12:24:37 25.04.2024
Stiri

RECORDUL lui Filip. Cum și cui a vândut statul bunuri la prețuri „promoționale”

Economie 18.04.2016 09:00 Vizualizări6664 Autor: Mariana Rață
RECORDUL lui Filip. Cum și cui a vândut statul bunuri la prețuri „promoționale”


PRIVATIZARE // În doar o lună, Guvernul Filip a vândut, la „reducere”, bunuri ale statului în valoare de peste 316 milioane de lei. Numele noilor proprietari sunt ținute în mare secret

Bunuri ale statului, care de mai mulți ani sunt puse „în vitrină” pentru a fi privatizate, au fost scoase la vânzare, în acest an, „la promoție” de către Guvern.

Cu o reducere de 50%, pe 4 aprilie, a fost înstrăinată SA „Aeroport Catering”, o săptămână mai târziu, tot la un preț „promoțional” (cu 30% mai ieftin decât în 2015– n.r.) a fost dat pe mâna privaților și hotelul „Zarea”.

Cunoscutul Magazin Universal „UNIC” din centrul capitalei a fost vândut din prima încercare la un preț echivalent cu veniturile pentru doi ani ale centrului comercial.

Numele tuturor cumpărătorilor sunt ținute în mare secret de către Bursa de Valori a Moldovei și Agenția Achiziții Publice.

Mai ieftin, dar de zece ori mai mult

De pe 16 martie și până pe 4 aprilie curent, Agenția Achiziții Publice a reușit să vândă șapte bunuri proprietate publică de stat în valoare totală de 312 milioane de lei. La această sumă urmează a fi adăugate încă patru milioane de lei, care reprezintă impozitul privat în mărime de 1% din valoarea tranzacțiilor, suma profitului statului ridicându-se la 316 milioane de lei.

Un record pentru R. Moldova, care, anul trecut, a scos din procesul de privatizare un profit de doar 36,7 milioane de lei. Dacă prețurile la bunurile privatizate nu ar fi fost micșorate, profitul statului, în acest an, ar fi fost cu cel puțin 15 milioane de lei mai mare.

Vândut din prima încercare

Cea mai importantă tranzacție din prima rundă de privatizare din acest an este vânzarea Magazinului Universal Central „UNIC”. Cele 85,45% de acțiuni ale statului în centrul comercial care este situat pe un teren de 1,6 hectare din centrul Chișinăului, într-o clădire de aproape 28 de mii de metri pătrați, au fost înstrăinate prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei la un preț de 252 de milioane de lei, exact atât cât a cerut statul.

Cu opt ani în urmă, bunurile magazinului „UNIC” au fost evaluate la 30 de milioane de dolari, adică de două ori mai scump decât prețul la care a fost vândut.

În 2014, magazinul principal al republicii la începutul anilor ’90 înregistrase venituri de 103 milioane de lei. Nu este clar pentru ce au fost cheltuiți acești bani, pentru că profitul întreprinderii a ajuns la sfârșit de an la 7 milioane de lei, iar pentru salariile celor 247 de angajați s-au cheltuit cel mult 30 de milioane de lei (inclusiv contribuțiile la stat).

Investitorul de la mezeluri

Numele noului proprietar al magazinului a devenit cunoscut printr-o „întâmplătoare” scurgere de informații, confirmată ulterior de cumpărător, compania de mezeluri „Rogob”.

„Am efectuat această investiţie declarând deschis intențiile noastre. Magazinul nu-și va schimba profilul de activitate, dar modernizările și dezvoltările pe care le preconizăm ne vor permite să-l transformăm într-un proiect comercial interesant

- menit să răspundă celor mai moderne trenduri din domeniu și în măsură să satisfacă necesitățile și așteptările locuitorilor şi ale vizitatorilor municipiului Chișinău”, a precizat Igor Roșca, directorul general al „Rogob”.

Cumpărătorul secret

În aceeași zi, la Bursa de Valori au fost vândute și cele 100% din acțiunile „Aeroport Catering” cu cinci milioane de lei, sumă simbolică, dacă ar fi să o comparăm cu veniturile obținute de companie din vânzări în 2014 – 29,2 milioane de lei.

Acum un an, o acțiune la „Aeroport Catering” costa 300 de lei, în prag de privatizare prețul a fost redus până la 130 de lei.

Numele noului acționar este ținut în mare secret atât de Agenția Achiziții Publice, cât și de către cei de la Bursa de Valori. Nici conducerea companiei „Aeroport Catering” nu știe cine este noul stăpân al întreprinderii care livrează mâncare la bordul avioanelor și deține o cafenea în aeroport.

„Nu putem să vă spunem numele. Nici măcar noi nu îl cunoaștem. Vânzarea acțiunilor s-a făcut prin brokeri, ei sunt intermediarii prin care are loc tranzacția și ni se transferă banii. Suma a și fost achitată”, ne-a declarat Dorina Cebotărean,șefa Direcției privatizare din cadrul Agenției Proprietății Publice.

Brokerul care a mijlocit tranzacția este „Daac Invest”. Contactat de Ziarul NAȚIONAL, reprezentantul companiei ne-a declarat că ei au fost brokeri-cumpărători, iar acțiunile au fost vândute unui alt broker, „Valinvest”.

Interesele lui Șor?

Operatorul „Valinvest” care s-a ocupat de tranzacție a refuzat să ne dea numele noului proprietar al „Aeroport Catering”.

„Informația va fi făcută publică foarte curând de către cumpărător. Din păcate, noi avem clauze contractuale care nu ne permit să divulgăm numele beneficiarului fără a avea permisiunea lui. Pot să vă asigur însă că nu este vorba despre Ilan Șor. În documentele pe care le dețin eu este vorba despre alte nume. Nu cred că ar avea vreo legătură cu Șor”, ne-a răspuns brokerul de la „Valinvest”.

Am încercat să aflăm numele cumpărătorului și prin intermediul surselor noastre de la Bursa de Valori, persoanele contactate de Ziarul NAȚIONAL ne-au dezvăluit că informația a fost securizată și nu au acces la ea, deși de obicei nu există atâta secretizare.

Surse de la Aeroportul Internațional Chișinău ne-au sugerat că Ilan Șor ar fi fost interesat de această companie de stat. Amintim că, înaprilie 2014, a fost privatizată întreprinderea de stat „Aeroport Handling”, care a ajuns în proprietatea „Air Clasica”. Firma face parte din holdingul controversatului businessman Ilan Șor.

Hotelul „Zarea”, procurat de o persoană fizică

Dorina Cebotărean nu a putut să ne comunice numele cumpărătorului, dar ne-a declarat că este vorba despre o persoană fizică din R. Moldova. Numele acesteia va fi făcut public în termen de zece zile de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

Au fost înaintate oferte și pentru privatizarea Sanatoriului „Sănătate” din or. Sergheevka, Ucraina. Comisia de concurs urmează să decidă într-o ședință ulterioară dacă va înstrăina sau nu bunul investitorilor care au manifestat interes.

Ce bunuri a mai vândut statul

În cadrul primei runde de privatizări din acest an au mai fost vândute
societatea pe acţiuni „Amelioratorul” din Taraclia cu 982 de mii de lei, un centru comercial din Comrat, la prețul de 94 000 de lei, clubul cu rețele inginerești din s. Horodiște, Călărași, la prețul de 382 de mii de lei, și Întreprinderea de Reparare şi Exploatare Auto din Chișinău, la prețul de 19 milioane de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md