11:39:40 25.11.2024
Stiri

REPORTAJ // Primarul care NU are concurenți la scrutinul de duminică. „Hai, Petrică!”

Social 11.06.2015 07:31 Vizualizări9743 Autor: Stela Mihailovici
REPORTAJ // Primarul care NU are concurenți la scrutinul de duminică. „Hai, Petrică!”
Petru Frunze avea 26 de ani când a fost ales primar


NEAȘTEPTAT // Într-un sat cu peste cinci mii de locuitori, nimeni nu râvnește la fotoliul de primar, lăsându-l pe actualul ales local să continue modernizarea localității

În timp ce majoritatea satelor din R. Moldova s-au transformat într-un „câmp de luptă” în apropierea alegerilor locale, unde mai mulți concurenți se bat pentru a câștiga încrederea cetățenilor, în Puhoi, Ialoveni, „campania electorală a trecut pe alături”. Asta spun sătenii bucuroși că au scăpat de agitația electorală, pentru că oricum au decis demult pe cine vor susține pe 14 iunie.

De la intrarea în satul Puhoi și până în centrul localității, nici zare de afiș electoral. Vazoane cu flori stau atârnate de toți stâlpii care se aliniază de-a lungul străzii centrale din Puhoi. Acestea au luat locul posterelor care în alte campanii electorale erau lipite cu zecile pe piloni.



„La noi parcă nu-s alegeri și nici nu ne trebuie”, glumește Ion Uțâcă, un bărbat care muncea la construcția unui trotuar, după ce l-am întrebat dacă este mulțumit că va găsi în buletinul de vot un singur candidat.

„S-a schimbat fața satului”

Bărbatul a început a enumera mai multe lucruri care s-au făcut în ultimii patru ani în sat „pentru că primarul a știut să conducă și a schimbat fața satului”, motivează acesta.

„Noi facem trotuare ca în Europa să nu meargă lumea pe marginea drumului. O să punem scaune și o să fie ca o alee din parc. Flori de toată frumusețea pe stâlpi ați mai văzut în vreun sat? Noaptea este iluminare. Niciodată n-am avut. Se vede că omul se străduiește și-l susținem”, argumentează Ion. Se alătură la discuții și ceilalți doi muncitori care îl însoțeau, toți afirmând că nu ai ce să-i reproșezi actualului primar Petru Frunze, membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova. „L-am fi ales și din zece candidați. Dacă e numai el, cu atât mai bine”, spun muncitorii.

Clădiri moderne în centrul satului

În centrul satului întâlnim mai mulți locuitori. Unii stau în stația de așteptare a transportului public, ascunzându-se de soare, alții se odihnesc pe băncile din părculeț. „Am scos nepoțelul la plimbare, că-i tare frumos și curat aici”, spune Ion Toma, un bărbat care sfătuia cu un prieten și veghea căruciorul în care stătea cuminte un băiețel. Întrebați de alegeri, bătrâneii încep să-l laude pe „Petrică”, așa îl dezmiardă ei pe primar. „Era tinerel când l-am ales, dar câte a făcut la 26 de ani. Iaca stațiile erau distruse, că te ploua în cap când așteptai autobuzul. Acum nu le recunoști. Iaca monumentul a fost renovat, s-au plantat flori și copaci, s-au pus scaune și lăzi de gunoi și e curățel. Avem și noi parc. În deal acolo, vedeți, e Primăria și Casa de cultură. Tare frumoase. În cealaltă parte e noul centru medical”, gesticulează domnul Ion, arătându-ne toate obiectivele de menire socială care au fost renovate și se evidențiază din tabloul general al satului. „Îl stimăm tare pe Petrică. L-aș lua și pe ăsta mic să-l susțină, dacă ar putea vota, pentru că-i face viitor”, adăugă Ion Toma.

38 de proiecte în patru ani

Oamenii cunosc despre toate cele 38 de proiecte care au fost implementate în satul lor în ultimii patru ani. Au aflat detalii la adunările generale ale locuitorilor, care sunt organizate cu regularitate, dar au citit și pe panoul informativ din centrul satului.

Și astăzi mai stă acolo un aviz despre investițiile de două milioane de lei care se fac în Liceul Teoretic Puhoi. Muncitorii lucrează la fațada instituției, făcându-i izolare termică.



Anterior au fost renovate și cele trei grădinițe din sat, iar un bloc a fost redeschis după 30 de ani.

„Toți au locuri la grădiniță. Micuții au jucării, mobilier nou și toate utilitățile. Înainte aveau grupuri sanitare în curtea grădiniței, acum sunt în interior. Multe s-au schimbat”, afirmă o tânără mămică, Ludmila Cătărău, pe care am întâlnit-o tot în centrul satului. Femeia nici nu admite că ar putea pleca cu familia din Puhoi.

S-au temut de concurență

„De continuăm așa, vom avea și troleibuze de la Chișinău în sat”, glumește un alt tânăr, Ion Bumbu. Bărbatul așteaptă să mai fie construite drumuri noi, că „restul s-a făcut”.

Ion spune că nu și-a recunoscut satul când a revenit de peste hotare și regretă că nu a participat la vot data trecută. „Acum avem un candidat și unul bun. Dacă nu au fost alți doritori, înseamnă că toți au știut că nu au șanse în fața lui”, a explicat tânărul de ce consătenii lui nu au îndrăznit să intre în cursa pentru fotoliul de primar.

Investiții de 27 de milioane de lei

Aceeași explicație o are și Petru Frunze, care candidează pentru un al doilea mandat de primar. Este un pic supărat că nu are concurenți în campania electorală pentru a fi o „luptă sănătoasă”, dar este convins că a obținut încrederea cetățenilor.

„Clădiri publice renovate. Patru mii de metri pătrați de drumuri locale reparate, 40 km de drumuri iluminate, post de pompieri și sală de forțe pentru tineri absolut gratuită. S-au investit 27 de milioane de lei, în condițiile în care în bugetul local am acumulat de patru ori mai puține resurse”, afirmă primarul mândru de munca pe care a reușit să o facă în patru ani de mandat.

Bărbatul a fost întrerupt de o bătrânică, care a trecut grăbită drumul și s-a apropiat de noi pentru a-i ura succes în alegeri. „Dumnezeu să-ți dea sănătate. Succes! Hai, Petrică!”, aruncă femeia rapid vorbele, strânge din pumn și-și vede de drum. S-a îndreptat spre cantina socială din sat, unde mănâncă zilnic 50 de persoane nevoiașe.

Petru Frunze reia discuția și ne spune că, pentru următorul mandat, și-a prognozat un deviz de investiții de 75 de milioane de lei. Va începe cu construcția sistemului de canalizare, renovarea sălii mari de concerte din Casa de cultură și reparația drumurilor locale.

Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale:

„Faptul că nu au decis mai mulți să candideze la funcția de primar nu poate limita dreptul unui candidat să participe la alegeri. În alte state europene, în asemenea situații candidatul este desemnat automat câștigător, fără a organiza alegerile în localitate, pentru a evita cheltuieli suplimentare din bani publici. La noi pot fi făcute asemenea modificări la Codul Electoral, dar societatea trebuie să fie pregătită să accepte un primar numit. Dar autoritatea unui primar ales întotdeauna va fi mai mare”.

Localități în care s-au înregistrat câte un singur candidat pentru funcția de primar la alegerile locale din 14 iunie

Raion

Localitate

Ialoveni

Puhoi

Zâmbreni

Molești

Orhei

Zahoreni

Ștefan Vodă

Semionovca

Rezina

Horodiște

Briceni

Mihăileni

UTA Găgăuzia

Avdarma

Beșalma

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md