RAPORT // Fenomenul MIGRAȚIEI ia amploare în toată lumea!
Fenomenul strămutării la nivel mondial în urma războaielor, a conflictelor și a persecuțiilor a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată și urmează un trend de creștere rapidă. Asta arată un raport anual al Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR) privind Tendințele Globale.
Potrivit sursei, în lume există circa de 19,5 milioane de refugiați și 38,2 de milioane de persoane strămutate în propriile țări.
Astăzi, 20 iunie, UNHCR și comunitatea internațională din întreaga lume marchează Ziua Mondială a Refugiaţilor.
Deși R. Moldova a făcut progrese semnificative în domeniul azilului, odată cu aderarea la Convenția privind statutul refugiaților din 1951 și ulterior cu adoptarea unei legislații în domeniul azilului conform standardelor internaționale, la capitolul protecției persoanelor intern strămutate nu s-a întreprins nimic, iar cifrele oficiale cu privire la persoanele intern strămutate lipsesc, precizează un comunicat de presă al Asociației „Promo-Lex”.
Amintim că, în 1992, R. Moldova s-a confruntat cu o criză umanitară, atunci când în urma războiului de pe Nistru, conform unor estimări, circa 130 de mii de persoane s-au strămutat din raioanele de est.
„Din păcate, lipsa unei legislații privind persoanele intern strămutate a suscitat interes doar din partea unor cercetători științifici, care au relevat existența unui vid juridic și lipsa unor garanții de protecție a persoanelor intern strămutate, precum și necesitatea adoptării unei legi privind persoanele intern strămutate. Analizând mai îndeaproape legislația Republicii Moldova, la momentul actual se poate constata că aceasta nu prevede nici noțiunea de persoane intern strămutate, nici careva mecanisme de protecție pentru această categorie de persoane”, se precizează în comunicatul de presă al „Promo-Lex”.
În acest context, reieșind din Principiile Directoare ale ONU privind strămutarea internă, „Promo-Lex” recomandă autorităților naționale și Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați din R. Moldova să întreprindă măsurile necesare în vederea adoptării unei legi speciale cu privire la persoanele intern strămutate în R. Moldova.
„Necesitatea adoptării unei astfel de legi este cu atât mai stringentă, cu cât în stânga Nistrului s-a instaurat un regim de facto, a cărui administrație secesionistă are unul din cele mai rele caziere în domeniul drepturilor omului din Europa, iar persecuțiile din partea structurilor de forță din stânga Nistrului obligă persoanele să părăsească domiciliul lor”, conchide sursa citată.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski