ONG-urile media CRITICĂ interzicerea accesului jurnaliștilor străini în R. Moldova: O jurnalistă, angajată a postul rusesc de propagandă „NTV”
„Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea față de interdicțiile de intrare în R. Moldova pentru doi jurnaliști străini, pe care Poliția de Frontieră le-a aplicat recent. Astfel de limitări de circulație contravin normelor democratice și afectează negativ fluxul liber de informații”, se arată într-o declarație semnată astăzi de șapte ONG-uri media.
Potrivit declarației, la 16 ianuarie 2018, lui Roman Shutov, director de programe al portalului detector.media din Kiev, Ucraina, nu i s-a permis intrarea în R. Moldova pentru a participa la un training pentru jurnaliști, chiar dacă ar fi avut asupra sa și o invitația pe care ar primit-o din partea Ambasadei SUA în Moldova.
Semnatarii pomenesc și de cazul Iradei Zeynalova, de la postul NTV de la Moscova, care urma să realizeze un interviu cu Igor Dodon.
„Al doilea caz a fost cel al Iradei Zeynalova, prezentatoare la postul NTV din Rusia, care, în aceeași zi a fost întoarsă la Moscova de pe Aeroportul Internațional Chișinău, din cauza că nu a putut confirma cu actele necesare întâlnirea stabilită cu unele persoane oficiale din R. Moldova”, se mai spune în declarație.
ONG-urile de media precizează că e „neconvingător motivul pe care Poliția de Frontieră (PF) l-a invocat pentru a-și motiva refuzul”. „În toate cazurile se face trimitere la faptul că jurnaliștii nu au întrunit condițiile de trecere a frontierei de stat. Dar, cel puțin în ceea ce-l privește pe colegul ucrainean Roman Shutov, colaboratorii PF se contrazic, afirmând că, inițial acesta nu ar fi declarat scopul real al vizitei în R. Moldova, dar ulterior a încercat să-și justifice vizita, cu prezentarea unui set de documente, însă acest fapt nu l-a scutit de decizia privind refuzul intrării în R. Moldova”.
Astfel, autorii declarației solicită Guvernului R. Moldova să ia măsuri urgente pentru asigurarea liberei circulații a jurnaliștilor străini, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale în domeniu. „Facem apel către Ministerul de Interne să nu utilizeze măsuri restrictive și selective în ceea ce privește intrarea în R. Moldova a reprezentanților mass-media străini și să permită tuturor jurnaliștilor să își exercite activitățile profesionale nestingherit”.
Menționăm că acestea nu sunt unicele cazuri când unor jurnaliști, în special din Federația Rusă, li se interzice accesul în R. Moldova. În luna octombrie a anului 2017, Daria Aslamova, jurnalistă de la publicaţia rusă Komsomolskaia Pravda, care urmă să-l intervieveze tot pe preşedintele moldovean Igor Dodon, a fost oprită pe Aeroportul din Chişinău.
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”
„Din patru de kg de struguri moldovenești, trei pleacă pe piața UE”: Rusia și-a redus de opt ori cota privind importurile de struguri din R. Moldova, devenind insignifiantă