17:58:15 24.11.2024
Stiri

R. Moldova a RATAT o ieftinire a energiei electrice cu 40%

Economie 03.06.2016 10:49 Vizualizări16290 Autor: Ziarul National
R. Moldova a RATAT o ieftinire a energiei electrice cu 40%


Cetățenii R. Moldova ar fi putut beneficia de prețuri cu până la 40% mai mici pentru energia electrică, dacă autoritățile moldovenești ar fi asigurat interconectarea energetică cu România, arată un studiu realizat recent de expertul Ion Efros de la Institutul de Politici Publice.

„În cazul în care tehnic ar fi fost posibil importul electricității în volume mari din Bulgaria și România, în Republica Moldova între 2010 și 2015, atunci oferta pieței bulgare și românești ar fi fost mai bună și prețurile mai mici comparativ cu ofertele furnizorilor din stânga Nistrului și cei ucraineni (care au fost similare). În cazul Bulgariei prețul ar fi fost pentru anii 2014 şi 2015, cu 13,75% respectiv 9,54% mai mic decât oferta furnizorului din stânga Nistrului pentru aceeași perioadă. Iar în cazul României prețurile ar fi fost mai mici cu 10,41% în 2013, 27,8% în 2014 și 40,6 % mai mici în 2015 decât preţurile electricităţii vândute de DTEK şi RAO UES Republicii Moldova”, se arată în studiu.

Autorul acestuia aduce exemplul Țărilor Baltice care pe parcursul a patru zile cât au fost tăiate de regiunea scandinavă s-au pomenit cu prețurile la electricitate aproape duble, comparativ cu prețurile din Finlanda.

„Piața europeană poate oferi prețuri mai bune acestor țări și o poziționare mai bună în raport cu Federația Rusă de a cărei sistem sunt legate Țările Baltice, la fel cum și Moldova este legată de sistemul electric al Ucrainei. Problema Republicii Moldova care trebuie soluționată urgent ține de infrastructura de acces către piața europeană de electricitate”, se mai precizează în analiza făcută de Ion Efros.

Expertul constată că la 6 ani de la aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică, Moldova continuă să aibă un sector al energiei electrice închis competiției, nereformat și care afectează bunăstarea consumatorilor săi.

Cu excepția rețelelor și furnizorului asociate Grupului Gaz Natural Fenosa, producerea electricității, transportul, distribuția și furnizarea sunt gestionate, chiar și după 6 ani de la inițierea procesului de liberalizare, de Ministerul Economiei de la Chișinău sau de instituții afiliate acestuia, fapt care întârzie reformarea acestui sector și încalcă angajamentele luate de Guvernul Republicii Moldova la semnarea Tratatului Comunității Energetice.

În același timp, ANRE, o instituție cheie în liberalizarea pieței, care până în 2013 a fost printre cei mai activi și independenți reglementatori din spațiul Comunității Energetice, și-a erodat această imagine în ultimii doi ani prin presiuni politice asupra acesteia, dar și prin decizii controversate.

Întârzierea liberalizării pieței blochează și ieftinirea prețurilor la electricitate. Deși începând cu 1 ianuarie 2015 piața de electricitate a Moldovei trebuia să ofere consumatorilor opțiunea de a alege furnizorul, iar Legea din 27 mai 2016 legiferează acest principiu, consumatorii din Moldova rămân în continuare captivi a două companii, Gaz Natural Fenosa Energie Furnizare și Energie Furnizare Nord, care domină furnizarea cu amânuntul a energiei electrice. Aceste companii la rândul lor rămân captive unui duopol al furnizorilor din Ucraina și regiunea transnistreană, atâta timp cât Guvernul amână conectarea la piața europeană de electricitate și semnează contracte achiziție a electricității cu furnizorii transnistreni total contrare logicii liberalizării pieței și care duc spre falimentarea propriului stat.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md