20:53:01 18.04.2024
Stiri

Procurorul municipiului Chișinău declară RĂZBOI magistraților de la Judecătoria Centru

Anticorupție 22.09.2014 15:30 Vizualizări5589 Autor: Galina Munteanu
Procurorul municipiului Chișinău declară RĂZBOI magistraților de la Judecătoria Centru


Procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, îi face praf pe unii magistrați de la Judecătoria Centru și susține că unele decizii pe care le iau aceștia sunt vădit ilegale, dar luate cu bună știință.

Procurorul a lăsat să se înțeleagă că, pentru a lua astfel de decizii, magistraților li se propun sume între 30 și 50 de mii de euro.

„Dacă subiecții vizați în aceste dosare vin și propun procurorilor sume între 30 și 50 de mii de euro, iar noi refuzăm și mergem în instanță cu dosarul, apoi când ajunge acolo ce sumă se ia? Nu aduc învinuiri la nimeni și nu pot proba că au luat bani, dar că au încălcat legea și au luat decizii ilegale cu bună știință, asta se vede cu ochiul liber”, a spus astăzi Ion Diacov, într-o conferință de presă.

Mai mult, procurorul municipiului Chișinău a pronunțat numele a două magistrate de la Judecătoria Centru, Lilia Vasilevici și Irina Maxim. Drept exemplu, Diacov a adus unele dosare ai căror subiecți, deși erau vinovați, iar legea prevede ani grei de închisoare pentru fapta comisă de aceștia, au primit pedepse cu suspendare.

Este vorba, în special, de cauzele penale privind circuitul de droguri, investigate de către Procuratura municipiului Chișinău. „Unul din exemple este cel în care doamna Vasilevici l-a pedepsit cu patru ani de închisoare cu suspendare pe un realizator de droguri de la care au fost ridicate 1,5 kilograme de droguri, anterior condamnat pentru infracțiuni analogice. Deși acesta urma să primească șapte ani de închisoare, se află nestingherit în libertate. Abia acum câteva zile, grație insistenței procurorilor, acesta a fost anunțat în căutare. Între timp, vinovatul a dispărut de la domiciliu și nimeni nu cunoaște locul aflării lui. Decizia magistratei Vasilevici reprezintă o încălcare vădită a legii, aceasta fiind pronunțată cu bună știință. Judecătoarea ar trebui sancționată. Reacția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) întârzie să apară. La solicitarea mea adresată CSM, acesta îmi răspunde că a fost întocmită o notă care va fi ascultată la una din ședințele CSM, însă nu s-a constatat existența infracțiunii în acțiunile judecătorului nominalizat, asta deși Vasilevici, în explicațiile date Inspecției Judiciare, a recunoscut că a fost omisă o eroare la stabilirea pedepsei inculpatului, motivând că aceasta nu a fost luată intenționat, dar în urma unui volum enorm de lucru”, a spus Ion Diacov.

Procurorul a amintit aici și de dosarul fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Valeriu Pasat, condamnat de Vasilevici la zece ani de închisoare, iar apoi achitat. „Tot în cadrul Judecătoriei Centru unde președinte de judecată în acea perioadă era Lilia Vasilevici au fost pronunțate sentințele la comandă pe numele lui Șarban (Vladimir Șarban, fostul secretar al Consiliului municipal Chișinău – n.r.), Becciev (directorul general al SA „Apa-Canal Chișinău” (ACC), Constantin Becciev – n.r.) și alții, dosare care ulterior s-au soldat cu pronunțarea sentințelor de achitare. Nu-i secret că nepedepsirea la acel moment a judecătorilor pentru abaterile și încălăcrile de lege admise a avut drept consecință faptul că ei își continuă activitatea lor ilegală până în prezent”, a continuat Diacov.

Un alt exemplu adus de Diacov este cel în care magistratul începător de la Judecătoria Centru, Irina Maxim, dispune eliberarea din arest a capului unei grupări criminale specializate în circuitul de droguri și dispune arest la domiciliu, iar pe ceilalți membri ai grupării criminale îi lasă preventiv după gratii. „Magistrata și-a motivat decizia prin faptul că soția inculpatului este bolnavă, are doi copii minori la întreținere, iar în lipsa soției, copiii ar fi rămas fără îngrijire... Maica Tereza, nu judecătoare. Între timp, aflându-se în libertate, inculpatul își continua nestingherit activitatea criminală și, în urma amenințărilor sale, unul dintre martorii acuzării, având frică de o eventuală răfuială, a plecat peste hotarele țării, ceea ce constituie un obstacol în examinarea cauzei. Mă întreb dacă judecătorul Maxim și-a pus întrebarea ce prejudicii a adus inculpatul cu activitatea lui criminală sănătății sutelor de tineri cărora le-a vândut droguri?”, a întrebat Diacov.

Potrivit acestuia, deși procurorii depun eforturi mari în vederea contracarării activității infracționale privind circuitul de droguri, întâlnesc obstacole și, uneori, chiar rezistență din partea judecătorilor sesizați la examinarea demersurilor de aplicare a arestului preventiv pe numele inculpaților, iar ulterior la pronunțarea pedepselor penale, în acest mod fiind redusă străduința ofițerilor de urmărire penală și procurorilor ce instrumentează aceste cauze penale.

Magistratele Irina Maxim și Lilia Vasilevici nu au comentat acuzațiile ce li se aduc. Cea din urmă, Lilia Vasilevici, se află de astăzi în concediu anual, asta deși figura în orarul sedințelor de judecată pentru ziua de astăzi, 22 septembrie. „Dumneaei este de astăzi în concediu”, ni s-a răspuns scurt în anticamera magistratei.

Solicitat de presă, președintele Judecătoriei Centru, Ion Țurcanu, a spus să-i transmitem în scris o solicitare cu întrebările la care am dori răspuns și, tot în scris, le vom primi înapoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md