Reforma Guvernului, APROBATĂ! Documentul nu conține structura noului Executiv: „Vine să contruiască instituții puternice în stat”
Executivul a aprobat, astăzi, noua Lege cu privire la Guvern, care își propune să reformeze administrația publică centrală din R. Moldova.
Documentul nu conține lista ministerelor din viitoarele guverne, acest lucru fiind lăsat pe seama candidaților la funcția de premier care ar urma să vină în Parlament cu structura proprie a cabinetelor pe care ar urma să le conducă.
Șeful Centrului Național de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a declarat, la ședința Guvernului, că aceasta este o practică europeană.
Acest lucru a nemulțumit bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care este astăzi membru al Guvernului. Aceasta a cerut ca legea să prevadă din start calitatea de membru al Guvernului a bașcanilor din Găgăuzia, dar atât Cecan, cât și premierul Pavel Filip au declarat că acest lucru este prevăzut în alte legi organice.
Printre alte noutăți ale Legii cu privire la Guvern se numără renunțarea la funcțiile de viceminiștri, aceștia fiind înlocuiți cu secretari de stat. Totodată, premierul va putea desemna un ministru să-l înlocuiască, dacă va lipsi pentru o perioadă determinată de la serviciu.
Potrivit noului proiect de lege, președintele Republicii Moldova este în drept să respingă motivat o singură dată propunerea prim-ministrului privind numirea în funcție a membrului Guvernului, în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data recepționării propunerii prim-ministrului. Respingerea, însă, trebuie să fie întemeiată. Dacă prim-ministrul înaintează repetat propunerea de numire în funcție a aceleași candidaturi sau a altei candidaturi, președintele Republicii Moldova este obligat să numească în funcție candidatul propus în termen de cel mult 14 zile calendaristice de la data recepționării propunerii repetate a premierului.
De semenea, miniștrii vor fi demiști din funcție prin decret prezidențial, la propunerea premierului.
Premierul Pavel Filip a declarat că acest proiect de lege a fost avizat pozitiv de experții europeni și cei de la Banca Mondială și „vine să construiască instituții puternice în R. Moldova”, nefiind vorba doar despre reducere numărului de agenții și ministere.
Filip a mai adăugat că structura nouă a Guvernului va fi prezentată în Parlament până la finele acestei sesiuni parlamentare.
Anterior, liderul democrat Vlad Plahotniuc a anunțat că noul Guvern va rămâne cu nouă ministere din 16, câte sunt acum.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi