01:16:41 01.11.2024
Stiri

Primele legume moldovenești, în Europa!

Economie 14.06.2014 13:09 Vizualizări4156 Autor: Virginia Nica
Primele legume moldovenești, în Europa!


PREMIERĂ // Gustul rar întâlnit al legumelor moldovenești i-a impresionat pe câțiva germani și, astfel, mii de tone de castraveți și varză au ajuns pentru prima dată la consumatorii europeni

Serele de la Bardar, Ialoveni, înființate de Iurie Bivol în 2010, nu pot trece neobservate de cei care circulă pe traseul Chișinău-Hâncești. Întinse pe o suprafață de 3,7 hectare, serele sunt construite după cele mai noi tehnologii, iar legumele sunt crescute ecologic.

Noi orizonturi pentru legumicultori

Vizita lui Iurie Bivol din luna februarie la o expoziție internațională în Germania i-a deschis noi orizonturi. Legumicultorul a trezit interesul proprietarilor unor rețele de supermarketuri din mai multe țări europene, cele mai multe fiind în Germania. Iurie Bivol nici nu a crezut că, după ce a lăsat o carte de vizită germanilor, va ajunge la performanța de a fi primul producător din R. Moldova care va exporta legume în Uniunea Europeană. Oamenii de afaceri europeni dețin o fabrică de prelucrare a legumelor, dar și o rețea de supermarketuri în Germania și alte state din UE.

Aroma legumelor moldovenești, răspândită în Europa

Nu le-a luat mult ca să decidă să vină personal la Bardar pentru a gusta din legumele crescute pe plaiurile mioritice. Reprezentantul întreprinderii agricole, Victor Pisica, spune că germanii au rămas încântați de gustul aromat al castraveților, verzei și roșiilor moldovenești și într-o clipă au bătut palma cu producătorul. Astfel, în prima săptămână au fost livrate zece tone de castraveți și două tone de varză, iar ulterior, timp de o lună, germanii așteaptă în fiecare săptămână câte 12 tone de castraveți. „Eforturile lui Iurie Bivol au dat roade. Legumele din serele noastre sunt crescute pe humus organic. Calitățile gustative ale acestora sunt la mare căutare printre consumatorii europeni. În fiecare săptămână castraveții sunt transportați la o temperatură de 5-6°C, iar în maximum trei zile castraveții sunt pe loc. Noi strângem recolta în două perioade ale anului, iar acum este pe sfârșite sezonul de primăvară-vară. Partenerii germani sunt mulțumiți de legumele de la Bardar și deja și-au arătat intenția de a menține legătura și pe viitor”, relatează cu entuziasm legumicultorul.

Avantajele de a exporta pe piața europeană

Victor Pisica mai spune că cerințele sanitare și de inofensivitate privind exportul pe piața europeană nu sunt atât de drastice precum cele de pe piața rusă. Taxele vamale acum sunt de 0,1% din valoarea mărfii, însă producătorul spune că Acordul de Liber Schimb, care elimină aceste taxe, reprezintă șansa de a face față concurenței pe piața europeană în ceea ce privește costurile. În serele de la Bardar găsim castraveți de soiuri de hibrizi olandezi, cum ar fi Lenara, Ekol, Mirabelle, iar prețul la care sunt vânduți castraveții germanilor este de 12 lei per kilogram. Agricultorii afirmă că prețul nu este mai mare decât pe piața de la noi, însă există mai multe avantaje. „Avem posibilitatea să vindem o cantitate mare la un preț stabil, ceea ce este rentabil. În același timp, piața autohtonă este eliberată de un volum mare de legume, ceea ce permite micilor producători să vândă la un preț bun”, explică Victor Pisica.

„Germanii au gustat legumele și au apreciat din prima calitatea”

După ce ani de-a rândul a exportat legume pe piețele din Est, Iurie Bivol a găsit în colaborarea cu importatorii din Germania siguranță, corectitudine și atitudine civilizată. „Instabilitatea, presiunile și dependența de contextul politic erau riscurile la care noi ne expuneam an de an exportând pe piața rusească. Acum, simt acea siguranță că eu am un contract și el va fi respectat, indiferent de ce cred politicienii. Produsele noastre vor fi solicitate pe piața europeană nu atât pentru aspect, cât pentru gustul desăvârșit și firesc. Nu a trebuit să negociem mult sau să încerc să-i conving. Germanii au gustat legumele și au apreciat din prima calitatea”, a povestit legumicultorul de la Bardar.

„Avem cu ce ne mândri”

Iurie Bivol a afirmat că tot mai mulți din cei care exportă în Est acum vor încerca să exploreze piața europeană, anume pentru faptul că oferă o perspectivă pe termen lung. „De fapt, oamenii de afaceri au făcut parte din comunitatea germanilor din Kazahstan. Au decis să revină la patria de origine și să facă afaceri într-un mediu mai prielnic decât cel pe care îl aveau în CSI”, a menționat producătorul.

Oamenii de afaceri nu sunt foarte pretențioși în ceea ce privește ambalarea castraveților, însă vor ca legumele să fie de dimensiuni mici, a câte 30-40 de grame. Legumicultorii de la Bardar spun că vor căuta și alți parteneri în Europa, însă trebuie de îmbunătățit permanent calitatea produselor „pentru ca gustul desăvârșit al legumelor noastre să îi cucerească și să vadă că noi avem cu ce ne mândri”.

Actele necesare și taxele pe care le achită producătorii la exportul în UE

Pentru a putea livra produse pe piața europeană este necesară înregistrarea întreprinderii ca agent economic care efectuează tranzacții externe. Astfel, pentru aceasta este necesar să fie prezentate la birourile vamale o cerere, certificatul de înregistrare a întreprinderii și codul statistic. Cel care dorește să beneficieze de avantajele de pe piața europeană trebuie să pregătească următoarele acte: contractul de export-import, factura comercială și licența, dacă este necesară. De asemenea, vor fi perfectate certificatele de conformitate, fitosanitar, veterinar (obligatoriu), precum și certificatul igienic sau de calitate (opțional). Producătorul care intenționează să exporte pe piața europeană va perfecta și declarația vamală. Nu este obligatorie deținerea certificatului de origine, dar de obicei exportatorul îl prezintă, pentru a obține mai multe beneficii din înlesnirile oferite prin acordul semnat cu UE. Astfel, exportatorii pot prezenta certificatul de circulație a mărfurilor EUR.1 sau certificatul de transport EUR.1. Lungimea listei cu actele menționate depinde de tipul de marfă exportat. Principalele taxe care trebuie achitate la vamă sunt în valoare de 4 euro pentru aplicarea sigiliului vamal, prelucrarea informațională a declarației vamale primare costă 4 euro, cea a declarației vamale complete – 1 euro, certificatul de origine a mărfii – 6 euro. De asemenea, taxa la vămuire este de 0,1% din valoarea totală a mărfii. După semnarea Acordului de Asociere, exportul de mărfuri moldovenești în UE va fi scutit de taxe, iar contingentele mai multor produse agricole care pot fi livrate în aceste condiții preferențiale au fost dublate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

28.10.2024 09:29 Ziarul National Nicolae Enciu // Tratatul de la Paris...

28.10.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc și scenar...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md