18:57:42 22.11.2024
Stiri

Parcurile din capitală, sub „tăișul” businessului. „Investitoarea" de 79 de ani

Anticorupție 09.11.2014 10:01 Vizualizări5698 Autor: Mariana Rață
Parcurile din capitală, sub „tăișul” businessului. „Investitoarea


TERTIP // Spații considerabile din parcurile din sectorul Buiucani al capitalei au ajuns, prin diferite scheme, în proprietatea sau folosința unor businessmeni

Parcurile din capitală sunt tot mai mult vânate de businessmeni cu gândul la bani mari. Recurgând la fel de fel de tertipuri, decizii judecătorești, bătrâne de 80 de ani etc., aceștia reușesc să pună mâna pe terenuri împădurite de zeci de ari, iar apoi, în locul copacilor, să ridice blocuri de locuit sau restaurante. Parcurile „La Izvor” și „Alunelul” nu sunt o excepție.

Investitoarea de 79 de ani

Primăvara acesta, locatarii câtorva blocuri de locuit de pe Calea Ieșilor, aflate chiar la intrarea în parcul „La Izvor”, au ieșit la proteste. Oamenii au încercat să împiedice defrișarea câtorva zeci de copaci și a peste o sută de arbuști și tufe de trandafir de pe un teren ce adineauri făcea parte din parc și pe care, în viitorul apropiat, urmează să fie construit un bloc locativ. Potrivit actelor de la primărie, terenul a fost transmis în arendă unei bătrâne de 79 de ani din satul Baimaclia, raionul Căușeni.

Cu doar doi ani în urmă, în același loc a încercat să ridice un complex locativ și fostul consilier municipal Valeri Klimenko. Acesta obținuse dreptul de arendă a lotului pentru o asociație pe care o conducea chiar el, în baza unei decizii a Consiliului Municipal Chișinău, pe când încă era consilier. Planurile lui Klimenko au fost însă date peste cap de aceiași locatari ai blocurilor din preajmă care s-au opus construcției. Dacă atunci vocile lor au fost auzite, de această dată bătrâna din Baimaclia a fost mai „convingătoare”.

Milionara din colhoz

Olimpiada Grițcan a plătit pentru dreptul de a închiria, timp de 15 ani, cei nouă ari de pământ de la intrarea în parc 1,780 de milioane de lei, iar taxa de arendă stabilită este de 13,8 mii de lei pe an, mai puțin de 150 de lei pe lună pentru fiecare ar.

Potrivit documentelor inițiale, din 2010, pe terenul transmis în chirie, bătrâna din Baimaclia urma să ridice un complex comercial. Doi ani mai târziu, certificatul de urbanism eliberat acesteia pentru același teren prevede construcția unui bloc locativ cu spații comerciale.

„De unde să aibă baba bani pentru blocuri? Toată viața a lucrat la colhoz și acum stă pe acasă. Are grijă o fată de dânsa”, ne spune Nina Grițcan, o consăteană de-a bătrânei. Oamenii din Baimaclia cred că în spatele afacerii stă vreunul din cei șase fii ai Olimpiadei.

„Au afaceri pe la Rezina, Chișinău și în România. Unul, Nicu, care trăiește lângă babă, face cotileți. Altul pe la Chișinău nu știu ce business are. Cred că ei pun la cale ceva”, ne spune o altă săteancă.

Interesul fiilor

Vasile Grițcan, fiul din Chișinău al bătrânei, este fondator a două companii de construcții: „Iacobas Construct” și „Polistar”, ambele cu sediul pe un teren obținut anterior de la primărie tot de Olimpiada Grițcan. La obținerea terenului de 12 ari pe str. Uzinelor, familia Grițcan a folosit aceeași schemă. Terenul a fost transmis în proprietate privată pentru construcția unui centru comercial.

Terenul de pe Calea Ieșilor a avut însă altă soartă. În aceeași zi în care a semnat contractul de arendă cu Primăria Chișinău (semnatar viceprimarul Nistor Grozavu – n.r.), Olimpiada Grițcan s-a grăbit să scape de el, cesionându-l unei companii de construcții, „Actual-Impex”, iar aceasta l-a transmis mai departe în arendă unui oarecare Gheorghe Călugăreanu, soțul fondatoarei acestei firme.

Ziarul NAȚIONAL nu a reușit să-l găsească pe Călugăreanu, iar Vasile Grițcan a refuzat să discute cu noi despre acest teren. „Nu am poftă să vorbesc despre asta”, ne-a tăiat-o el scurt.

Insulele „adiacente”

În 2011, autoritățile municipale au mai pierdut un hectar și jumătate de teren în inima parcului „La Izvor”. Cele două insule de pe lacul din centrul parcului au fost cedate, prin decizie judecătorească, firmei „Finpar-Invest”, despre care presa scrie că ar aparține lui Vlad Plahotniuc. Primăria Chișinău a fost obligată să-i transmită firmei insulele, după ce compania a cumpărat restaurantul de pe ele, aflat de mai mulți ani în paragină. Curtea Supremă de Justiție care a legalizat dreptul companiei asupra terenului și-a justificat decizia prin faptul că insulele reprezintă teren adiacent restaurantului de pe mal.

Din momentul în care l-a cumpărat, „Finpar-Invest” nu a investit niciun ban în reconstrucția restaurantului. În schimb, primăria capitalei a alocat deja două milioane de lei pentru reparația podului care duce spre insule. Lucrările urmează să fie finalizate în acest an și vor costa circa patru milioane de lei, bani publici (!). Autoritățile locale promit că puntea de legătură va fi una modernă și frumoasă.

Loc în parc în schimbul Ambasadei Rusiei

Tot în sectorul Buiucani, la câțiva kilometri de „La Izvor”, se dă bătălie pentru terenul dintr-un alt parc, „Alunelul”.

Un bărbat amenință să acționeze în judecată primăria, pentru că refuză să-i elibereze autorizație de construcție pentru a-și ridica o clădire pe terenul de opt ari pe care l-a primit încă în 1998 de la Primăria Chișinău, chiar la intrarea în parc. Terenul i-a fost oferit în locul altuia pe care bărbatul îl avea în arendă în sectorul Centru al capitalei, pe locul unde astăzi se află Ambasada Federației Ruse. În 1997, atunci când fostul președinte rus Boris Elțin s-a aflat într-o vizită la Chișinău, acesta, împreună cu omologul său de atunci Petru Lucinschi, a pus piatra de temelie a noii ambasade pe proprietatea pe care bărbatul își construise o cafenea.

Pentru a-l convinge să cedeze pământul ochit de Elțin, primăria capitalei i-a oferit în schimb un alt lot de opt ari la intrarea în parcul „Alunelul”. Bărbatul și-a plasat acolo un chioșc, iar acum vrea să își ridice și o construcție.

„Omul își urmărește interesul. Dar modul în care a procedat primăria în acest caz e sub orice critică. Mai întâi l-a scos din proprietatea sa în favoarea Ambasadei Rusiei, iar apoi l-a băgat într-un parc”, a menționat indignat primarul Dorin Chirtoacă la o ședință a primăriei, solicitând să fie făcut un nou schimb de terenuri, astfel încât să fie salvat și parcul, și interesul bărbatului.

Dorin Dușciac, viceministrul Mediului:

„Este o practică nesănătoasă cu care m-am confruntat și eu chiar din primele zile ale revenirii mele în R. Moldova. În spațiul verde de lângă blocul nostru a răsărit peste noapte o gheretă și a fost nevoie de o luptă serioasă pentru a obține ridicarea gheretei. Nu știu dacă aș fi reușit să obțin victorie în cazul în care nu eram viceministru al Mediului. În capitalele europene astfel de cazuri sunt excluse, acolo legea este respectată. Din păcate, Inspectoratul Ecologic de Stat nu are pârghii pentru a preveni astfel de abuzuri. Inspectoratul este mai degrabă un agent constatator, având misiunea doar de a aplica amenzi simbolice pentru construcțiile din parcuri și alte spații verzi din capitală”.

Lilian Munteanu, șeful Agenției Ecologice Chișinău:

„Dacă vizual un teren e acoperit cu spații verzi, asta nu înseamnă că el și în acte face parte din spațiile verzi. Astfel de terenuri, de cele mai multe ori, „pleacă” sub ciocanul licitațiilor. Există însă și terenuri din interiorul parcurilor care, printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău din 2000, nu au fost incluse ca spații verzi, iar acest lucru i-a permis primăriei să le vândă sau să le ofere în arendă. Mai există și problema că astăzi nu sunt clar stabilite hotarele parcurilor din capitală. Din păcate, Inspectoratul Ecologic de Stat nu poate interveni pentru a opri abuzurile care se comit”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md