OFICIAL // R. Moldova REVINE la energia electrică din Transnistria, deși are semnat un contract cu ucrainenii: „O nouă ofertă la un preț mai avantajos”
Începând din 5 iunie curent, compania ucraineană „DTEK Trading” care a încheiat un contract de livrare a energiei electrice R. Moldova până în aprilie 2018, va asigura doar 30 la sută din consumul necesar de energie electrică, iar celelalte 70% vor fi livrate de către ЗАО „Молдавская ГРЭС” din Transnistria.
Confirmarea vine de la SA „Energocom”, care argumentează revenirea la sursa transnistreană de aprovizionare cu energie electrică prin faptul că, după semnarea contractului cu ucrainenii, „Молдавская ГРЭС” a prezentat „o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială, respectiv cu cca 10 la sută mai mic decât prețul achitat de S.A. „ENERGOCOM” în prezent”.
„Având în vedere aceste condiții noi, datorită cărora Republica Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic la energia electrică procurată, dar și reieșind din dorința de a securiza cât mai mult furnizările de energie electrică, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizorii și s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice și cu compania ЗАО «Молдавская ГРЭС», care a intrat în vigoare începând cu 5 iunie 2017. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 și garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse în proporție de 30 la sută din SEU Ucraina și 70 la sută de la ЗАО «Молдавская ГРЭС». Acest lucru va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase și sigure condiții de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală”, se arată într-un comunicat de presă al SA „Energocom” din subordinea Ministerului Economiei.
Amintim că experții energetici au apreciat faptul că Guvernul de la Chișinău a decis să încheie, în aprilie, un contract de livrare a energiei electrice cu o companie ucraineană, catalogând această decizie ca fiind una „curajoasă”, întrucât livrările de energie electrică din Transnistria cresc datoriile R. Moldova către principalul furnizor de gaze naturale cu milioane de lei pe zi și, astfel, Chișinăul ar contribui la finanțarea separatismului din estul țării.
Dacă reluăm livrările din regiunea transnistreană, datoria la gaz va creşte rapid. Fiecare kWh cumpărat de la „MoldGRES” va majora datoria la gaz cu aproximativ 1,20 de lei, ceea ce înseamnă aproape 300 de milioane de lei în fiecare lună, a calculat expertul independent Sergiu Tofilat.
Ziarul „Kommersant” de la Moscova scris că dacă R. Moldova nu semna contactul cu rușii de la Inter RAO, centrala de la Cuciurgan era pusă în pragul falimentului, fiind obligată să închida două din cele trei blocuri de producție a energiei.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi