REPORTAJ FOTO // Vinul a CURS din plin în centrul Chișinăului


Mii de oameni s-au adunat astăzi în centrul capitalei pentru a sărbători Ziua Națională a Vinului.
Oaspeții din toate colțurile Moldovei, dar și de peste hotarele ei, au format cozi la grătarele cu mici și frigărui, dar și la corturile celor 39 de vinificatori, unde au gustat din plin vinul autohton.
„Este o sărbătoare foarte frumoasă. Vin în fiecare an, îmi aduc aminte de copilăria mea. Eu am 80 de ani și am trecut prin tot ce se arată aici”, ne spune moș Petru, în timp ce urmărește cu mare atenție hora dansatorilor.
Doamna Svetlana vine în fiecare an la Sărbătoarea Vinului și de fiecare dată pleacă acasă cu pungi pline și daruri pentru cei dragi, mulți dintre ei stabiliți peste hotare. „Este o sărbătoare națională, care ne arată tradițiile, ne arată cum se face un vin gustos. Vin mereu să văd expozițiile, cumpărăm și vin bun”, afirmă femeia.
Mulțumit de vinul autohton este și domnul Vasile Tudose, care ne spune că nu este interesat de vinurile de peste hotare. „Încă nu am reușit să gust din vin, mai este până în seară, dar de obicei prefer un vin bun. Nu mă interesează vinurile de peste hotare, sunt foarte mulțumit de vinurile noastre”, afirmă bărbatul.
De aceeași părere este și moș Ion, care gusta dintr-un vin roșu. Bărbatul este mulțumit și de faptul că evenimentul a fost organizat în Piața Marii Adunări Naționale. „E o sărbătoare națională și este foarte bine că a fost organizată în centru, dar nu undeva la marginea orașului. Este foarte frumos. Şi oamenii, și atmosfera”, afirmă moșul.
Încântate de sărbătoarea vinului s-au arătat și câteva doamne din America. Fiecare dintre ele a ales câte un vin diferit, iar noi le-am surprins în timp ce discutau despre calitatea acestora. „Eu prefer vinul roșu. Acesta este un Cabernet Sauvignon, este foarte bun”, spune Rachel. „Eu beau Feteasca, îmi place foarte mult, este preferatul meu. Ne place mult această sărbătoare, mai ales că astăzi este o zi atât de frumoasă. Este multă verdeață”, spune şi Barbara.
Dacă unii vinificatori spun că au fost puternic afectați de embargoul impus de Rusia, alții afirmă că de mult timp și-au redirecționat produsele pe alte piețe de desfacere.
„Embargoul ne-a afectat foarte mult. Au scăzut exporturile și forța de muncă. Se exportă foarte puțin în România, Cehia. Mai mult pleacă în Kazakhstan și Estonia. Dacă ar fi să vorbesc în cifre, exportul a scăzut mai mult de 50%, dar nu cedăm și căutăm noi piețe de desfacere. Acum avem negocieri cu Belarus, Ucraina și China. Cred că produsele noastre autohtone trebuie promovate mai mult atât în țară, cât și peste hotare”, afirmă Vladimir Viriuc de la compania „Barza Albă".
„În general, nu ne-a afectat embargoul. Din 2006 ne-am orientat pe ale piețe cum ar fi China și Japonia, toată piața europeană și, desigur, piața autohtonă. Astfel de evenimente sunt binevenite atât pentru vinificatori, cât și pentru cetățeni, să cunoască mai aproape vinurile care se produc în R.Moldova”, spune Vitalie Boghiu, șef al secției marketing în cadrul vinăriei „Mileștii Mici".
Startul evenimentului a fost dat de premierul Iurie Leancă și ministrul Argiculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care au gustat din vin și s-au prins în hora mare.
Imediat după dans, oficialii s-au pierdut în mulțime.
Pentru un pahar de vin, vizitatorii au scos din buzunare de la 5 la 25 de lei, iar pentru o porție de frigărui - de la 30 la 45 de lei.
Ziua Națională a Vinului a ajuns la cea de-a XIII-a ediție și se va desfășura în perioada 4-5 octombrie în Piața Marii Adunări Naționale.
FOTO de Alexandru Vremea









































































