PROBE // „Green Card”: Mii de dolari pe spatele moldovenilor, case fabuloase în SUA
Afacere // Firma „USA Immigration” câștigă sute de mii de dolari anual pe spatele moldovenilor, iar proprietarii își cumpără case fabuloase în America
Proprietarii firmei „USA Immigration” și reprezentanța acesteia din R. Moldova au câștigat peste un milion de dolari de la moldovenii dornici să ajungă pe tărâm american, pentru că s-au ocupat de procesul de imigrare a câștigătorilor la loteria „Green Card”, semnând cu ei contracte păguboase. În timp ce unii împrumută bani ca să-i dea firmei pentru a-și vedea visul împlinit, proprietarii moldoveni ai acesteia și-au cumpărat, în ultimul ani, cinci case în statul Florida din SUA (!).
Sute de contracte anual
Ziarul NAȚIONAL a scris anterior despre câțiva oameni care au semnat contracte cu această firmă. Aceștia ne-au povestit că schema e simplă: în loc să te înregistrezi la „Green Card” pe site-ul oficial (www.dvlottery.state.gov), tu îi împuternicești pe ei să te înregistreze, completând un formular. În cazul în care câștigi, firma semnează cu tine un contract, prin care te obligă să îi plătești 1 399 de dolari. În caz contrar, nu poți obține „case-number-ul” (numărul dosarului – n.r.), care îți permite să începi singur procesul de emigrare. Anual, firma semnează câteva sute de contracte – o spun chiar ei pe site-ul lor. Timp de aproape cinci ani, aceștia au „ajutat” deja mai mult de o mie de oameni.
Au început cu scopuri nobile
Potrivit Camerei Înregistrării de Stat din R. Moldova, reprezentanța firmei „USA Immigration Visa” este administrată de cetățeanul Anatol Koval. În anul 2007, acesta a apărut în fața presei alături de tatăl său, Igor Koval, ca să vorbească despre pericolul „firmelor care fac bani cu loteria Green Card”. Aceștia s-au prezentat mass-mediei drept „directorul unei companii care prestează consultații juridice” și, respectiv, „președintele unui club de interese”. Anatol Koval declara că „eu nu aș avea încredere în aceste companii care propun participări cu plată printr-un card bancar sau care îți cer să transferi bani pe conturi din străinătate”. Cei doi au mai vorbit și despre niște „șmecheri”, care mint oamenii. „Ei le trimit e-mailuri la toți laolaltă, spunându-le că au câștigat Green Card. În schimbul banilor, ei le trimit pachetul cu documente, care, după cum înțeleg, nu există”, îl completează Igor Koval pe Anatol. Grijulii, cei doi Kovali atenționau populația să nu cadă în plasa acestor „șarlatani”. Înregistrările video sunt plasate chiar pe site-ul greencard.md.
Afacerile serioase din 2009
Familia Koval și o asociată de-a lor, Oxana Viugova, dețin trei firme în Florida, SUA. Toate trei au reprezentanțe în Republica Moldova. Primele două, în ordinea înființării, au fost înregistrate de către o tânără pe nume Irina Koval. În 2007, Irina a fondat firma „USAIM Services”, iar un an mai târziu, în 2008, firma „USA Immigration”. Cele două firme din Florida au deschis, în 2008, două reprezentanțe în R. Moldova. Administratorul reprezentanței moldovenești a „USAIM Services” este chiar Igor Koval. Potrivit documentelor companiei „USA Immigration”, Irina Koval este născută în 1984, în Republica Moldova. În 2009, tânăra și-a schimbat numele, printr-un ordin judecătoresc pronunțat de o instanță din Florida. Noua ei identitate oficială este Iren Kovalli. Afacerea pe care Anatol Koval o conduce, azi, în Republica Moldova, nu este operată nici prin „USAIM Services”, nici prin „USA Immigration”, ci printr-o a treia firmă, tot din Florida: „USA Immigration VISA”. Aceasta a fost fondată în 2009 de către Oxana Viugova, în orașul Orlando.
Proprietăți în Florida
Pe pagina web greencard.md, Viugova apare, ca și Anatol Koval, în mai multe clipuri video prin intermediul cărora explică, pentru cetățenii din Republica Moldova, mecanismul emigrării în Statele Unite. Numele celor doi, alăturate, se regăsesc și în registrul de proprietăți al comitatului Osceola, din statul Florida. Astfel, Koval și Viugova apar ca proprietari ai unei case din orășelul Kissimmee, pe care au cumpărat-o, împreună, în iunie 2012, la prețul de 39 000 de dolari. De altfel, Oxana Viugova apare ca proprietară a altor patru proprietăți imobiliare din Florida – în Orlando și în împrejurimi – achiziționate la prețul total de 254 700 de dolari. Toate cele cinci case – cea pe care o deține împreună cu Anatol Koval și celelalte patru pe care le deține singură – au fost cumpărate într-un interval scurt de timp, între aprilie 2012 și aprilie 2013. Pe rețeaua de socializare rusească vk.com, Viugova și Koval apar fotografiați într-o oglindă, stând lipiți unul de altul, în ceea ce pare a fi decorul unui eveniment privat.
Contract care încalcă drepturile consumatorilor
Potrivit avocatului Ion Guzun,contractul celor de la „USA Immigration” este formulat și încheiat în defavoarea clientului. „Nu este clar pe cine împuternicește firma din America să semneze acest contract. Care e baza lor legală? În locul datelor reprezentanților nu apare nimic. Deși e un contract de mediere și reprezentare, ei se exonerează de la răspundere. Mai mult, potrivit contractului, clientul nu are dreptul la reclamații și astfel i se încalcă drepturile. Dacă apare vreun litigiu, el trebuie rezolvat în statul Florida, America. Clienții trebuie să se ducă să se judece cu ei acolo”, spune avocatul. „Nu este clar pentru ce persoana plătește 1 399 de dolari. Mai mult, contractul impune niște cheltuieli suplimentare și păguboase. Nu e clar care e totuși suma finală pe care trebuie să o plătească clientul. Se spune că „plata include TVA și alte cheltuieli pe care firma le-a acceptat”. Dar care sunt ele? Și despre care TVA se vorbește, dacă ei nu plătesc TVA în R. Moldova? E vorba atunci de taxe din America? Care sunt ele? Poate fi vorba de o sumă infinită de bani”, explică avocatul. Ion Guzun mai spune că în contract nu se face referință la confidențialitatea informației. Clienții însă dau multe date cu caracter personal. „Sunt mai multe chestii păguboase acolo, contractul e scris în general în defavoarea clientului”, a concluzionat expertul.
Târâți prin judecăți, ca să plătească firmei bani
Anatol Koval nu a explicat ce presupune „procesul de emigrare”, pentru care se semnează contractul. „De exemplu, când dvs. plătiți un avocat, nu îi cereți să vă explice pentru ce a cheltuit el banii. La fel e și aici, banii sunt pentru întreg procesul de emigrare. Faptul că ai câștigat Green Cardul nu înseamnă încă nimic”, a „clarificat” Koval. Acesta nu a vrut să spună cu câți moldoveni a semnat asemenea contracte în anul trecut. Totuși, în luna octombrie 2013, un grup de cetățeni au trimis o sesizare mass-mediei, în care s-au plâns de faptul că ei au fost mințiți de Koval. Textul integral a fost semnat de cinci păgubași și publicat pe site-ul www.curaj.net. „Anual, firma înregistrează circa 30 000 de oameni, fără ca să le explice care sunt condițiile de emigrare. Când ne-am adresat lasecţia consularăaAmbasadei SUA, am înţeles că am fosttraşi pe sfoară. Numai în anul 2011, aproape 1 300 de moldoveni au câștigat la loteria „Green Card”, dintre care 980 de persoane sunt jertfe care au achitat celor de la „USA Immigration”, se arată în plângerea celor cinci.
„Am câștigat procesul”
Unul dintre semnatari este Eugeniu Oglindă, un tânăr care locuiește acum în New York și care a câștigat „Green Card”-ul prin această firmă. „Am aplicat mai mult în glumă. M-au chemat și mi-au dat să semnez ceva. Când am văzut câți bani îmi cer, am renunțat la contract. Mi-am scos case number-ul prin cunoscuții mei și am reușit să îmi iau Green Cardul, fără să le plătesc”, povestește Eugen. „Totuși, Anatol Koval m-a acționat în judecată, spunându-mi că eu am completat formularul la ei și am niște obligațiuni. Am fost reprezentat de avocatul meu, pentru că eu eram deja plecat în America. Anul trecut, Curtea de Apel din Chișinău mi-a dat dreptate, pronunțând o decizie în favoarea mea. Aceasta este fără drept de recurs”, povestește Eugen. La rândul său, Koval spune că nu știe despre ce caz este vorba. „Clienții noștri au obligații, odată ce semnează formularul. Noi aici avem camere video și îi înregistrăm pe toți”, ne asigură Koval. „Din contra, noi avem procese câștigate. Clienții trebuie să fie corecți și să își îndeplinească obligațiunile. Noi doar am fost cinstiți cu ei, i-am anunțat despre taxe”, spune Koval.
Profit de aproape un milion și jumătate de dolari
Se pare că, an de an, tot mai mulți moldoveni se arată doritori de a-și încerca norocul la loteria viselor și vor să plece din țară. Mai mulți doritori înseamnă și mai mulți clienți. Potrivit datelor oficiale, anul trecut 1 330 de cetățeni ai Republicii Moldova au devenit câștigători ai „Green Card”-ului, pe când trei ani în urmă numărul acestora nu ajungea nici la 900. Firma lui Koval a promovat o campanie agresivă de publicitate în cele două luni de înregistrare la loterie, campanie în care s-au implicat vedete autohtone și chiar cei doi șefi ai firmelor din R. Moldova și, respectiv, America. Lângă universități, studenții erau întâmpinați de „agenții” firmei, care, spun unele surse, primeau câte 10 lei pentru fiecare anchetă completată. Koval nu a vrut să divulge câți oameni a înregistrat în această perioadă. Cert este că, timp de cinci ani, firma sa a avut un profit de un milion și jumătate de dolari. Asta deducem din ceea ce scriu ei pe site-ul lor oficial. „Mai mult de 1 000 de solicitanţi au devenit deja posesori de Green Card prin intermediul companiei în Moldova, începând cu anul 2007”. Făcând un simplu calcul matematic, ar ieși că firma lui Viugova și a lui Koval a avut un profit de 300 000 de dolari în fiecare an.
„Reprezentanța” nu poate avea activitate economică
Potrivit fișei companiilor din R. Moldova, o reprezentanță nu are dreptul să desfășoare activități economice. Conform art. 19 al Legii nr. 81 din 18.03.2004, „reprezentanța întreprinderilor nerezidente se înregistrează fără drept de persoană juridică și fără dreptul de a desfășura activitatea economică”. Anatol Koval nu a explicat care este scopul unei asemenea reprezentanțe în R. Moldova, dar a precizat că ei sunt doar delegați și nu fac activități economice. „Toți banii se transferă firmei din America”, ne-a spus acesta. Avocatul Ion Guzun consideră că activitatea acestei firme și contractele pe care le semnează cu cetățenii R. Moldova sunt în defavoarea celor din urmă. „De obicei, oamenii nu citesc ce scrie în contract și chiar dacă vor să se judece cu această firmă, nu pot. Ei nu au dreptul la reclamații”, spune Guzun.
„Vă dau în judecată dacă scrieți negativ”
Am mers neanunțați la firma „USA Immigration” pentru a discuta cu administratorul ei, Anatol Koval. Aflând că vrem să vorbim despre „Green Card”, acesta a fost foarte politicos și amabil cu noi. Când a văzut însă că îngustăm subiectul și că îi adresăm întrebări mai concrete despre activitatea firmei sale, Koval a schimbat macazul. Acesta nu ne-a permis să îl cităm în ziar. Ne-a spus să îi trimitem întrebările în scris, pe adresa de e-mail, spunând că ne va răspunde. Până astăzi nu am primit niciun răspuns. Mai mult, Koval a încercat să ne intimideze, spunându-ne că ne va acționa în judecată, dacă vom scrie ceva „negativ” despre firma sa. Ca să pară mai convingător, Koval ne-a povestit despre cum lucrează firme ca a lui în America. „Taxele lor sunt în general de 2 500 de dolari. Banii se iau pentru munca pe care o depunem noi pentru clienți”, explică Koval. Iar dacă clienții nu pot completa singuri un formular simplu, să plătească cât li se cere.
Acest material a fost publicat în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată și activă”implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”,în perioada martie 2013 – martie 2014, la inițiativa şi cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldovaîn cadrul Programului Buna Guvernare. Instituția finanțatoare și/sau organizația care implementează proiectul nu influențează în niciun fel subiectul şi conținutul materialului publicat.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski