RAPORT // PROPAGANDĂ la posturile TV din Rusia, retransmise în R. Moldova: Război nuclear „din vina” SUA, Ucraina „nazistă”, iar Putin, unicul „salvator”
Izbucnirea unui război nuclear din vina SUA este eminentă, Ucraina, stat falimentar, condus de mafioți și de persoane apropiate ideologiei naziste, este unica responsabilă de conflictul militar din regiunile sale estice, iar Federația Rusă şi preşedintele rus Vladimir Putin - unici luptători adevărați pentru pace şi pentru autodeterminarea popoarelor lumii, împotriva terorismului, apărători fideli ai valorilor democratice şi ai creştinătății.
Acestea sunt mesajele transmise repetat de posturile TV din Federația Rusă, retransmise pe teritoriul R. Moldova, arată cel de-al doilea raport de monitorizare a posturilor Pervyi Kanal, RTR, REN TV, NTV și STS, realizat de Asociația Presei Independente (API) în perioada 27 martie - 26 aprilie curent.
Potrivit experţilor API, posturile ruseşti de televiziune transmit informații unilaterale, abordând subiectele sensibile exclusiv din perspectiva vinovăției Occidentului, în primul rând a SUA, NATO şi UE, în escaladarea conflictelor militare şi în general în tot ce se întâmplă negativ în regiune sau în lume.
De asemenea, știrile şi opiniile predominante în talk-showuri, emisiunile informativ-analitice, emisiunile de autor şi în unele emisiuni de divertisment transmit mesajul că UE degradează moral şi este pe cale de destrămare, iar SUA şi NATO urmăresc doar scopuri de război şi destabilizare, situația din UE în general şi din unele țări membre UE, cum ar fi Franța sau Germania, este prezentată în culori sumbre, conducătorii acestor țări sunt ridiculizați şi etichetați pentru a accentua lipsa lor de perspicacitate, dependența de voința SUA şi incapacitatea de a soluționa situațiile de criză.
„Astfel, posturile de televiziune monitorizate transmit mesaje propagandistice şi manipulează constant opinia publică”, constată experții care au monitorizat aceste posturi rusești de televiziune.
„Practic, la toate posturile TV monitorizate, mai puţin la STS, care nu are buletine de știri, buletinele de știri parcă sunt rapoarte de pe front, în ultimele două săptămâni din aprilie aveai impresia că posturile pregătesc psihologic audiența pentru o catastrofă militară. Știrile nu sunt știri, ci un amalgam de opinii partizane și deloc echilibrate, de regulă, cu o singură sursă”, susține Petru Macovei, directorul executiv al API.
„Printre tehnicile de manipulare informațională utilizate se numără prezentarea dezechilibrată a faptelor, exacerbarea faptelor, interpretarea mesajului surselor sau citarea selectivă, etichetarea – utilizare de porecle sau calificative peiorative sau de altă natură etc. Talk-show-urile au mai mult elemente de show și mai puțin de analiză. În studio sunt invitate aparent ambele părți care ar trebui să asigure un minim de pluralism, dar, de fapt, cei cu opinie diferită sunt întrerupți sau nu li se oferă cuvântul. Moderatorii sunt agresivi, umilind și etichetând invitații care au opinii diferite, iar regulile jurnalismului nu sunt respectate”, afirmă Nadine Gogu, expertă în cadrul proiectului.
Petru Macovei a precizat că raportul de monitorizare va fi transmis Parlamentului Republicii Moldova şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu solicitarea să fie examinat: „Ne-am dori chiar o audiere parlamentară la tema propagandei ruseşti, iar proprietarilor beneficiari ai acestor posturi le vom solicita să excludă emisiunile cu conținut propagandistic din grila programelor retransmise”.
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”