01:58:31 29.03.2024
Stiri

Pedepsiți de Rusia, ajutați de UE și SUA

Politică 25.07.2014 18:09 Vizualizări1410 Autor: Stela Mihailovici
Pedepsiți de Rusia, ajutați de UE și SUA


REACȚII // Uniunea Europeană este gata să aplice mai devreme prevederile Acordului de Liber Schimb cu R. Moldova și să importe peste 100 de mii de tone de fructe moldovenești neacceptate în Rusia

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii își mobilizează forțele pentru a ajuta producătorii agricoli din R. Moldova să depășească criza provocată de restricțiile impuse de Federația Rusă la importul de vinuri, fructe și conserve moldovenești. Dacă SUA s-au oferit să acorde mai mult sprijin financiar agricultorilor, autoritățile de la Bruxelles promit să identifice soluții urgente pentru a facilita accesul fructelor moldovenești pe piața europeană.

Export în UE din august și 10 milioane de dolari de la SUA

Drept răspuns la deciziile politice aplicate de Rusia față de R. Moldova, UE se grăbește să aplice chiar din august curent prevederile Acordurilor de Asociere și Liber Schimb cu Republica Moldova.

Statele Unite ale Americii au reacționat rapid la gestul Moscovei și au decis să aloce bani suplimentari pentru modernizarea şi diversificarea sectorului agricol din R. Moldova. În anul curent, SUA vor contribui cu 10 milioane de dolari la programe de dezvoltare economică menite să transforme sectorul agricol privat în unul competitiv. Banii se vor adăuga la alte 2,8 milioane de dolari pe care SUA au anunțat mai devreme că le vor direcționa spre R. Moldova.

SUA: „Agricultură de valoare înaltă în Moldova”

„Spre deosebire de abordarea Rusiei de a întoarce spatele, Statele Unite le oferă fermierilor din R. Moldova instrumentele necesare pentru a putea concura pe piețele globale. Lucrăm asupra sporirii competitivității internaţionale a agriculturii de valoare înaltă din R. Moldova, în special a merelor, strugurilor de masă, produselor cultivate în seră, piersicilor şi cireşelor”, a explicat, într-un comunicat, Ambasada SUA la Chișinău. Americanii apreciază efortul R. Moldova de a se conforma regulamentelor europene și a respecta standardele fitosanitare pentru a putea fi aplicat Acordul de Asociere cu UE.

Sprijin politic din partea UE

Și Uniunea Europeană și-a luat angajamentul să ajute Republica Moldova să reziste în faţa provocărilor Federației Ruse. „R. Moldova va obține beneficii timpurii de pe urma Acordului. Aceste măsuri vin ca reacţie la evoluţiile din regiune şi ca răspuns la restricţiile comerciale din partea Rusiei”, a declarat comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Füle, în cadrul sesiunii plenare a Consiliului Afaceri Externe privind Parteneriatul Estic.

Liber în UE pentru fructele moldovenești

Comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloș, a avut deja o întâlnire de lucru cu comisarul european pentru Comerț, Karel De Gucht, pentru a identifica soluții rapide de facilitare a accesului pe piața europeană a unor cantități de mere, prune și struguri din R. Moldova. „Vrem să folosim atât oportunitățile existente în cadrul Acordului de Liber Schimb, cât și alte instrumente de comerț pe care le avem la dispoziție și care pot fi mobilizate rapid”, a precizat Cioloș. Politicienii de la Chișinău speră că Prevederile Zonei de Liber Schimb cu UE vor fi puse în aplicare chiar de luna viitoare. „Cred că de la 1 august vom putea exporta în special mere, prune şi struguri de masă. Erau anunţate anterior datele de 1 septembrie sau 1 octombrie, dar suntem într-o situaţie excepţională şi avem nevoie de decizii excepţionale”, a anunțat liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.

Câte fructe vor ajunge în UE

Autoritățile R. Moldova sunt convinse că fructele vor fi apreciate în UE și, drept rezultat, vor fi mărite cotele de export.„Avem posibilitatea să exportăm pe piaţa UE 40 de mii de tone de mere și ne aşteptăm că, la revenirea la muncă a Parlamentului European, cantitatea să se dubleze. La prune avem acum o cotă de 10 mii de tone și urmărim să ajungem la 20 de mii, iar la struguri de masă cota ar putea să ajungă tot la 20 de mii de tone”, enumeră liderul PLDM, Vlad Filat. Cheltuielile pentru depozitarea fructelor și transportul lor în UE ar putea fi subvenționate. Circa 13 milioane de euro ar putea fi alocate din contul asistenței bugetare pe care o acordă Comisia Europeană. Sprijin sunt gata să ofere și alți parteneri de dezvoltare, cum ar fi Banca Mondială și Banca Europeană de Investiţii.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md