RAPORT // Cum manipulează posturile de televiziune rusești telespectatorii din R. Moldova


Mai multe posturi de televiziune rusești retransmise în R. Moldova manipulează opinia publică în legătură cu evenimentele tragice din Ucraina și promovează ideea separatismului. La această concluzie au ajuns experții Asociaţiei Presei Independente (API) care au monitorizat, în perioada 18-24 aprilie curent, cinci posturi de televiziune rusești (NTV, Pervyi Kanal, RTR, REN TV şi Rossia 24) care sunt urmărite de cetățenii R. Moldova.
API a punctat într-un raport toate neregulile depistate în perioada de monitorizare. „Posturile rusești retransmise au propagat sistematic ideea separatismului în regiunile de sud-est ale Ucrainei, unele din ele fiind utilizate ca instrumente de propagandă pentru a inocula populației ideea falsă a agresiunii din partea Kievului împotriva locuitorilor paşnici şi nedorința autorităților ucrainene de a soluționa conflictul pe cale paşnică”, se spune în raport.
S-a constatat că posturile TV menționate mai sus au folosit mai multe tehnici și procedee de manipulare informațională. În materialele jurnalistice au fost promovate zvonuri neconfirmate, au fost utilizate etichete pentru a discredita anumite persoane și chiar au fost trucate imaginile video, în reportaje fiind incluse imagini din arhivă filmate în cu totul alt loc.
API recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să urmărească modul în care posturile străine retransmise în R. Moldova se conformează legislației audiovizuale autohtone și europene cu privire la informarea corectă, obiectivă și pluralistă și să aplice sancțiuni. Radiodifuzorii locali care retransmit posturile străine au fost îndemnați să acopere buletinele de știri și emisiunile de dezbateri pe teme politice, care au tentă de manipulare informațională, cu produse locale și europene de calitate.
În același raport prezentat de API se conțin și informații privind tendințele de manipulare în sursele mass-media moldovenești. Experții au monitorizat, în perioada februarie-aprilie curent, 12 instituţii mass-media din Republica Moldova (presă scrisă, audiovizual şi presă online) și au stabilit că, deseori, instituțiile selectează subiectele jurnalistice în funcţie de preferinţele patronilor media, și nu după gradul de interes public.
„Unele instituţii de presă fie au evitat să mediatizeze anumite subiecte de interes public, fie au oferit informaţii sumare, fără a prezenta un tablou complex şi a le acorda consumatorilor suficiente detalii pentru a înţelege ce se întâmplă într-un caz sau altul. Un alt procedeu de manipulare informaţională, la care au recurs constant unele instituţii mass-media monitorizate, a constatat exagerarea faptelor, cu scopul de a perpetua şi promova anumite mesaje, dar şi de a discredita protagoniştii. În unele cazuri, instituțiile mass-media monitorizate au asigurat un pseudo-pluralism de opinii, fiind selectate surse şi opinii care să transmită acelaşi mesaj şi să fie avocaţi ai aceleiaşi cauze”, explică experții API.
Amintim că, pe 17 aprilie, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a anunțat că va monitoriza mai multe posturi de televiziune rusești retransmise în R. Moldova, bănuite că ar face propagandă, dar încă nu a făcut publice rezultatele studiului.













































































