SCANDAL la Parlament // Proiectul Legii cu privire la procuratură, DAT PESTE CAP. Liberal-democrații: „Nu participăm la SHOW”


Proiectul Legii cu privire la procuratură, elaborat în urmă cu trei ani de către un grup de lucru din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Justiției, Procuraturii Generale și societății civile, și apreciat de către experții europeni, a fost dat astăzi peste cap în cadrul dezbaterilor în Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități.
Membrii comisiei au votat astăzi mai multe amendamente la document care schimbă esențial conceptul de reformare a instituției. Cel puțin, așa susțin membrii grupului de lucru care au lucrat la elaborarea proiectului.
Unul dintre amendamente care a provocat cele mai mari discuții în comisie ține de crearea unei procuraturi specializate cu denumirea de „Procuratura pentru combaterea crimei organizate”.
„Noi am propus crearea unei procuraturii specializate pentru cauze speciale, care, după exemplul din România, să se ocupe doar de dosarele de rezonanță. Ceea ce se propune acum schimbă însă esențial conceputul. Nu vor mai fi clare competențele acestei procuraturi specializate și iarăși va fi aglomerată cu tot felul de cazuri. Vom repeta istoria cu Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție unde nu e clar cine și cu ce se ocupă”, a declarat Vlad Gribincea, președintele grupului de lucru care a lucrat la elaborarea proiectului Legii cu privire la procuratură.
Amendamentul a fost însă susținut de procurorul general Corneliu Gurin, dar și de majoritatea deputaților din comisie.
Deputații liberal-democrați s-au opus introducerii acestei modificări și au anunțat că părăsesc ședința comisiei, pentru că nu vor să participe „la un act de injustiție”, când, într-o singură zi, se schimbă conceptul unei legi.
„Proiectul legii cu privire la procuratură a fost adoptat deja în prima lectură și, așa cum prevede legea, a fost discutat în câteva ședințe ale Comisiei juridice pentru a fi propus pentru lectura a doua. A fost deja aprobat și raportul comisiei pentru lectura a doua a documentului. Ceea ce s-a întâmplat astăzi mă depășește. Am aflat abia ieri-seară despre faptul că vom discuta astăzi acest proiect. Nu e clar cine sunt autorii acestor amendamente propuse astăzi, pentru că, contrar practicii, numele autorului nu este indicat. Aceste amendamente schimbă esențial conceptul legii. Aceste amendamente au fost propuse și anterior de către deputatul democrat Sergiu Sârbu, noi însă știm că ele vin de la procurorul general Corneliu Gurin. Anterior, amendamentele nu au fost susținute. Cel mai mult s-au opus liberalii și comuniștii care acum votează cuminți”, ne-a declarat deputatul liberal-democrat Tudor Deliu.
În opinia lui, Procuratura pentru combaterea crimei organizate, la care se propune să se revină, nu va fi altceva decât o bâtă care va activa la comandă.
Tot astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități urmează să discute și un pachet de legi care se referă la reformarea Comisiei Naționale de Integritate.
„Am comparat proiectele propuse acum de Guvern cu cele din iunie 2015. Sunt aceleași documente, în proporție de 99,9%. Pe 16 iunie 2015, miniștrii democrați s-au opus vehement aprobării documentelor de către Guvernul Gaburici. A mai existat o tentativă din partea Guvernului Streleț, dar și atunci a eșuat din cauza presiunilor democraților. Astăzi, ei însă propun adoptarea acelorași documente. Nu îmi este clar de ce. Noi le vom susține, pentru că sunt documente care au fost elaborate cu participarea noastră”, a precizat Deliu.









































































