01:09:47 25.04.2024
Stiri

Pensionarii de LUX ai R. Moldova. Ce pensii FABULOASE au judecătorii din R. Moldova

Social 04.10.2014 11:03 Vizualizări10840 Autor: Mariana Rață
Pensionarii de LUX ai R. Moldova. Ce pensii FABULOASE au judecătorii din R. Moldova glasul-hd.ro


DISCREPANȚĂ // Astăzi, pensia medie a unui judecător este de 11 mii de lei, de 15 ori mai mare decât a unui agricultor

Majorarea din acest an a pensiilor magistraților, operată după ce le-au fost mărite salariile, a pus Casa Națională de Asigurări Sociale în mare încurcătură. După ce și-a planificat să cheltuiască în 2014 circa 7,5 milioane de lei pentru pensiile magistraților, instituția s-a văzut nevoită să mai găsească încă 23,5 milioane de lei în acest scop. În R. Moldova există cel puțin trei foști și actuali magistrați care beneficiază de o pensie de circa 20 de mii de lei pe lună. Printre aceștia este și președintele republicii, Nicolae Timofti.

Gaură în bugetul asigurărilor sociale

„Ne puneți pe brânci”, acesta a fost mesajul pe care l-a transmis Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) Parlamentului atunci când, în luna mai anul curent, acesta se pregătea să adopte modificări la modul de calculare a pensiilor magistraților. Deputații au neglijat avertismentele CNAS, potrivit cărora instituția nu are cum să mărească de patru ori bugetul prevăzut pentru pensiile magistraților. Din cele 7,5 milioane de lei pe care și-i planificase la începutul anului pentru a le plăti pensiile judecătorilor timp de un an, trebuia să le plătească deja lunar câte 2,6 milioane de lei (!).

Astăzi, fondul anual de pensii al celor 234 de judecători pensionari se ridică la 31 de milioane de lei. După rectificarea bugetului asigurărilor sociale, efectuată la sfârșitul lunii iulie, înainte de plecarea în vacanță a deputaților, statul a mai alocat 10 milioane de lei pentru a acoperi gaura din bugetul CNAS provocată de majorarea pensiilor, dar problema rămâne nerezolvată. CNAS mai are nevoie de încă vreo 13 milioane de lei, altfel judecătorii pensionari riscă să se pomenească cu întârzieri la pensii.

Pensie de 20 de mii de lei pentru ex-președinții CSM

Timp de o singură zi, pensiile judecătorilor au crescut de peste patru ori, de la 2,6 mii de lei, la 11,4 mii de lei. Există însă și judecători care beneficiază de pensii mult mai generoase. Spre exemplu, pensia cu care a plecat din sistemul judecătoresc actualul președinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, se ridică la circa 20 de mii de lei pe lună și este de aproape două ori mai mare decât salariul de șef al statului. De o pensie similară beneficiază și judecătorul Curții de Apel Chișinău, Nichifor Corochii. Ultimul, deși a ieșit la pensie încă în anul 2006, pe când era judecător la Judecătoria din Edineț, a obținut anul trecut, prin judecată, dreptul de a-și recalcula pensia reieșind din salariul pe care îl primea în calitate de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. „Recalcularea nu este prevăzută în norma legală, dar instanța de judecată a tratat un pic altfel norma respectivă”, a explicat Tatiana Popa, vicepreşedintele CNAS, care a refuzat inițial cererea de recalculare depusă de Corochii.

Pensia fostului președinte al acestei instituții, Dumitru Visternicean, este de circa 17 mii de lei pe lună.

Precizăm că pensia medie în R. Moldova, potrivit datelor de la 1 iulie curent, este de 1084 de lei.

Curtea Constituțională, de partea castei

Cu trei ani mai devreme, în iunie 2011, Parlamentul a încercat să reducă din privilegiile judecătorilor care se referă la vârsta de pensionare și mărimea pensiei. Atunci, Legislativul a adoptat o lege prin care a stabilit majorarea treptată a vârstei de pensionare a judecătorilor și procurorilor, majorarea stagiului de cotizare, reducerea pensiei, excluderea posibilității recalculării pensiei și excluderea dreptului cumulării pensiei cu salariul. Documentul a fost contestat la Curtea Constituțională (CC) de Curtea Supremă de Justiție, iar CC a stabilit neconstituționalitatea legii în cazul judecătorilor, dar constituționalitatea lui în cazul procurorilor (!). Potrivit Curții Constituționale, „remunerarea judecătorului reprezintă una din componentele de bază ale independenței lui”, iar „procurorii nu dispun de acelaşi volum de garanţii inerente independenței judecătorilor”.

Șiretlicurile din Parlament

Potrivit experților, atât această decizie a Curții Constituționale, cât și o parte din modificările adoptate anul acesta de deputați la Legea cu privire la pensiile judecătorilor, au adus statului prejudicii de zeci de milioane de lei. Dacă în varianta adoptată de Guvern a proiectului de lege cu privire la pensiile judecătorilor era prevăzută anularea dreptului de cumulare a salariilor și pensiilor, prin amendamentele propuse de deputați acest privilegiu a fost reintrodus în lege pentru pensionarii care activau la acel moment în sistem. Mai mult, deputații au stabilit că magistrații pensionari vor avea dreptul și la recalcularea pensiilor în raport cu salariul judecătorilor.

Chiar dacă documentul adoptat pe 16 mai de Parlament i-a privat pe judecătorii care nu mai sunt în sistem de dreptul de a-și recalcula pensiile în raport cu salariile actuale ale magistraților, aceștia au avut la îndemână timp berechet pentru a-și umfla pensiile din contul salariilor majorate cu jumătate de an mai devreme. Mai exact, de la 1 ianuarie 2014, atunci când a intrat în vigoare Legea privind majorarea salariilor judecătorilor, și până la modificarea Legii cu privire la pensiile acestora, toți judecătorii pensionați au putut cere, în baza vechilor norme legale, recalcularea pensiilor reieșind din salariile majorate.

Sorina Macrinici, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice:

„Această lipsă de reglementare a calculării pensiilor și indemnizațiilor judecătorilor după majorarea substanțială a salariilor a dus la faptul că bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat sunt supuse unor sarcini excesive nejustificate. Această situație ar fi putut fi evitată, dacă Parlamentul ar fi anulat beneficiile excesive ale judecătorilor atât privind modul de calculare și recalculare a pensiilor, posibilitatea cumulării salariilor și a pensiilor majorate, cât și a indemnizațiilor unice de concediere. Odată cu majorarea substanțială a salariilor judecătorilor, nu își mai găsesc justificarea nici cumularea de către judecători a salariului și a pensiei, nici ajustarea pensiilor potrivit mărimii salariului judecătorilor în funcție. În condițiile în care țara trece printr-o profundă criză economică, iar sistemul de pensii trece printr-o reformă generală de uniformizare, judecătorii nu pot să rămână imuni la această reformă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md