17:33:41 20.04.2024
Stiri

Regretele deputaților care NU au votat Declarația de Independență pe 27 august 1991

Politică 27.08.2014 15:44 Vizualizări3495 Autor: Ziarul National
Regretele deputaților care NU au votat Declarația de Independență pe 27 august 1991 flux.md


Șaptezeci și trei dintre cei 280 de deputați din primul Parlament nu și-au pus semnătura pe Declarația de Independență a R. Moldova în ziua de 27 august 1991.

Unul dintre aceștia este și ex-președintele Petru Lucinschi, dar și fostul judecător de la Curtea Constituțională Mihai Cotorobai, care însă au semnat mai târziu. Fostul deputat comunist Vasile Iovv, însă, nu a vrut „să își ia revanșa” nici mai târziu, chiar dacă a ocupat posturi importante în această republică pe timpul comuniștilor.

Au existat și deputați care și-au condiționat votul. Spre exemplu, socialistul Valentin Krîlov a semnat Declarația de Independență, dar cu trei condiții care se referă la textul documentului.

Doi dintre deputații care au semnat Declarația de Independență în 1991 au refuzat să își confirme semnătura și în 2011, atunci când, la inițiativa Asociației „Parlamentul 90”, au fost restabilite semnăturile pe o copie a documentului dispărut în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Este vorba despre Alexandru Snegur și fostul șef de la „Moldsilva” Anatol Popușoi.

Astăzi, mulți dintre deputații de atunci care nu au semnat Declarația de Independență își presară cenușă pe cap și spun că regretă că nu au făcut-o.

Ex-deputatul Vladimir Solonari care astăzi lucrează profesor universitar la o universitate din Florida mărturisește că nu a venit la ședința Parlamentului la care s-a adoptat Declarația de Independență „pentru că știam cu ce se va termina”.

„Până la acel moment, eram împotriva destrămării URSS. Mă temeam foarte mult și de conflicte militare. Nu am votat Declarația de Independență, pentru că mi se părea că astfel aș fi trădat toate viziunile mele de până atunci. La scurt timp după aceasta, însă, am acordat un interviu în presă în care am declarat că semnarea Declarației de Independență nu a fost opțiunea mea, dar acum mă aliniez noii situații. Am vrut să semnez mai târziu, dar nu mi s-a permis. Uneori, regret că nu am votat atunci. După atâția ani, îmi dau seama că nu era posibil să păstrăm URSS fără foarte mari pierderi. A fost probabil bine că s-a destrămat în mod pașnic, cu toate pierderile economice și sociale prin care a trebuit să trecem”, a declarat Solonari pentru Ziarul NAȚIONAL.

Fostul deputat crede că R. Moldova face bine că merge acum spre Uniunea Europeană. „Uitați-vă ce se întâmplă acum în Rusia, Ucraina... Uniunea Vamală este un proiect neviabil. Nu pot fi atrași vecinii cu metodele pe care le folosește Putin. Astăzi nu există nicio altă opțiune decât integrarea cât mai grabnică în UE. Regret că am pierdut atâta timp cu comuniștii”, afirmă el.

Mai multe dintre explicațiile deputaților care au lipsit de la ședința din 27 august 1991 a Parlamentului citiți în ediția print de vineri a Ziarului NAȚIONAL.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md