula cheltuielile pe lumină pentru a le păstra, veţi vedea cât de scumpe vă ies aceste fructe. Pe de altă parte, dacă se întâmplă pene de curent frecvent, congelatoarele se dezgheaţă, iar gospodina va fi nevoită să folosească o cantitate mare de fructe dezgheţate într-un răstimp scurt. Nu se recomandă îngheţarea repetată a unui produs, din motive de securitate alimentară.
Fructe proaspete
Unele fructe, însă, pot fi păstrate în stare proaspătă un timp îndelungat, precum ar fi merele, perele, strugurii, gutuile şi alte fructe preponderent de toamnă. În condiţii potrivite, în localuri răcoroase, uscate şi bine aerisite, aceste fructe se pot păstra până în primăvara, deși conţinutul de vitamine şi microelemente inevitabil vă scădea.
Concluzie
Oricare ar fi metoda preferată de a conserva fructele, încercaţi mai întâi să consumaţi cât mai multe în stare proaspătă şi în sezon. Iar surplusurile să le conservaţi folosind cât mai puţină energie, zahăr şi alţi conservanţi. Securitatea alimentară în timpul conservării, curăţenia, sterilizarea containerelor şi a capacelor sunt la fel de importante, ca să puteţi savura iarna produse sănătoase şi gustoase.
În săptămânile viitoare voi veni cu reţete de conserve de fructe şi legume. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi reţetele preferate, scrieţi-ne pe adresa poştală a redacţiei sau trimiteţi e-mail la tamara.schiopu@ziarulnational.md.
REȚETE și POVEȚE // Cum păstrăm fructele pentru iarnă
Social
28.07.2013
16:19
14230
Autor: Ziarul National
Sfaturi utile
Cel mai corect şi mai sănătos mod de a consuma fructele este consumul în stare proaspătă şi în sezon. Urmăriţi anotimpurile împreună cu produsele pe care le oferă natura. Mâncaţi fructe proaspete atunci când sunt coapte în mod natural, fără suportul chimicalelor şi al luminii artificiale. Mâncaţi fructe locale şi limitaţi consumul fructelor de import, care nu au cum să fie mai proaspete decât cele locale.
Folosul mare al fructelor constă în vitaminele pe care le conţin și alte elemente importante, precum ar fi microelementele și antioxidanţii. Şi dacă unele dintre aceste substanţe folositoare se păstrează în fructe chiar la transportare şi păstrare îndelungată, apoi altele, precum ar fi vitamina C, tind să scadă sau să se distrugă complet în timp şi la temperaturi înalte.
Iată de ce consumul de fructe proaspete, locale şi în sezon este cel mai sănătos şi util mod de a le savura.
Și totuşi, vara ne oferă o abundenţă de fructe, care nu pot fi consumate totalmente în stare proaspătă, deci conservarea şi păstrarea lor pentru iarnă este importantă.
Fructe uscate
Metodele vechi şi tradiţionale de a conserva şi a păstra fructele pentru iarnă sunt mai rar întâlnite azi. În trecut, lumea usca la soare mai toate felurile de fructe de livadă: cireşe, vişine, zarzăre, prune, mere. Uscatul se făcea atât la soare, cât şi la fum, în uscătorii simple care se construiau prin gospodării. Această metodă mai este utilizată şi în prezent, îndeosebi pentru prune, în uscătorii comerciale, iar zarzărele, strugurii şi piersicile uscate se vând iarna mai mult din importuri.
Fructele uscate sunt o metodă simplă, ieftină şi sănătoasă de a le păstra pentru iarnă, mai ales dacă uscătoriile sunt ecologice, fără întrebuințare de chimicale speciale.
Fructe murate
O altă metodă veche de a conserva fructele este muratul în butoi. Cine nu iubeşte o felie de harbuz murat sau mere murate? Gospodarii de la sate mai păstrează această metodă veche şi extraordinar de sănătoasă, iar reţetele reuşite se transmit cu mândrie de la o casă la alta. Fructele (şi legumele) murate, adică fermentate, conţin un set de bacterii probiotice extrem de folositoare pentru un intestin sănătos şi o digestie uşoară. Păcat că în prezent muratul e înlocuit tot mai des cu marinatul, în bază de oţet şi zahăr, care de fapt prezintă probleme de digestie la foarte mulţi oameni.
Fructe pasteurizate
Odată cu descoperirea procesului pasteurizării, a devenit posibilă conservarea fructelor în containere sigilate, în sirop sau în suc propriu. Iar în anii 1950 a devenit posibilă pasteurizarea şi conservarea fructelor în condiţii de casă, deci a devenit tradiţională conservarea fructelor în formă de compoturi, sucuri stoarse, dulceaţă şi magiun.
Această formă rămâne până în prezent cea mai populară, mai ales în regiunile rurale. Şi dacă sucurile stoarse păstrează majoritatea din conţinutul original de vitamine, apoi compoturile şi dulcețurile sunt mai curând o formă de a conserva carbohidraţii din ele, pentru că vitaminele vor fi distruse în majoritate în procesul de fierbere. O opțiune mai economă şi mai sănătoasă este de a lăsa fructele proaspăt pregătite să se macereze în puțin zahăr, până lasă un suc subţire, apoi să fie pasteurizate, cu puțină apă, până la momentul de fierbere şi sigilate imediat. O asemenea formă de conservare „în sucul propriu” va păstra mai multe vitamine, va economisi apă, vase şi spaţiu pe rafturi (de obicei se folosesc borcane de un litru sau mai mici). Iar iarna va trebui doar de adăugat apă rece sau fierbinte, sau iaurt pentru un desert delicios şi sănătos.
Fructe congelate
O formă modernă de a conserva fructele pentru iarnă este de a le congela. Într-adevăr, congelatoarele voluminoase au devenit obişnuite în bucătăriile gospodinelor, mai ales la oraş, unde lipsesc beciurile tradiţionale. Este foarte simplu să aranjezi fructele în porţii de jumătate sau de un kilogram, să le pui la congelator, iar iarna doar să le scoţi şi să le consumi dezgheţate sau adăugate în deserturi şi copturi. În stare congelată, fructele păstrează aproape toate vitaminele şi alte substanţe utile.
Dar şi această metodă are un minus: din punctul de vedere al mediului înconjurător, congelarea este dăunătoare, deoarece necesită energie electrică pe tot parcursul termenului de păstrare. Dacă ar fi să ţineţi un congelator acasă doar pentru fructe şi dacă aţi calcula cheltuielile pe lumină pentru a le păstra, veţi vedea cât de scumpe vă ies aceste fructe. Pe de altă parte, dacă se întâmplă pene de curent frecvent, congelatoarele se dezgheaţă, iar gospodina va fi nevoită să folosească o cantitate mare de fructe dezgheţate într-un răstimp scurt. Nu se recomandă îngheţarea repetată a unui produs, din motive de securitate alimentară.
Fructe proaspete
Unele fructe, însă, pot fi păstrate în stare proaspătă un timp îndelungat, precum ar fi merele, perele, strugurii, gutuile şi alte fructe preponderent de toamnă. În condiţii potrivite, în localuri răcoroase, uscate şi bine aerisite, aceste fructe se pot păstra până în primăvara, deși conţinutul de vitamine şi microelemente inevitabil vă scădea.
Concluzie
Oricare ar fi metoda preferată de a conserva fructele, încercaţi mai întâi să consumaţi cât mai multe în stare proaspătă şi în sezon. Iar surplusurile să le conservaţi folosind cât mai puţină energie, zahăr şi alţi conservanţi. Securitatea alimentară în timpul conservării, curăţenia, sterilizarea containerelor şi a capacelor sunt la fel de importante, ca să puteţi savura iarna produse sănătoase şi gustoase.
În săptămânile viitoare voi veni cu reţete de conserve de fructe şi legume. Dacă doriţi să ne împărtăşiţi reţetele preferate, scrieţi-ne pe adresa poştală a redacţiei sau trimiteţi e-mail la tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
19.04.2024
16:27
687
„Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”: O expoziție dedicată foametei organizate de sovietici în Basarabia și filmul „Omorâți prin înfometare”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău
19.04.2024
14:29
579
„Diplome Neemise”: O expoziție ce comemorează 40 de studenți ucraineni, uciși în războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, inaugurată la Chișinău. „Este foarte important să nu uităm despre sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi”
19.04.2024
12:26
536
Trei creșe noi, deschise în nordul R. Moldova: „Insuficiența creșelor este una dintre cele mai mari bariere pentru mame de a se reintegra pe piața muncii și de a obține independența financiară”
19.04.2024
12:05
987
METEO // Cod galben de ÎNGHEȚURI, în R. Moldova: Cum va fi vremea în weekend
19.04.2024
15:27
471
Ministerul Sănătății anunță primul caz de accident vascular cerebral tratat cu succes la Hâncești, la două zile de la inaugurarea Centrului primar de AVC
19.04.2024
15:15
278
GALĂ // Lista câștigătorilor care au ridicat Premiile Patrimoniului Cultural
19.04.2024
11:10
413
Studenții Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” beneficiază de un laborator inteligent, dotat cu sprijinul României
18.04.2024
16:29
724
ZECE mituri despre Recensământul populației și al locuințelor, dezmințite de BNS: Plebiscitul NU acumulează date despre „carnea de tun” ce ar putea fi mobilizată în contextul războiului din Ucraina sau despre impozitele neplătite
18.04.2024
15:50
731
Funcționarii vamali din R. Moldova, instruiți cum să prevină cazurile de contrabandă cu substanțe nucleare: Incident, simulat la vama Cahul
18.04.2024
11:55
779
Medalie de bronz și mențiune de onoare pentru R. Moldova, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
Top stiri
20.04.2024
11:04
103
Premierul Dorin Recean: „Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946 - 1947”
20.04.2024
10:24
171
Sâmbăta dedicată victimelor foametei organizate de regimul stalinist: „În doar nouă luni, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare. Puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Să nu uităm această tragedie”
20.04.2024
11:17
49
Acord în NATO asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina
19.04.2024
16:57
649
Circa 70% din exporturile Combinatului „Cricova” au ajuns anul trecut în UE: Două milioane de sticle, vândute în România
19.04.2024
16:42
686
Cei care vor submina democrația și independența R. Moldova, MONITORIZAȚI în continuare de SUA. „Statele Unite ale Americii sunt cei mai importanți parteneri ai R. Moldova atunci când vorbim de sancțiuni”
19.04.2024
16:27
684
„Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”: O expoziție dedicată foametei organizate de sovietici în Basarabia și filmul „Omorâți prin înfometare”, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău
Actualitate
Descoperă
Actualitate
Premierul Dorin Recean: „Chin, suferință și deznădejde – asta au simțit sute de mii de oameni nevinovați de toate etniile în timpul foametei organizate de autoritățile sovietice din anii 1946 - 1947”
Sâmbăta dedicată victimelor foametei organizate de regimul stalinist: „În doar nouă luni, peste 123 de mii de oameni au fost omorâți prin înfometare. Puterea sovietică le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete. Să nu uităm această tragedie”
Acord în NATO asupra trimiterii de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina
Circa 70% din exporturile Combinatului „Cricova” au ajuns anul trecut în UE: Două milioane de sticle, vândute în România
Punct de vedere NAȚIONAL
Meteo in Moldova