21:35:55 28.03.2024
Stiri

LECTURĂ // Ce ne RECOMANDĂ scriitorii să CITIM în această vară

Social 12.07.2015 15:06 Vizualizări2324 Autor: Victoria Bortă


LECTURĂ // Ce ne RECOMANDĂ scriitorii să CITIM în această vară

Recomandări // „Ne reprezintă pe noi toţi, cei ieşiţi din totalitarism şi neajunşi încă în democraţia autentică”

De când „cititul a devenit sexy”, majoritatea oamenilor își iau o carte când stau la umbră în grădină sau când se bronzează pe o plajă exotică. Iar dacă mulți au citit deja cele mai populare cărți și au rămas în pană de idei, câțiva scriitori din R. Moldova, cititori înrăiți, ne recomandă lecturi potrivite pentru perioada estivală.

Directorul Bibliotecii „Ștefan cel Mare”, scriitorul Dumitru Crudu, se află în fiecare zi printre cărți. Cu toate acestea, dânsul a rămas impresionat de cea mai recentă carte pe care a citit-o, romanul „Studii în teren despre sexul ucrainean” de Oksana Zabușko.

„Ce înseamnă să fii ucrainean”

„E unul dintre cele mai bune romane postmoderniste din Europa. Și unul dintre cele mai faine romane despre criza spirituală în care se zbat Estul și Occidentul în acești ani. E un roman foarte bun despre ce înseamnă să fii azi ucrainean, cu o istorie atât de vitregă în spate”, povestește entuziasmat scriitorul.

Romanul nu este despre sex. Titlul e unul amăgitor. „Cartea e despre condiția femeii într-o lume din ce în ce mai misogină și mai narcisiacă, despre condiția umană de azi, indiferent de naționalitate. Despre criza în care se zbate lumea, despre criza valorilor, despre declinul civilizațiilor”, povestește scriitorul Dumitru Crudu, care regretă că nu au fost traduse și alte cărți ale acestei „uimitoare scriitoare din Ucraina”.

„(…) Ca toate feministele, ea era sigură că men are full of shit, dacă li se dă mână liberă, încep războaie, lagăre de concentrare, foamete, declin economic, se întrerupe apa caldă și curentul electric, se reduc sumele alocate universităților și atunci doctoratul trebuie să se prelungească”, scrie romanciera în volumul care devine din ce în ce mai popular, fiind tradus în opt limbi.

Drame și romane polițiste

Cartea sa „Rusia la răspântie” se află în topul vânzărilor pentru luna iunie la Editura „Cartier”. Deși este un scriitor admirat, Ambasadorul R. Moldova în Franța, Oleg Serebrean, este și un cititor pasionat, care ne oferă mai multe recomandări.

„Romanul lui Archibald Cronin, „Citadela”, e o absorbantă dramă social-psihologică, una din marile cărți ale literaturii clasice engleze și unul din romanele mele preferate. Cei cărora le-am recomandat-o au plasat-o invariabil printre lecturile lor favorite”, spune diplomatul.

Amatorilor de lecturi mai academice, ambasadorul le sugerează volumul „Oameni printre ruine” de Julius Evola, „o lucrare incitantă a unuia dintre cei mai fascinanți filosofi ai secolului XX”. Cei cărora le plac jurnalele și memorialistica, Oleg Serebrean le propune să citească „Pagini din Kirschhorst” de Ernst Jünger.

„Iar cei cărora le plac romanele cu detectivi (bune, nu de duzină), le recomand excepționalul roman al lui Friedrich Dürrenmatt - „Judecătorul și călăul său”. E întâi de toate un roman psihologic și e singurul detectiv inclus în programul școlar la literatura maternă în țările germanofone”, conchide ambasadorul.

„Dragostea - unica speranță”

Poeta Viorica Nagacevschi a finalizat recent lectura volumului doi al romanului „Shantaram” de Gregory David Roberts. Poeta, care mai este și notar, spune că această carte „fascinează cu emoții și sentimente de toate culorile”. Cartea este plină de dragoste, istorie, geografie, filosofie și atitudine.

„Lumea este creată de a fi în centrul universului, iar războaiele sunt cele mai nesuferite momente din viața omului. Dragostea rămâne a fi unica speranță pentru a trăi viața frumos”, constată ea.

„Lumea prin o sută de ochi”

Scriitoarea Maria Șleahtițchi citește cărțile cu ochi critic și ar putea propune o mulțime de cărți. Cu toate acestea, ea recomandă „Un roman natural” al scriitorului bulgar Gheorghi Gospodinov, apărută în traducerea Cătălinei Puiu.

„De ce anume această carte? Pentru că este interesantă. Pentru că prezintă lumea bulgară din distopia socialistă şi din cea a tranziţiei. Pentru că ne reprezintă pe noi toţi, cei ieşiţi din totalitarism şi neajunşi încă în democraţia autentică”, remarcă Maria Șleahtițchi.

Nu se știe dacă vom ajunge vreodată în democrația autentică, pentru că „această lume este văzută prin cei o sută de ochi ai unei muşte, pentru că realitatea este faţetată original. Pentru că în povestea personajului Gheorghi Gospodinov nimic nu estre sigur, precum nimic nu este sigur în viaţa noastră”, spune scriitoarea.

„Un roman natural” este pentru „gurmanzii cărţilor neordinare şi bine scrise”, conchide Maria Șleahtițchi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md