R. Moldova o ia la vale
Alunecări de teren // Trăiesc cu frica în sân că oricând pământul poate veni peste ei. 48 de localități din țară necesită a fi strămutate din cauza alunecărilor de teren
Galina Munteanu
Locuitorii din satul Climăuții de Jos din raionul Șoldănești stau de câțiva ani cu frica în sân că oricând pământul le poate „înghiți” casa și munca agonisită de ani de zile. Aproape zece gospodării de aici trebuie să fie evacuate, iar dacă în primăvară natura se va dezlănțui, alte câteva case sunt supuse pericolului de a fi „înghițite de pământ”.
Casă astupată de pământ
„Nu ne închipuim ce se poate întâmpla. Pământul o va lua cu totul la vale. Problema aceasta a fost dintotdeauna la noi, dar acum, în ultimii doi ani, situația s-a agravat și mai mult. Dealurile vin la vale, iar casa ni se face ca un zămos răscopt”, ne-a spus Valeriu Galațchi din Climăuții de Jos.
În urma acestor alunecări, o casă din acest sat a fost acoperită cu pământ, iar alte două au fost grav avariate. Slavă Domnului că nu au existat victime. „Ne străduim să facem față acestor probleme, dar situația este într-adevăr critică. La o familie le-a fost cumpărată o casă, iar pentru alte două am solicitat ajutorul autorităților centrale”, ne-a spus primarul satului Climăuții de Jos, Sergiu Melnic.
Cât privește soluționarea problemei în ansamblu, primarul ridică din umeri și spune că totul este în mâinile Domnului. „Nu știm cum vom ieși din această situație. De aproape trei ani se discută această chestiune la nivel local, raional și central, dar… cu natura nu poți să te lupți”, suspină primarul.
La Gotești problema va fi soluționată
Și unii gospodari din satul Gotești, raionul Cantemir, se tem că oricând râpa le poate înghiți casele. Opt gospodării de aici riscă să se prăbușească în râpa de peste 20 de metri, dacă problema nu va fi remediată în cel mai apropiat timp. Primarul localității, Panainte Chicicov, ne spune că a reușit să obțină surse financiare necesare să soluționeze cât de cât această problemă. „Am câștigat un proiect de peste șase milioane de lei, bani din care va fi acoperită cu pământ această râpă și se va construi un sistem de scurgere a apei. Credem că vom reuși să stopăm aceste alunecări”, ne-a spus Chicicov.
Case fisurate și la nord
Alunecările de teren au devenit tot mai frecvente și în nordul R. Moldova. Mai multe gospodării din câteva sate din raionul Soroca, printre care Zastânca, Căinarii Vechi, Stoicani, sunt suspuse riscului de a se dărâma din cauza pământului care fuge de sub picioare, iar o reconstrucție ar fi inutilă. Autorităţile locale spun că nu pot face nimic, pentru că nu există un program național pentru soluționarea acestor probleme, fapt confirmat și de responsabili în domeniu de la Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului. „În anii 1991-1992, s-au făcut încercări să se elaboreze ceva, dar pentru că nu a existat finanțare, s-a renunțat. A fost elaborată doar o schemă a inundațiilor, dar a alunecărilor de teren - nu”, susține directorul general „Urbanproiect”, Iurie Povar.
O situație dificilă se atestă și în câteva localități din raionul Briceni. Alunecările de teren au afectat și câteva gospodării din satele Bogdăneşti, Criva, Corjeuţi, dar și din oraşele Briceni şi Lipcani. „O problemă deosebit de gravă e la Lipcani, unde un bloc cu cinci etaje are în mijloc o crăpătură imensă. Organele abilitate, împreună cu cele locale, trebuie să cerceteze care este motivul acestei probleme”, susține șeful adjunct al Direcției protecției civile, Vitalie Mutaf.
Peste 20 la sută din terenurile R. Moldova, cu risc sporit
Potrivit datelor Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, în R. Moldova sunt peste 15 mii de zone de alunecări de teren cu suprafaţa totală de 790 kmpătrați. În 48 de localități este afectat 86 la sută din teritoriu și este necesară strămutarea localității, în 405 sate suprafețele de rezervă sunt afectate în proporție de 33 la sută, iar în 531 de localități suprafețele pentru construcții sunt suficiente în proporție de doar 17%.
Raioanele din centrul republicii, cele mai afectate
Potrivit șefului adjunct al Direcției protecției civile, Vitalie Mutaf, cele mai afectate zone sunt cele din centrul R. Moldova, raioanele Telenești, Orhei, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Ungheni și Hâncești, unde alunecările de teren ocupă 15-27 la sută din teritoriu. „În ansamblu, în republică sunt supuse alunecărilor de teren active 140 de sectoare de drumuri auto, 28 de sectoare ale liniilor de cale ferată, 47 de sectoare ale liniilor de transport al energiei electrice. În limitele localităţilor sunt afectate 45 de mii de hectare din teritoriul ocupat de ele. În cazul unor alunecări de teren, practic sunt posibile unele pierderi irecuperabile în terenuri agricole, recoltei de pe ele, vor fi distruse clădiri și pot fi chiar pierderi de vieți omenești. Doar în municipiul Chişinău se atestă mai mult de 60 de terenuri afectate, dintre care circa 20 sunt active”, a spus Vitalie Mutaf.
Guvernul vrea reîmpădurirea R. Moldova
Acum două săptămâni, Guvernul a aprobat un proiect conform căruia suprafeţele forestiere din R. Moldova ar putea fi extinse cu 13 mii de hectare în următorii patru ani. Pentru asta sunt necesare aproape 300 de milioane de lei. Responsabilii în domeniu au decis astfel, pentru a diminua riscul alunecărilor de teren.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"