15:03:44 23.08.2024
Stiri

R. Moldova: Educație cu pumnul

Social 26.04.2014 14:07 Vizualizări2210 Autor: Polina Cupcea
R. Moldova: Educație cu pumnul


Violență: Studiile UNICEF arată că 25% din copii sunt bătuţi de propriii părinţi, iar 13% sunt pedepsiţi pe cale violentă de către profesori

În ultima perioadă, tot mai multe cazuri de abuz şi neglijare a copiilor, inclusiv în mediul şcolar, ies la iveală. Experții explică majorarea numărului de cazuri înregistrate prin faptul că elevii, dar și membrii comunităților au început să fie mai receptivi și să semnaleze cazurile de violență pe care le cunosc. Totuși, majoritatea situațiilor în care un copil este neglijat de un cadru didactic rămân a fi ascunse, fiindcă „cu dreptate” se va alege tot profesorul, spun aceștia.

Învățătoare, cu dosar penal

Anul trecut, în satul Troița Nouă, raionul Anenii Noi, o elevă a fost bătută de o profesoară. Pe acest caz procurorii au iniţiat o cauză penală, iar drept rezultat au constatat că, pe 9 aprilie 2013, în timpul orelor, minora, care era elevă în clasa a III-a, a fost maltratată, intimidată şi înjosită în public de către profesoara care le preda.

Învinuita i-a aplicat elevei lovituri peste faţă şi a tras-o de păr, pe motiv că fetiţa i-ar fi sustras din geantă 205 lei. După care a închis-o pe elevă în subsolul instituţiei, privând-o ilegal de libertate preţ de două ore. Mama fetiței spune că a înmărmurit când a văzut-o în ce hal a ajuns acasă. „Era cu zgârieturi și vânătăi sub ochi și cu pantalonii murdari. Plângea și spunea că nu mai vrea la școală. Dacă copila mea este mai tăcută, asta nu înseamnă că trebuie s-o bați și s-o învinuiești de fiecare dată când dispar banii cuiva că ea e hoțul. Trebuia să mă cheme la școală și să rezolvăm conflictul, dar nu să o lovească”, spune femeia.

Directoarea gimnaziului, Natalia Pelin, o dezvinovățește pe profesoară și neagă toate acuzațiile. „Oof, noi avem probleme cu fetița asta. Nu s-a întâmplat așa. A strigat la ea un pic, dar nu a bătut-o și nici nu a închis-o în subsol. Minciuni. Profesoara e tare bună și nu și-a permis o dată să jignească elevii. Aici e un complot la mijloc și vor ca să o dau pe profesoară afară. După judecată, dacă se va adeveri că învățătoarea e vinovată, doar atunci o voi destitui”, explică Pelin.

„Voi face pușcărie din cauza ta”

Pe fetiță am găsit-o la lecțiile profesoarei învinuite. Firavă și liniștită, stătea în ultima bancă. Învățătoarea nu a vrut să discute, în schimb fetița a fost nițel mai vorbăreață. Copila se simțea înfricoșată că toți colegii îi vor întoarce spatele dacă povestește, iar profesoara o va acuza din nou în fața tuturor că „din cauza ta voi face pușcărie și-mi vor rămânea copiii pe drumuri”.

Pe 15 mai, urmează o nouă ședință de judecată. Profesoara a fost acuzată de „privaţiune ilegală de libertate” şi „tratament inuman şi degradant”. Expertiza psihiatrico-psihologică în comisie, dispusă de procurori pe acest caz, a relevat că, în perioada în care fusese supusă de către profesoară tratamentului degradant, minora a suferit tulburări profunde la nivel psihologic. Dacă vina învăţătoarei va fi demonstrată, aceasta riscă până la opt ani de închisoare.

„Nu mai am putere să merg prin instanțele de judecată. Copila se scoală noaptea din somn și plânge. E stresată. Nu cred că o să avem sorți de izbândă, deoarece tata învățătoarei a fost 20 de ani primar, dar măcar vor auzi și alți profesori violenți ce poate să-i aștepte. Nu este o școală prin preajmă și fata va fi nevoită să o suporte și să trăiască cu acest coșmar până în clasa a IX-a”, oftează mama.

Planuri de intervenție

Cazuri similare au avut loc și săptămâna trecută în satul Crăsnășeni, raionul Telenești, unde un profesor a sucit gâtul unui elev. Băiatul a ajuns la spital, unde i-a fost aplicat la nivelul gâtului un aparat special pe care trebuie să-l poarte timp de două săptămâni. În luna martie curent, un alt caz de maltratare din partea profesorului asupra elevului din satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, a intrat în atenția oamenilor legii.

Totuși, astfel de cazuri sunt greu de demonstrat și de raportat. Potrivit unui studiu efectuat de copii despre monitorizarea dreptului la protecţie faţă de abuz şi violenţă, aceștia au menționat că mai bine rabdă decât să spună chiar și părinților despre agresiunea unor profesori abuzivi, întrucât tot cadrul didactic „va cădea în picioare”, iar lor li se vor micșora notele.

În scopul prevenirii violenţei faţă de copii, Ministerul Educației (ME) a aprobat mai multe acte normative care prevăd acţiuni de identificare şi intervenţie a lucrătorilor din sistemul de învăţământ în cazurile de abuz. „Cu părere de rău, mai există cazuri de violență nu doar fizică, dar și emoțională din partea profesorilor asupra elevilor. De aceea, ME are un plan de acțiuni pentru a interveni în astfel de situații. De exemplu, a fost adoptat un ordin, care prevede ca directorii instituțiilor preuniversitare, în cazul unor acte de violență, să aplice mustrări cadrelor didactice, deoarece ei trebuie, prin propriul comportament, să dea un exemplu frumos și nu violent”, a declarat Rodica Josanu, specialist la ME.

Daniela Sâmboteanu, director CNPAC:

Violența, agresiunea nu pot fi provocate. Acesta este un stereotip, prin care oamenii își justifică acțiunile violente. Evident, unii elevi intră în conflict cu profesorii. În acest sens, rolul profesorului este de a înțelege ce stă în spatele acestor comportamente și de a aborda fiecare copil individual, pentru că el are nevoie de ajutorul nostru și nu de un răspuns violent. Și din start trebuie să fie clar că orice formă de abuz asupra copilului din partea unui adult, în orice mediu social, afectează negativ și pe termen lung. Violența din partea unui cadru didactic perturbă grav mediul școlar, generează sentimente de teamă, de angoasă, care influențează negativ dezvoltarea normală a elevului. Poate avea loc și abandonul școlar.

Iurie Perevoznic, procuror:

Potrivit legislației R. Moldova, violența față de copii se pedepsește atât contravențional, cât și penal. De exemplu, pentru injurii, profesorii pot fi sancționați contravențional, însă, dacă elevul a fost atacat verbal și are tentativă de suicid, în astfel de situații se pedepsește penal. Pentru vătămare corporală, abuz sexual nu poate fi vorba decât de pedeapsă penală. E regretabil că mai avem astfel de cazuri, fiindcă în obligațiunile cadrelor didactice este menționat că ele trebuie să promoveze respect față de oameni prin propriul exemplu.

Tamara Plămădeală, avocatul parlamentar al copilului:

Majoritatea cazurilor de violență în școală din partea profesorilor nu se raportează, deoarece copiii care depun plângere mai apoi sunt terorizați. Am avut cazuri când părinții ascundeau abuzurile, pentru că nu doreau ca odraslele lor să pătimească. Acest fenomen rămâne încă un subiect tabu, întrucât totul depinde de mentalitatea oamenilor, dar și de organele de drept. Dacă învățătorul aplică violență, fie și verbală, trebuie concediat. Sunt foarte puține cazuri care sunt soluționate.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.08.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine o iubește și ci...

19.08.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mijloacele de inform...

16.08.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce MID vede avioa...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md