Producătorii din R. Moldova, instruiți în Serbia cum să crească pomușoare certificate ecologic
Un grup de producători de pomușoare din Republica Moldova a efectuat, în perioada 1 - 5 iulie curent, o vizită de studiu în Serbia pentru a învăța din experiența fermierilor sârbi tehnologii noi de producere ecologică a pomușoarelor.
Actualmente, Serbia este al doilea cel mai mare producător și exportator de pomușoare din Europa Centrală.
Producătorii din R. Moldova au văzut tehnologiile moderne de producere ecologică a pomușoarelor în acest stat, în special plantarea, cultivarea, recoltarea, postrecoltarea și procesarea ecologică a căpșunelor, murelor, zmeurii și joshta.
„Vizita de studiu a fost foarte relevantă pentru afacerea pe care o dezvolt. Ceea ce am învățat de la fermierii sârbi este necesitatea de diversificare a surselor de venit prin plantarea sortimentului divers de culturi bacifere”, a precizat Corina Pleșca o tânără producătoare de pomușoare din R. Moldova care intenționează să planteze în anul curent o nouă suprafața cu pomușoare certificate bio.
Vizita de studiu a fost organizată de Asociația Pomușoarele Moldovei și Proiectul USAID Agricultura Performanta din Moldova.
Menționăm că în Republica Moldova activează circa 800 de producători de pomușoare, dintre care doar 7 agricultori produc pomușoare certificate ecologic, chiar dacă atât pe piața locală, cât și pe cea internațională pomușoarele certificate drept organice sunt bine cotate.
Din 2013 până în 2017, suprafața plantată cu pomușoare în Republica Moldova a crescut în fiecare an cu 3-4%. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa patru mii de hectare plantate cu pomușoare, pe care sunt cultivate peste 11 tipuri de pomușoare, cele mai răspândite fiind căpșunul, zmeurul și coacăzul negru.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md