20:20:44 25.04.2024
Stiri

PREMIERĂ // Chișinăuenii vor învăța să scrie despre cultura Moldovei pe Wikipedia

Social 04.02.2015 14:07 Vizualizări2776 Autor: Victoria Bortă
PREMIERĂ // Chișinăuenii vor învăța să scrie despre cultura Moldovei pe Wikipedia


Site-ul enciclopedic Wikipedia furnizează informații despre oricare țară din lume, mai puțin despre Moldova. Dacă printr-un singur click putem afla totul despre instituțiile, personalitățile, natura și culinăria unui stat, atunci când vine vorba despre țara noastră, „salvatorul” site ne oferă doar niște fapte istorice sau politice. Din această cauză, la Chișinău va avea loc primul Atelier Wikipedia din Moldova.

Atracție pentru turiști

Nu există persoană care nu a accesat măcar o dată în viață această enciclopedie, Wikipedia devenind alfa și omega căutărilor virtuale. Astfel, Gheorghe Zugravu, alias „Indexium”, și Gheorghe Iordache, alias „Gikü” au inițiat această acțiune ingenioasă, în cadrul căreia va fi abordată o temă mereu actuală: „Monumentele de arhitectură din Moldova”.

Oricare turist care își dorește să viziteze țara noastră va descoperi pe Wikipedia doar o informație seacă și insuficientă, care nu îl va motiva prea mult să ne viziteze. Site-ul ignoră aproape în totalitate cultura țării, printre care monumentele, obiceiurile, tradițiile și gastronomia.

„Turiștii nu vor veni atunci când vor fi articole pe Wikipedia - vor veni când vor avea ce vedea”, remarcă organizatorul, Gheorghe Iordache. Societatea este slab informată despre situația reală a patrimoniului arhitectural moldovenesc, iar o metodă de comunicare ar fi enciclopedia online.

Scrierea Wikipediei

Pe Wikipedia, fiecare vizitator poate redacta textele, partajându-și cunoștințele cu alții. Astfel, atelierul este destinat informării publicului despre posibilitățile de contribuire la scrierea Wikipediei. Participanții vor putea asimila informații de ordin tehnic și metodologic despre cum se scriu articolele enciclopedice.

„Oamenii se sperie când încearcă să scrie un articol, pentru că, în primul rând, nu prind din prima politicile și îndrumările Wikipediei. Iar în al doilea rând, sunt descurajați de sintaxa wiki, care poate părea ezoterică la prima vedere”, precizează organizatorul, care spune că rolul atelierului este de „a demonstra că a scrie pe Wikipedia e foarte simplu”.

„Le-aș pune toate pe Wikipedia”

Astfel de ateliere nu sunt o noutate pentru țări ca SUA, Regatul Unit, Brazilia, Germania, Olanda, Cehia, Iran, iar acum vor fi și la noi. Acestea se desfășoară, de obicei, în biblioteci sau centre de cultură - mai aproape de resursele bibliografice. „Noi vrem să organizăm o serată de creație în care oameni ce n-au scris niciodată pe Wikipedia să scrie despre bisericile, conacele și clădirile istorice de la noi”, spune Gheorghe Iordachi.

Sunt multe instituții aproape necunoscute publicului. „Eu aș scrie despre monumentele din raionul meu de baștină, Strășeni. De asemenea, îmi plac mult poveștile conacelor boierești părăsite din satele mai îndepărtate”, opinează organizatorul. Dacă studiem Registrul monumentelor, descoperim locuri de care nu am mai auzit niciodată. „Le-aș pune toate pe Wikipedia”, menționează Gikü.

„Peste 15 mii de monumente...”

La atelier va fi invitat și Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor Istorice, pentru a prezenta date despre patrimoniul arhitectural. „Avem peste 15 mii de monumente, dintre care 5 682 sunt cu statut protejat, incluse în Registrul monumentelor Republicii Moldova”, scrie pe pagina de facebook a evenimentului directorul AIRM.

S-au mai păstrat monumentele de arhitectură civilă, „arhitectura ecleziastică prin mănăstirile rupestre și cele construite de la Țâpova, Saharna, Căpriana etc., cadrul geografic destul de impresionant cu arhitectura vernaculară din complexul istorico-cultural Orheiul Vechi și, nu în ultimul rând, arhitectura defensivă – Cetatea Hotin, Cetatea Tighina, care desigur au o încărcătură istorică și care merită să fie descoperite de către toți cei care vizitează Republica Moldova”, mai spune directorul AIRM, Ion Ștefăniță.

Articole despre femeile Moldovei

Organizatorii adaugă că, după o scurtă instruire, înconjurați de cărți și cu acces la internet, se va purcede la scrierea articolelor propriu-zise. Cât despre continuitatea proiectului, „în toamna anului acesta am putea organiza și un concurs de fotografii pentru Wikipedia, iarăși al monumentelor istorice”, preconizează Gheorghe Iordache. Deși, până la toamnă nu este exclusă și posibilitatea realizării altor inițiative. „Ne surâde ideea de a organiza un fololow-up rapid în apropierea sărbătorii de 8 martie, pentru articole despre femeile din Moldova”, mai menționează organizatorul.

Atelierul se va desfășura pe 15 februarie curent, începând cu ora 11.00, la Biblioteca municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău și sunt invitați toți doritorii de a promova monumentele de arhitectură pe cea mai accesată enciclopedie online.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md