07:08:58 18.04.2024
Stiri

RAPORT // Volumul mitei plătite polițiștilor a scăzut de două ori

Anticorupție 17.04.2014 14:26 Vizualizări868 Autor: Galina Munteanu
RAPORT // Volumul mitei plătite polițiștilor a scăzut de două ori


Buget insuficient, delimitarea neclară a competențelor diferitor organe de urmărire penală și a unor subdiviziuni ale poliției, independență insuficientă a organului de urmărire penală și lacune în cadrul legal care nu permit implimentarea legii cu privire la poliție, sunt doar câteva dintre neajunsurile semnalate de către experții Transparency International - Moldova (TI-M) în cadrul unui raport despre sistemul integrității naționale în mai multe instituții de stat, printre care Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Guvern, Centrul Național Anticorupție (CNA) și Comisia Națională de Integritate (CNI).

Potrivit sursei, deși mijloacele alocate poliției sunt în creștere, acestea nu sunt destule pentru a-i asigura o activitate eficientă. O problemă aparte este și lipsa de independență a organului de urmărire penală, acesta fiind o subdiviziune subordonată Inspectoratului General al Poliție (IGP), iar conducătorul este subordonat șefului IGP. „În fapt, actuala organizare a deviat de la obiectivele Concepției de reformare a MAI. La fel, rămâne o problemă și lipsa unei delimitări clare între competențele diferitor organe în efectuarea urmăririi penale”, se precizează în raport.

Autorii studiului recomandă autorităților să sporească independența organului de urmărire penală, eventuala excludere a acestuia din IGP și subordonarea nemijlocit ministrului Afacerilor Interne. Totodată, aceștia recomandă punerea în aplicare a procedurilor de concurs, inclusiv la numirea în funcții manageriale și excluderea dublării competențelor MAI / CNI privind controlul declarațiilor de venit, proprietate și de interese. Mai mult, autorii documentului recomandă autorităților să dezvolte cadrul normativ subordonat care să permită aplicarea Legii cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului, inclusiv prin aplicarea testelor de integritate, testării la poligraf.

Potrivit unei cercetări a TI-M, poliția rămâne una dintre instituțiile cu risc sporit de corupție. Totuși, volumul estimat al mitei plătite în poliție s-a diminuat de circa două ori – de la 97 de milioane de lei în anul 2008 până la 45 de milioane de lei în anul 2012. Coruptibilitatea poliției constituie unul din factorii care determină nivelul relativ jos de încredere a populației în poliției. Pitrivit Barometrului Opiniei Publice, doar 31,16 la sută din respondenți au încredere în poliție.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md