Platforma DA îi răspunde lui Oazu Nantoi: „Deocamdată, acest model de unificare a forțelor nu a fost aprobat prin consens, dar sperăm...”
Analistul politic Oazu Nantoi a criticat decizia Partidului „Acțiune și Solidaritate”, a Platformei „Demnitate și Adevăr” și a Partidului Liberal Democrat din Moldova de a lansa doi candidați în campania electorală, pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase, pentru ca ulterior să fie desemnat un candidat unic la funcția de președinte.
Acesta a declarat că o astfel de strategie va bulversa electoratul și există riscul ca acest candidat unic să nu fie ales, sugerând ca persoana care va fi înaintată la funcția de șef al statului din partea partidelor antioligarhice să nu fie lider de partid.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, salută propunerile lui Nantoi, dar spune că, deocamdată, nu s-a ajuns la un „consens mai larg” în această privință.
„Salutăm poziția activă exprimată de Oazu Nantoi în vederea necesității consolidării forțelor politice și civice antioligarhice. (...) Ideea consolidării forțelor antiligarhice pentru participarea comună la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, dar și la cele parlamentare, a fost propusă și promovată constant de către reprezentanții Platformei DA în cadrul consultărilor cu partidele partenere, cu societatea civilă, partenerii externi și în spațiul public. Suntem convinși că unificarea forțelor va asigura victoria unui președinte „combativ, care să arunce în aer stabilitatea între ghilimele a statului captiv, bazată pe cinismul, coruperea și fățărnicia celor care au uzurpat puterea” din Republica Moldova, așa cum susține Oazu Nantoi. Mai mult, conjugarea eforturilor va reda speranța cetățenilor și va grăbi victoria asupra guvernării antipopulare, va permite atragerea celor mai activi, profesioniști și onești cetățeni, pentru a fi promovați într-o viitoare echipă guvernamentală și parlamentară. Am propus de fiecare dată să ieșim în fața cetățenilor cu o echipă de oameni integri și profesioniști – să anunțăm numele potențialilor candidați la funcțiile de președinte, premier, președinte al legislativului, dar și să facem un apel public pentru implicarea în această mișcare comună a celor mai activi cetățeni, fie că sunt în țară sau în diasporă. Am cerut de fiecare dată realizarea dezideratelor exprimate în Proclamația Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015, dar și a Rezoluției mitingului din 13 septembrie 2015, potrivit cărora ne-am angajat la edificarea unei forțe de alternativă actualei guvernări și întregii clase politice corupte, bazându-ne pe principiul integrității, profesionalismului și a transparenței în procesul de selectare a potențialilor candidați. Deocamdată, acest model de unificare a forțelor nu a fost aprobat prin consens mai larg, dar sperăm că asupra acestui lucru se va reveni”, susține Năstase.
Potrivit lui, Platforma „Demnitate și Adevăr” este gata să aprobe modelul în cauză, „unul de maxim succes și eficiență”, în orice moment.
„Pentru aceasta, vom continua discuțiile cu partenerii noștri, care sperăm că îl vor agrea, la fel ca noi”, încheie liderul Platformei DA.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski