00:00:44 29.03.2024
Stiri

De ce trebuie dat jos Guvernul Gaburici

Opinii 24.04.2015 09:40 Vizualizări4361 Autor: Petru Bogatu
De ce trebuie dat jos Guvernul Gaburici


Prezentul continuu

Indiferent dacă actele sale de studii sunt trucate sau, dimpotrivă, autentice, Chiril Gaburici trebuie schimbat. Guvernul său urmează să fie dat jos chiar de cei care l-au instalat.

Premierul nu poate continua

Bănuiesc că actualul prim-ministru al Republicii Moldova este un manager bun. Are o experiență bogată. A contribuit la afirmarea și creșterea unei companii precum „Moldcell”. A condus o societate de telefonie din Azerbaidjan.

În politică, ce-i drept, este un neofit. Dar nu-i exclus să învețe repede. Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, consideră că premierul dispune „ca persoană de tot ce este necesar pentru a se descurca”. Demnitarul european afirmă că ar avea „o relație bună de lucru” cu el.

Dacă s-a impus într-o mare afacere privată, înseamnă că are calități. Nu avem motive să nu-i credem pe Tapiola sau pe liderul PLDM, Vlad Filat, care îl laudă de asemenea pe premier.

În ciuda acestui fapt, Gaburici nu poate continua. El trebuie retras din funcție cu proxima ocazie, întrucât prezența sa în fruntea Guvernului se constituie într-o serioasă problemă pentru R. Moldova.

O persoană interpusă

Motivul pentru care ar urma să fie înlocuit prim-ministrul este unul singur, dar foarte concludent. Chiril Gaburici este o persoană interpusă. Un figurant care joacă rolul conducătorului.

Cu alte cuvinte, R. Moldova are un prim-ministru de carton. Și nici nu poate fi altfel în condițiile în care acesta nu este liderul unui partid de guvernământ.

Faptul că fusese instalat în jilțul de premier din afara politicii îl face extrem de vulnerabil. În absența unei forțe politice în spatele său, el nu are cum fi o persoană decidentă.

Șeful Guvernului nu-i decât un fals prim-ministru, deoarece este dependent de adevărații lideri ai celor două partide de guvernământ. Mai pe șleau vorbind, Gaburici e o marionetă fără o voință politică proprie.

Într-un regim parlamentar, precum cel din Republica Moldova, un premier efectiv poate fi doar liderul unui partid de guvernământ. De aceea, în toate țările europene Guvernul este condus de președintele formațiunii politice care a câștigat alegerile.

La noi, în urma hotărârii Curții Constituționale de la 22 aprilie 2013, prin care liderului PLDM, Vlad Filat, i s-a interzis să mai ocupe funcția de premier, s-a instituit o practică păguboasă de a guverna prin persoane interpuse. Episodul Leancă dovedește cât de nociv este acest obicei încetățenit de la o vreme pe scena politică de la Chișinău.

Cedarea aeroportului către ruși, declinul opțiunii europene, scandalul din sistemul bancar, cearta cu președintele României, ascensiunea Partidului Socialiștilor și a escrocului Renato Ustatîi – toate acestea s-au întâmplat sub guvernarea fostului premier. Poate că de vină nu-i atât omul Leancă, cât faptul că el a fost un prim-ministru de paie.

Guvern manevrat din umbră

Guvernele conduse de niște păpuși politice sfidează standardele democratice și votul popular, pentru că sunt manevrate din umbră. În această situație, procesul decizional se mută în obscuritate, țara fiind gestionată nu la vedere, ci în culise.

În condițiile războiului ruso-ucrainean, când intervenția rusă riscă să se extindă și să lovească R. Moldova, guvernarea prin persoane interpuse este nu doar contraproductivă, ci și periculoasă. Un cabinet condus de o marionetă nu are cum fi nici funcțional, nici responsabil.

Să se revină la normalitate, deci! Se impune înlocuirea actualei garnituri ministeriale cu un Guvern nou în fruntea căruia s-ar afla un premier real, nu unul fictiv.

Schimbarea, desigur, nu trebuie făcută în pripă. R. Moldova are nevoie, în actualul context regional tensionat și imprevizibil, de stabilitate pe toate planurile. Inclusiv de o stabilitate guvernamentală. De aceea, terenul pentru înlocuirea cabinetului urmează să fie bine pregătit pentru a evita declanșarea unei crize politice.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md