11:28:38 22.12.2024
Stiri

Poetă moldoveană apreciată de criticii literari italieni

Social 20.07.2013 16:37 Vizualizări1333 Autor: Ziarul National
Poetă moldoveană apreciată de criticii literari italieni
Din culisele creaţiei: Scriu nu când vreau eu, când poezia vrea

 Diana Frumosu este o tânără de 19 ani, născută în orașul Criuleni, care a reușit să se facă cunoscută peste hotare, prin versurile pe care le scrie. „Pasiunea pentru poezie s-a născut odată cu mine”, se confesează tânăra poetă.

Primele poezii

A început să scrie versuri la o vârstă fragedă, renunţând la păpuşi de dragul scrisului. Deseori, îşi impunea prietenele de joacă mai mici să scrie poezii împreună cu ea, iar atunci când i se umplea caietul cu poezioare își lua altul și le transcria în ordine alfabetică. „Primele poezii desigur erau copilărești. Totul s-a schimbat însă odată cu vârsta. La 15 ani eram supărată pe oameni, la 16 m-am îndrăgostit, iar de la 17, tot ce a urmat a fost nebunie, stranietate, nonconformism, adică moarte și viață într-o formulă mai neobișnuită”, afirmă tânăra.

Despre inspiraţie

Textele ei au stârnit diferite impresii. Dat fiind faptul că și mama ei scrie poezii, a existat cel puțin cineva care să-i înțeleagă textele pe deplin. Diana povestește că nu întotdeauna reușește să scrie versuri. „De obicei, stările care mă inspiră sunt stări maxime: fericire sau tristețe absolută. Însă textele nu le scriu în momentul exact al emoțiilor, pentru că, fiind prea intense, nu îmi permit o expunere clară. Scriu atunci când acestea se moderează; nu când vreau eu, când poezia vrea.”

Oameni care au încurajat-o

Intrarea în lumea literară s-a întâmplat în 2009, când l-a cunoscut pe Dumitru Mircea, redactor la revista pentru tineri creatori „Roua stelară”. Din acel moment a început să-și publice textele și să participe la diferite concursuri naționale și internaționale. Datorită participării la aceste concursuri, a făcut cunoștință cu importanți reprezentanți ai lumii literare care au făcut-o să înțeleagă că versurile sale nu sunt scrise în zadar.

Una din cele mai memorabile clipe din viața Dianei a fost atunci când l-a cunoscut pe scriitorul Leo Butnaru și poezia acestuia. „Când am cunoscut poezia lui, am îndrăgit-o atât de mult, încât doi ani la rând i-am luat cartea de poezii la Olimpiada republicană de limba română, ca să-mi poarte noroc. Un an mai târziu, după premierea Concursului „Florii”, cuvântul „bravo” pe care l-am auzit de la dumnealui, pronunțat scurt, a fost cel mai frumos pe care aș fi vrut să-l aud vreodată”, povestește entuziasmată Diana.

Pasiunea pentru poezie și literatură vine și din respectul și admirația pentru profesoara sa de limba și literatura română, Rodica Cotruță. „De fiecare dată îmi spunea să nu vorbesc despre ea atunci când vine vorba despre mine și poezie, eu însă vreau. Într-un an, la olimpiada republicană, mi-a spus că ea este scutul meu de apărare, iar cuvintele ei m-au ajutat să perseverez”, spune tânăra poetă.

Debutul în literatură

Volumul de poezie cu care a debutat în literatură, în 2012, a fost declarat câștigător la Concursul de creație din cadrul Proiectului „Lecturi publice”, desfăşurat de Uniunea Scriitorilor din R. Moldova în parteneriat cu o companie de telefonie mobilă. „Strada cu trandafiri a fost, zic eu, primul meu copil. Născut la 18 ani, exact așa cum visam de multă vreme. De fapt, tot atunci am înţeles că lucrurile cele mai frumoase se întâmplă pe neașteptate. Așa a fost și cu debutul meu: imprevizibil și frumos”, povestește Diana.

La studii în Italia

După absolvirea liceului din orașul Criuleni, Diana Frumosu se înscrie la studii în cadrul Universităţii din Verona, Facultatea Limbi și Literaturi Străine, lucru care îi schimbă definitiv felul de a fi. „Am început să spun lucrurilor pe nume, din fata care prefera să tacă s-a născut una nouă, curajoasă, care acum, în sfârșit, poate să fie așa cum a vrut întotdeauna. Nimeni nu mă judecă aici. „A trăi” aici, în Italia, și „a trăi” acasă, adică în R. Moldova, sunt două realități diferite. Și totul începe chiar de la simplul fapt că prietenii pe care îi am aici sunt veniţi din toate colțurile lumii.”

Premiu special pentru poezii în italiană

Cea mai frumoasă reușită pe care o are în Italia în prezent e un Premiu special obținut chiar la primul concurs de poezie la care a participat, organizat de Centrul „Giovani e Poesia” din Triuggio, Milano. Despre acest concurs a aflat de la o doamnă din România care a rugat-o să traducă câteva poezii scrise de doi copii pentru secțiunea de până la 12 ani. Atunci a decis să participe și ea. După ce a trimis textele, a fost telefonată de către directorul acestui centru de poezie care i-a spus că i-ar face o deosebită plăcere să o cunoască. Astfel a început o frumoasă colaborare cu Alessandro Villa, poet și critic literar italian.

Cristina Curcan

 

 
Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md