13:41:07 25.04.2024
Stiri

Profesorii, multumiți și nu prea de majorarea salariului și de prevederile noului Cod al Educației

Social 21.08.2014 13:09 Vizualizări1798 Autor: Galina Munteanu
Profesorii, multumiți și nu prea de majorarea salariului și de prevederile noului Cod al Educației


Problema salarizării profesorilor, a condițiilor de muncă și a problemelor din sistemul de învățământ a fost pusă și în acest an pe ordinea de zi a conferinței anuale a pedagogilor din municipiul Chișinău.

Profesorii continuă să se plângă pe salariul mizer, dar se declară, totuși, mulțumiți că acesta va fi majorat cu 20 la sută începâd cu 1 septembrie curent. „Omului cât nu-i dai, spune mereu că-i puțin și nu-i ajunge. Ne mulțumim și cu atât, deși e puțin. Înțelegem și situația din țară, mai ales că această majorare, dar și primele care ne vor fi oferite nu au fost prevăzute în Bugetul de stat din acest an. Sperăm că și în viitor Guvernul va fi cu fața spre noi, pentru că profesorii sunt cei care educă guvernanții”, ne-a spus directorul Liceului „Mihai Berezovschi”, Valentin Berezovschi.

„Majorarea cu 20 la sută a salariului este o sumă neînsemnată, dacă ar fi s-o luăm în ansamblu. Ni se cere calitate, dar calitatea costă. Un profesor trebuie să cumpere și o carte, și să meargă la un teatru, dar pentru asta este nevoie de bani, pe entuziasm mult nu putem merge. Copilul de azi nu poate aștepta. Pentru ca mâine să fie altul, trebuie să preîntâmpinăm rebutul azi”, susține directoru Liceului „Ginta Latină”, Nina Juc.

Prezent la conferință, premierul Iurie Leancă le-a mulțumit profesorilor pentru înțelegere și i-a îndemnat să contribuie la modernizarea sistemului de educație, pentru a asigura un viitor demn copiilor și țării.

„Timp de ani buni, educația a fost pusă pe plan secundar în țara noastră, iar reformele - atât de necesare pentru acest domeniu - întârziau să fie promovate. Lucrurile au luat o turnură pozitivă și, în ultimul timp, întreg sectorul și, în special, cadrele didactice, care reprezintă forța motrice a progresului în învățământ, au revenit în centrul atenției Guvernului și a întregii societății. Nu spun aceste cuvinte din considerente de curtoazie, ci pentru că educația, într-adevăr, a devenit o prioritate națională în R. Moldova. Sporirea calității educației este cea mai sigură cale de a mișca țara înainte și de a edifica un viitor european. Împreună trebuie să ne asigurăm că fiecare lecție, fiecare activitate școlară contribuie la creșterea unor tineri care nu doar îşi pot găsi un loc de muncă, dar care pot crea noi locuri de muncă și pentru alții", a menționat Iurie Leancă.

Potrivit premierului, noul Cod al Educaţiei reprezintă o abordare modernă, având drept scop îmbunătățirea calității studiilor în toate instituțiile de învățământ, iar noua metodologie de finanţare în bază de cost standard per elev permite şcolilor să investească în modernizare.

„Orice schimbare este dureroasă, dar binevenită. Ne vom strădui să facem față noilor cerințe și să mergem mai departe. Noi trebuie să fim cei care vom sta la baza schimbărilor”, este de părere directorul Liceului cu profil sportiv nr.3, Nicu Pădureț.

„Cei care nu susțin noua lege au fost obișnuiți să muncească după sistemul vechi. Un discomfort provoacă și faptul că pedagogii vor trebui să treacă în fiecare an unele teste. Va trebui mai mult să muncească, dar asta nu ne va face decât mai profesioniști”, susține directorul Liceului „Mihai Berezovschi”, Valentin Berezovschi.

Potrivit șefei Direcției generale educație, tineret și sport din cadrul Primăriei Chișinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, pe parcursul anului curent au fost renovate 27 de grădinițe, iar circa 900 de instituții preșcolare au fost dotate cu materiale didactice.

În plus, grantul în valoare de 20 de milioane de euro, oferit de Guvernul României, va permite autorităților să investească în continuare în instituțiile preșcolare. Totodată, are loc modernizarea și renovarea instituțiilor de învățământ secundar-general. Astfel, în următorii patru ani, vor fi renovate circa 90 de instituții, iar lucrările de construcție pentru primele cinci dintre ele vor începe până la sfârșitul lui 2014.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md