„PALAT” judecătoresc, la Ungheni
Reformă // Judecătorii de la Ungheni vor avea un nou sediu mai mare decât cel al Curții Supreme de Justiție
Statul este gata să aloce 51,6 milioane de lei pentru construcția unei judecătorii imense la Ungheni. Pentru instanța, în care în prezent activează șase judecători, va fi ridicat un sediu de șase etaje și peste 4000 de metri pătrați. Experții cred că sediul nu este mare în cazul în care, prin optimizare, aici vor trece și alte judecătorii din zonă. Instanța de la Ungheni va servi drept model pentru toate celelalte judecătorii care vor fi construite în republică.
Istoria se repetă
În octombrie 2008, fostul ministru al Justiției, Vitalie Pârlog, participa la o inaugurare solemnă a sediului renovat al Judecătoriei Ungheni. Timp de un an, sediul instanței a fost reparat, spațiul interior a fost redistribuit și reamenajat, sălile de judecată au fost echipate cu tehnică audio pentru înregistrarea ședințelor de judecată. Instanța a fost recunoscută atunci drept un modelpentru sistemul judecătoresc din R. Moldova. Pentru aceasta, au fost cheltuite mai bine de zece milioane de lei, oferite într-un program al „Fondului Provocările Mileniului”, administrat de Guvernul american.
Nu au trecut nici șase ani de atunci și Guvernul s-a apucat din nou să creeze condiții moderne judecătorilor de la această instanță, tot din bani veniți din asistență externă.
În stare bună, dar necorespunzătoare
„Clădirea nu corespunde normelor internaționale pentru o instanță de judecată. Actualul sediu este incapabil să facă față încărcăturii. Nu sunt suficiente săli de judecată, birouri pentru judecători. Normele internaționale indică prezența unor spații speciale de acces în sala de ședință pentru judecători, astfel încât să fie evitat contactul cu părțile în proces. Nu există spații special amenajate destinate deținuților”, explică Constantin Bragoi, director al Departamentului Administrare Judecătorească din cadrul Ministerului Justiției. Totuși, el recunoaște că actualul sediu al Judecătoriei Ungheni este într-o stare mai mult decât bună.
Potrivit lui, instanța a fost selectată, pentru că a reușit deja să identifice un teren pe care să fie construit noul sediu. Acesta a fost oferit gratuit de către Consiliul orășenesc din Ungheni.
„Nu am mai văzut așa instanță”
Cât privește costul proiectului, Bragoi ridică din umeri. „Dacă proiectul a prevăzut această sumă, înseamnă că este una realistă”, explică el, precizând că nu a văzut proiectul noului sediu.
Și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, se ferește să vorbească despre banii solicitați pentru construcția noului sediu care va avea șase nivele și o suprafață de patru mii de metri pătrați. „Nu mă pot referi la cifre. Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că banii vor fi alocați din Strategia de reformare a sistemului judecătoresc și că noi nu le-am dat toată suma, urmând să o primească eșalonat timp de doi ani. Desigur, eu vreau ca prețul să fie cât mai mic, pentru ca să pot distribui bani și altor judecătorii care necesită investiții”, ne-a declarat președintele CSM, asigurându-ne că noul sediu va fi foarte frumos. „Nu am mai văzut așa instanță”, precizează el.
O construcție luxoasă?
Același lucru ni l-au declarat și alte surse din cadrul CSM, precizând că instanța va fi acoperită cu marmură, iar lucrările din interior vor fi făcute cu multe materiale de lux, de aici și prețul mare pentru proiect, circa 13 mii de lei pentru un metru pătrat de spațiu construit.
Președintele Judecătoriei Ungheni, Vasile Șchiopu, neagă însă aceste informații.
„Nu este vorba despre lux. Nu vom avea niciun fel de marmură. În hol va fi instalată gresie. Vom avea două etaje ocupate doar de săli de judecată. Ne propunem să fie o instanță-model”, ne-a declarat Șchiopu. Judecătorul susține că a fost selectată Judecătoria Ungheni, pentru că este cea mai aproape de Uniunea Europeană. „Avem săptămânal ședințe de judecată la care participă cetățeni europeni și este bine ca și condițiile să fie europene”, mai spune Șchiopu.
Potrivit lui, proiectul va fi realizat în 20 de luni, iar lucrările de construcție vor începe în cel mai scurt timp, fiind deja selectată compania care le va executa. Șchiopu a refuzat să ne spună numele acestei companii până când informația nu va fi făcută publică de Agenția Achiziții Publice.
Prea mult spațiu
Potrivit experților în construcții, un metru pătrat de spațiu nelocativ construit nu poate costa mai mult de 8500 de lei (450 de euro), adică aproximativ cu 17,8 milioane de lei mai puțin decât a fost planificat în cazul Judecătoriei Ungheni. Dincolo de costul mare al lucrărilor, nu este clar dacă noua clădire va corespunde cu adevărat normelor internaționale pentru o instanță modernă.
Cristina Malai, vicedirector de program în Programul de consolidare a instituțiilor statului de drept „Rolist”, care desfășoară activități în domeniul reformei domeniului judecătoresc, ne-a anunțat că instituția pe care o reprezintă nu a fost consultată de nimeni în elaborarea proiectului noului sediu al Judecătoriei Ungheni.
În R. Moldova există un Cod în construcția instanțelor de judecată.Câte din recomandările lui vor fi respectate urmează să vedem. Cert este că, potrivit prevederilor din acest Cod, pe lângă cei 1200 de metri pătrați, cât urmează să fie ocupați de sălile de judecată, de birourile și anticamerele celor șase judecători ai instanței, plus spațiile de utilitate publică, ar mai fi nevoie de încă cel mult 1500 de metri pătrați de spațiu, și nu de 2800 câți sunt în acest caz.
O soluție bună în caz de optimizare
Natalia Hriptievschi, director de proiect la Centrul de Resurse Juridice, a rămas surprinsă de suprafața impunătoare a viitorului sediu al Judecătoriei din Ungheni. „Dacă însă va fi realizată optimizarea instanțelor de judecată, așa cum am propus noi, și la Judecătoria Ungheni vor fi aduse și judecătoriile Telenești și Fălești, suprafața nu este chiar atât de mare. Vor fi vreo 18 judecători, o jurisdicție mare, și atunci desigur e nevoie de un sediu mare. În acest caz, putem spune că Ministerul Justiției a gândit în perspectivă”, afirmă Hriptievschi.
Mai multe judecătorii, în reparații
În afară de Judecătoria Ungheni, Consiliul Superior al Magistraturii a prevăzut pentru anii următori finanțare pentru renovarea și extinderea mai multor instanțe din republică.
Au fost identificate și atribuite sedii noi pentru Judecătoria Buiucani și Centru din Chișinău, instanțele primind mai multe milioane de lei pentru a le repara și adapta. Judecătoria Râșcani, care se plânge de mai mulți ani că nu dispune de suficient spațiu pentru cei 19 judecători care activează în instanță, a primit finanțare pentru construcția unei mansarde în care să fie transferate birourile magistraților.
Tot în proces de extindere se află Curtea de Apel Chișinău. Lucrările de aici vor costa 32 de milioane de lei.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania