10:56:58 25.04.2024
Stiri

R. Moldova ÎMBĂTRÂNEȘTE: Sistemul de pensii, pe MUCHIE de cuțit. Ce facem cu pensionarii PRIVILEGIAȚI?

Social 01.07.2015 15:19 Vizualizări1974 Autor: Ziarul National
R. Moldova ÎMBĂTRÂNEȘTE: Sistemul de pensii, pe MUCHIE de cuțit. Ce facem cu pensionarii PRIVILEGIAȚI?


Sistemul public de pensii din Republica Moldova nu este unul durabil din punct de vedere financiar și nici social, iar raportul dintre contribuabili la sistem și beneficiarii de pensii a coborât de la 1,3 în 2006 la 1,2 în 2014, deși nivelul minim admisibil, conform practicilor internaționale, este de 4 contribuabili la un pensionar.

Concluzia aparține experților de la „Expert-Grup”, care arată într-un studiu că bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) constituie circa 11% din PIB. Acesta este un nivel mai ridicat decât în țările din regiune, pensia medie din R. Moldova nu acoperă minimumul de existență, iar raportul dintre pensia și salariul mediu este cel mai mic din regiune.

Potrivit „Expert-Grup”, problema sistemului public de pensii este agravată de emigrarea în masă a populației cu vârsta aptă de muncă, a ratei înalte a economiei tenebre și a fenomenului de angajare informală și plata salariilor în plic, cuplate cu îmbătrânirea accelerată a populației.

„În Republica Moldova există potențial pentru majorarea atât a mărimii contribuțiilor de asigurări sociale, cât și a bazei de calcul - salarii și alte venituri. În acest sens, pe lângă eliminarea diferitor excepții la plata contribuțiilor de asigurări sociale, este necesară stimularea contribuabililor de a intra în sistem și de a rămâne cât mai mult posibil”, crede expertul Adrian Lupușor, autorul studiului.

Printre recomandările „Expert-Grup” se numără trecerea la indexarea pensiei în baza creșterii prețurilor de consum, care să aibă loc de două ori pe an, nu anual. Aceste măsuri vor spori încrederea populației în sistemul public de pensii și, respectiv, vor scădea înclinația spre eschivare de la plata contribuțiilor de asigurări sociale.



„În plus, este necesar de eliminat multitudinea de pensii privilegiate (foști funcționari de guvern, judecători, aleși locali etc.), care, deși va avea un efect neglijabil din punct de vedere financiar, va consolida echitatea sistemului și, respectiv, încrederea din partea populației. Pe lângă acestea, un impact esențial îl va avea majorarea vârstei de pensionare la femei, de la nivelul actual de 57 ani la 62 de ani (echivalent cu cel al bărbaților) și majorarea stagiului necesar de cotizare de la 30 de ani la 35 de ani (ca și în cazul bărbaților)”, susțin experții.

Printre soluțiile la problema sistemului de pensii din R. Moldova ar fi și reformarea acestuia, astfel încât să existe sistemul de pensii obligatoriu în cadrul căruia valoarea pensiei să fie calculată în baza contribuțiilor personale și a dobânzii acumulate, dar și participarea cetățenilor, la dorința fiecăruia, în fonduri de pensii administrate de companii private.


Sursa infografice: budgetstories.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md