PROGRAM // Acțiunile Guvernului pentru a reduce, până în anul 2030, emisiile de gaze cu efect de seră în R. Moldova


Eficiență energetică, dezvoltarea surselor regenerabile, aplicarea tehnologiilor performante de producere a cimentului și sticlei, agricultura conservativă, împădurire și management eficient al deșeurilor sunt acțiunile axate pe principiile economiei verzi care au fost incluse în Programul de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova până în anul 2030, aprobat astăzi de Guvern.
În Program au fost identificate acțiunile-cheie în vederea reducerii emisiilor de emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) pentru sectoarele energie, transport, clădiri, procese industriale, agricultură, folosința terenurilor, silvicultura și deșeuri.
„Conform prevederilor Acordului de la Paris, în anul 2015 Republica Moldova și-a asumat, prin Contribuția Națională Determinată (CND1), angajamentul de a atinge, până în anul 2030, ținta necondiționată de reducere a emisiilor de GES cu 64% comparativ cu nivelurile anului 1990 și ținta de reducere condiționată cu 78%, cu suportul donatorilor internaționali. În anul 2020, republica noastră și-a actualizat țintele de reducere a emisiilor de GES, raportând o reducere necondiționată de 70% a emisiilor de GES și de 88% în mod condiționat”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov, ministra Mediului, în cadrul ședinței de Guvern.
Obiectivele Programului de reducere a emisiilor de GES provenite din activitățile economice vor fi realizate prin intermediul Planului de acțiuni al Programului, care cuprinde perioada anilor 2024 - 2026.









































































