18:57:44 25.04.2024
Stiri

PERICOL la 2 km de R. Moldova! Ar putea provoca pagube de sute de milioane de lei

Social 11.06.2016 11:04 Vizualizări1464 Autor: Stela Mihailovici


PERICOL la 2 km de R. Moldova! Ar putea provoca pagube de sute de milioane de lei

RISC // Uniunea Europeană monitorizează vigilent statul nostru din cauza posibilității infectării cu pestă porcină africană

O boală extrem de grea care poate ucide într-o singură zi mii de porci din gospodăriile oamenilor, din fermele agenților economici sau chiar mistreții din păduri amenință R. Moldova, după ce mai multe focare ale infecției au fost identificate în Ucraina. Pesta porcină africană a produs deja pagube de milioane în regiunea Odesa, un focar fiind înregistrat chiar la doi kilometri de granița cu R. Moldova.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a aprobat un „plan de biosecuritate” și a cerut convocarea unei ședințe extraordinare la Guvern pentru a schița și un plan de acțiuni ce se impun într-o eventuală situație de criză. Dacă boala va reuși să pătrundă pe teritoriul statului, pagubele materiale vor fi de ordinul sutelor de milioane de lei, atenționează experții.

Importurile de carne din Ucraina, sistate

După apariția bolii în statul vecin, autoritățile de la Chișinău au decis să sisteze totalmente importurile de carne și produse din carne de porc din Ucraina. „Nu am putut să introducem interdicții pentru producătorii din anumite regiuni, pentru că purceii bolnavi pot ajunge la abatoare și la o sută de kilometri de focarul de pestă și apoi carnea infectată poate fi vândută la prețuri mici și să ajungă la export în R. Moldova”, a argumentat directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

În plus, au fost înăsprite controalele sanitar-veterinare la traversarea graniței, iar în 11 puncte vamale se fac verificări speciale în laboratoare. În timp ce autoritățile susțin că vor reuși să țină situația sub control la hotare și în fermele mari de porci, cea mai mare îngrijorare este legată de gospodăriile casnice, unde este mai dificil ca stăpânii să respecte măsurile de securitate. Un alt risc major vine de la mistreți, care circulă liber și pot fi purtători ai bolii.

Ajutor material de la UE

Directorul adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, afirmă că autoritățile sunt pregătite în prezent în proporție de 60% pentru a face față lucrului în cazul răspândirii pestei porcine. Laboratoarele au fost dotate cu kituri speciale pentru identificarea bolii, care ne-au fost donate de europeni.

„Am participat recent la o ședințăa Organizației Mondiale pentru Sănătate în Paris. După ce am prezentat un raport, în 24 de ore au trimis la Chișinău 350 de kituri cumpărate din fondul Comisiei Europene. Acum putem face testele necesare, dar mai bine ar fi ca preparatele să rămână nefolosite și să le expire termenul”, glumește Stamati. Delegația UE a adus la Chișinău și experți spanioli în domeniul pestei porcine, care petrec seminare cu specialiștii noștri.

Pericolul apariției infecției în R. Moldova a crescut în ultimele săptămâni după ce un focar a fost identificat în regiunea Novolimanskaia din Ucraina, la numai doi kilometri de graniță, în apropiere de Căușeni.

Securitate sporită în ferme

Imediat a fost convocată o ședință la Consiliul Raional Căușeni, cu participarea autorităților locale, producătorilor de carne de porc și cetățenilor. ANSA a prezentat un „plan de biosecuritate” și a cerut ca acesta să fie implementat urgent.

În raionul Căușeni funcționează două ferme de porci, situate în diferite localități, dar administrate de același agent economic. Fermele cresc în prezent patru mii de porci, de aceea s-au luat măsuri sporite de securitate pentru a evita riscul. „La intrare în toate încăperile avem bariere sanitare. Se face dezinfecție. Pe teritoriu nu intră nimeni, în afară de personal, nici unități de transport. Angajații au haine și încălțăminte specială și se schimbă la intrare. Muncitorii sunt hrăniți la cantină și nu le permitem să-și aducă mâncare de acasă”, a enumerat medicul-șef veterinar al fermelor, Nicolae Fedorenco.

În localitatea Palanca din raionul Ștefan Vodă, situată la granița cu Ucraina, populația a fost informată despre pericolul apariției pestei porcine în gospodării. „Medicul veterinar a lucrat în teritoriu și le-a spus locuitorilor despre boală, ce trebuie să facă. Avem și un aviz la primărie”, afirmă Larisa Voloh, primarul din Palanca.

Porcii bolnavi trebuie nimiciți

Pesta porcină africană nu poate fi tratată și nu există un vaccin pentru prevenirea bolii. În caz de infecție, animalele trebuie nimicite. În localitățile unde vor fi identificate focare, vor fi amenajate locuri speciale pentru incinerarea porcilor. Potrivit legislației, toate pierderile suportate în cazul apariției bolii sunt asigurate de stat. Autoritățile vor achita costul integral al porcilor care vor pieri atât în gospodăriile oamenilor, cât și în fermele private.

„Am făcut deja o estimare și avem circa 700 de mii de porci în republică, 20% fiind în ferme mai mari. Dacă în prezent costul mediu al unui purceluș de zece kilograme este de o mie de lei, faceți niște calcule simple și vedeți care ar fi pierderile economice. Acestea se ridică la sute de milioane de lei”, a precizat Vsevolod Stamati. În gospodăriile silvice au fost numărați circa 2 500 de mistreți.

Semnele bolii la animale

    -Stare febrilă cu temperatură corporală ridicată (40,50-420C)

    -Roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului

    -Lipsa poftei de mâncare

    -Apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24-48 de ore înaintea morţii animalului

    -Vomitări și diaree (uneori cu sânge)

    -Urdori la ochi.


    Atenție! Nu consumați carnea animalelor bolnave.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md