10:44:51 29.03.2024
Stiri

PATRIMONIU // Cimitirul de onoare al Chișinăului

Social 07.02.2015 12:25 Vizualizări8168 Autor: Daniela Hadei


PATRIMONIU // Cimitirul de onoare al Chișinăului

PARAGINĂ // Gunoaie, pietre, sticle și haine aruncate, obiecte din plastic sau porțiuni amenajate pentru frigărui. Așa arată astăzi Cimitirul de Onoare al Chișinăului

Vândut și privatizat

Cimitirul de onoare al Chișinăului, astăzi cu titlul „Complexul memorial Cimitirul Eroilor”, a fost distrus în 1959 de către regimul sovietic, în mare parte şters în întregime de pe fața pământului, iar pe locul lui au fost construite un spital şi un centru comercial. În acest cimitir au fost îngropaţi peste trei mii de militari români, ruşi, austrieci, cehi, francezi, greci şi polonezi, care au luptat în Primul şi al Doilea Război Mondial. După 1944, capela a fost distrusă, iar mormintele au fost nivelate cu buldozerul. În 1961, pe teritoriul cimitirului a fost construită Clinica de Ftiziatrie şi Pulmonologie, demolată la sfârșitul anului 2007. Datele istorice arată că, în anii ’90 ai secolului trecut, în zilele de renaştere naţională, a fost restabilit fundamentul capelei şi a fost amplasată o cruce de lemn. Astăzi, mesajul de pe ea, „Glorie eroilor Armatei Române”, abia de se mai poate desluși. Tot în 2007, în perioada guvernării comuniste, acest teren a fost vândut și privatizat de o companie străină.

Capelă în stil bizantin

Dintre cele 2,4 hectare cât avea cimitirul, aflat pe bulevardul Decebal 17, rămășițele lui cuprind astăzi câțiva ari, între Centrul comercial „Jumbo” şi Biserica cu hramul „Tuturor Sfinţilor”, ridicată în memoria deportaţilor. Accesul în cimitir se făcea printr-o intrare monumentală, compusă dintr-o scară de șase metri lățime şi un portal arhitectonic constituit din doi piloni, a câte 10 metri înălţime, purtând fiecare câte un vultur cu aripile desfăcute. De forma unui poligon neregulat, cimitirul avea în centru o capelă veche în stil bizantin. În jurul acesteia au fost amenajate șase parcele de morminte cu 136 de morminte în care au fost înhumaţi 202 eroi şi două cripte cu 572 de eroi români şi ruşi neidentificaţi.

Cimitirul militar românesc

Cimitirul Eroilor sau Cimitirul de Onoare din Chişinău, așa cum este numit în unele documente, a fost amenajat în anii 1927-1938 de către Aşezământul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. În acest loc au fost înmormântați și ostaşii căzuţi în luptele din vara anului 1941. Lucrările de amenajare a cimitirului s-au finalizat în 1942, iar mult timp era cunoscut drept cimitirul militar românesc. Construcţiile impresionau prin sobrietate şi caracter liniar. Cifrele arată că în Cimitirul de Onoare din Chișinău au fost înhumaţi 431 de români, 234 de ruşi, 29 de austrieci, 39 de cehi, 35 de francezi şi șase polonezi căzuți în Primul Război Mondial, iar după anul 1941 aici au fost amenajate morminte şi pentru 96 de militari români căzuţi în al Doilea Război Mondial.

„Trebuie să rămână pe veci”

O parte din cimitir a fost oferită pentru construcția bisericii în memoria deportaților, iar preotul Bisericii cu hramul „Tuturor Sfinţilor” spune că cimitirul trebuie salvat. „Am putea face lucruri bune aici pe teritoriu. Părerea mea este că temelia existentă trebuie dusă la bun sfârșit și să fie restaurată. Să se facă o groapă comună, o răstignire, porțiunea unde sunt oseminte să fie îngrădită frumos. Acest cimitir este în memoria eroilor, nu ar trebui distrus sau oasele să fie mutate în altă parte. Aici au fost îngropați, aici trebuie să rămână pe veci”, ne-a spus preotul Bisericii cu hramul „Tuturor Sfinţilor”, Ioan Baltag.

În același timp, reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău ne spun că atât timp cât terenul este în proprietate privată, nu poate fi întreprins nimic. „Știu că anul trecut a fost organizată o comisie, din diferite structuri centrale, care a pregătit un raport pentru a fi adresat Guvernului. Din partea primăriei s-a propus ca terenul să fie reîntors în proprietatea statului, iar apoi se va putea acționa. Au fost mai multe adresări din partea firmei care a privatizat cimitirul, dar li s-a refuzat orice proiect. Primăria nu a eliberat nicio autorizație de construcție”, a precizat Alexei Ţurcan, șeful Secţiei construcții în zone protejate din cadrul Primăriei Chişinău.

„Onoruri cuvenite”

În 2012, a fost semnat un Acord între Guvernul R. Moldova şi Guvernul României privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul R. Moldova. Acest Acord reglementează situaţia mormintelor militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înhumaţi în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul R. Moldova şi care, în mare parte, au fost desfiinţate după anul 1945. Prin aplicarea prevederilor Acordului, vor fi identificate, reconstruite şi amenajate aceste locuri de înhumare, astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite.

Iurie Colesnic, istoric:

„În perioada sovietică, s-a denigrat tot ce era legat de istorie. Se dorea cu orice preț lichidarea acestui cimitir, mai ales că acolo erau îngropați și soldați români. Locul a fost vândut unei firme private, străine, care a câștigat acest teren în urma unei licitații. S-a încercat salvarea lui, dar spațiul este pierdut. Statul are o atitudine indiferentă. Este vorba despre oameni care au murit fără voia lor, este foarte urât ceea ce se întâmplă. Au încercat și ambasadele să rezolve ceva, dar proprietatea privată este sfântă, ar trebui doar răscumpărată, dar este vorba de mulți bani și aprobarea acelei companii”.

Vitalie Ciobanu, șeful Centrului de Cultură și Istorie Militară:

„Terenul este vândut, dar conform Convenției internaționale, cimitirul nu poate fi pus în vânzare. S-a indus în eroare prin intermediul străzii, adresa juridică a fost indicată greșit atunci. Am făcut un grup de lucru, format din mai multe ministere și am dus tratative cu firma respectivă. Pentru restabilirea cimitirului se dorește un teren similar în zona de centru, în raza primăriei și a terenului respectiv, sau restituirea banilor la prețul de piață. Încă se discută, deciziile depind de Guvern. Urmează ca, la sfârșit de februarie, să mai avem o întâlnire cu firma respectivă și să le propunem un teren în schimb”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md