07:55:34 16.04.2024
Stiri

„Regele pianului” la Berlin

Moldovenii în lume 16.01.2015 09:20 Vizualizări5069 Autor: Stela Mihailovici


„Regele pianului” la Berlin

Artă din inimă // Un pianist moldovean stabilit în Germania revine la baștină pentru a susține un concert de caritate

A plecat acum 20 de ani din Republica Moldova, a ajuns un pianist apreciat și aplaudat în picioare pe marile scene ale lumii, dar concertele pe care le-a ținut acasă pot fi numărate pe degete. Deși are o agendă încărcată, nu a stat pe gânduri atunci când i s-a propus să cânte la Chișinău fără a fi remunerat. Sorin Creciun a răspuns „cu inima” că vrea să fie alături de copiii cu dizabilități, care au nevoie de susținere.

Pianistul Sorin Creciun s-a făcut remarcat în lumea muzicii încă în perioada sovietică. Spune că este un „alintat” al sorții de la șase ani, când a participat cu o compoziție proprie la un concurs pentru instrumentiști și a luat marele premiu. Actualul Palat al Republicii din Chișinău, care a găzduit acea competiție din 1986, i-a rămas în memorie ca o „sală de lux”, chiar dacă de atunci a cântat pe scenele celor mai mari săli de concerte din lume. Succesele se datorează muncii și încrederii în forțele proprii, spune pianistul, dar și studiilor de calitate pe care le-a primit în străinătate.

Bursier în București și Berlin

Bazele au fost puse la Liceul de muzică din Chișinău, actualul „Ciprian Porumbescu”. La 15 ani s-a mutat la București, optând pentru studii la Liceul „George Enescu”, dar în scurt timp, școala a fost schimbată pe Liceul „Hanns Eisler” din Berlin. A urmat conservatorul din același oraș. „Au fost opt ani de studii în Germania, împreună cu aspirantura și specializarea, dar munca a meritat”, constată Sorin. Talentul i-a fost observat și apreciat din studenție, primind burse de susținere de la câteva mari companii străine și persoane publice din Germania. Au urmat concursuri internaționale de muzică de la care s-a întors cu trofee și locuri de frunte, iar presa germană l-a numit „regele pianului”.

Afacere cu bani câștigați din muzică

Titulatura i-a fost acordată după ce a devenit marele câștigător al unui concurs televizat din Berlin în care tânărul basarabean s-a duelat cu 20 cei mai buni pianiști germani. Surprinzător, dar banii primiți în finala show-ului i-a investit într-o afacere. „La îndemnul unui prieten, am cumpărat la bursă hârtii de valoare, care s-au depreciat într-o săptămână și am fost în pierdere”, râde acum pianistul. Atunci s-a convins încă o dată că meseria pe care o face din suflet și fără să dea greș este muzica.



Solist și compozitor

În prezent, Sorin Creciun face muzică pe cont propriu. Nu este angajat într-o instituție de artă din Germania, dar are o agendă destul de încărcată. „Fac înregistrări, concertistică, solistică. Optez și pentru muzica de cameră, dar cânt și jazz. Acest stil de muzică mi se pare un limbaj internațional, care este înțeles în orice țară. Acompaniez și cântăreți”, spune pianistul. În cariera sa, Sorin a cântat împreună cu mari artiști și se mândrește că l-a cunoscut și l-a acompaniat pe celebrul bariton Dietrich Fischer-Dieskau, „un Pavarotti al Germaniei” care s-a stins din viață în 2012. A urcat pe aceeași scenă și cu renumitul bariton Thomas Quasthoff. Artistul moldovean are zeci de compoziții proprii care au cucerit publicul de la prima interpretare, iar pianiștii străini sunt gata să-i cânte piesele. „Am fost contactat de pianiști din Spania și Italia care mi-au propus să le trimit notele în schimbul unei remunerări, dar am refuzat. Unele compoziții proprii nici nu le am scrise pe note. Îmi sună doar în cap”, zice Sorin.

Concert de caritate la Chișinău

În viitorul apropiat, pianistul moldovean are programate concerte în diferite orașe din Germania, la Tokio, Seul, dar și în Islanda, Norvegia sau Caraibe. Zece zile se va afla la bordul unei nave de croazieră cu trei mii de pasageri la bord pe care îi va încânta cu două concerte. Cu toate astea, și-a făcut loc pe agendă și pentru un concert la Chișinău. Evenimentul este unul caritabil, organizat de Biroul pentru Relații cu Diaspora, iar banii colectați din vânzarea biletelor vor fi destinați copiilor cu dizabilități de la Grădinița nr. 167 din capitală. O parte din sumă va fi donată unui băiețel diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă. Micuțul Cristi Furculiță are nevoie urgent de un echipament medical care îi poate ușura viața. „Când a venit propunerea pentru un concert de caritate, am acceptat fără să mă gândesc. A venit din suflet. Inima a dat răspunsul. Nu știu exact pentru ce vor fi cheltuiți banii din bilete, important este că ei vor ajunge la copilași”, afirmă Sorin.

Program special

Deoarece vine foarte rar în R. Moldova, pianistul a pregătit pentru publicul de la Chișinău un program special. „Voi cânta Bach la trei voci, ceea ce în Moldova nu se cântă la concerte. Vor fi valsuri de Strauss, rapsodii de Bizet și Vivaldi, muzică de jazz cu improvizații, dar și compoziții proprii”, enumeră artistul. Concertul va avea loc pe 22 ianuarie, la ora 18.00, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md