23:37:39 23.04.2024
Stiri

OFFSHOREPLAHA // Dosarul „Tenadria”, pentru care ar fi fost MITUIȚI zece procurori și judecători cu jumătate de MILION de dolari. Firma a fost FALIMENTATĂ

Anticorupție 27.09.2016 10:34 Vizualizări6047 Autor: Ziarul National
OFFSHOREPLAHA // Dosarul „Tenadria”, pentru care ar fi fost MITUIȚI zece procurori și judecători cu jumătate de MILION de dolari. Firma a fost FALIMENTATĂ


Potrivit listei apărute ieri pe internet cu procurori și judecători care ar fi primit „onorarii” în valoare de 800 de mii de dolari pentru a instrumenta dosare sau a dicta verdicte în anumite cazuri, cei mai mulți bani ar fi fost plătiți pentru dosarul „Tenadria”. Zece procurori și judecători de la Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție urmau să încaseze de la trei mii de dolar până la 220 de mii de dolari pentru a se ocupa de acest caz, se arată în foaia apărută pe un site împreună cu alte câteva zeci de documente care se referă la firmele asociate cu prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Astfel, potrivit listei, pentru cazul „Tenadria” ar fi fost oferite „onorarii” de 483 de mii de dolari pentru judecătorii Mihai Ciugureanu, Anatolie Pahopol, Nicolae Clima, Ghenadie Morozan, Aurel Colenco, Anatolie Doagă, Mihai Diaconu și Sergiu Namașco și pentru procurorii Viorel Morari, N. Danilov, Simciuc.

Potrivit dosarelor de judecată examinate de magistrații menționați mai sus, toate procesele au avut drept finalitate condamnarea firmei de construcții „Tenadria” în scopul deposedării acesteia de un teren de 3,6 ha din intravilanul municipiului amplasat în hotarele străzilor Studenţilor, S. Rădăuţanu şi G. Pântea. În 2004, Universitatea Tehnică din Moldova a transmis companiei „Tenadria” în administrare fiduciară acest lot de teren pe care firma a construit ulterior un complex de blocuri locative.

În 2008, Procuratura mun. Chișinău a atacat în judecată contractul semnat de cele două parți, dar Curtea Supremă de Justiție a respins acțiunea procurorilor. Patru ani mai târziu, din cauza unor procese de judecată inițiate de câteva companii fondate și administrate de soții Tatiana și Veaceslav Mârza, „Tenadria” a ajuns în proces de insolvabilitate, iar compania a fost obligată să le achite datorii de sute de mii de dolari. În contul banilor, firmele cereau să le fie cedate construcții din cadrul complexului locativ de pe str. Rădăuțanu.

Deși declară că nu își amintește de un asemenea dosar și că nu a primit niciodată remunerații pentru o decizie în acest caz, pe 22 mai 2013, Nicolae Clima a emis totuși o hotărâre crucială în dosarul „Tenadria”. Completul de judecată al CSJ, condus de Clima, a luat decizia definită de inițiere a procedurii de insolvabilitate a firmei de construcții, pentru o pretinsă datorie de cinci milioane de lei pe care aceasta ar fi avut-o față de compania „Meridian Grup”, fondată de Veaceslav Mârza și Ivan Gurschii.

Pentru această decizie, se arată în lista apărută pe internat, Clima ar fi primit 220 de mii de dolari, lucru pe care îl neagă.

Aceeași companie, în 2007, a fost ținta unui atac raider. Atunci, unul dintre acționarii minoritari ai firmei, folosind documente falsificate, și-ar fi atribuit pachetul majoritar de acțiuni la „Tenadria”. Cazul a fost investigat de Centrul de Combatere a Crimelor Economice și Corupției, dar a ajuns pe linie moartă.

Într-un alt caz judecat de magistrații menționați mai sus, firma a pierdut un milion de lei, bani pe care a încercat să îi recupereze de la firma controversatului om de afaceri Anatolie Tripăduș. Ultimul a prezentat mai multe documente false precum că ar fi restituit datoria. Deși semnele de falsificare a actelor era evidentă, magistrații nu le-au luat în considerație.

Potrivit unei investigații jurnalistice realizată anterior de ziarul Timpul, Anatolie Tripăduș s-ar fi lăudat în diferite cercuri că este protejat de Marian Lupu și Vlad Plahotniuc. Cei doi au respins însă că ar avea vreo legătură cu businessmanul de la Bălți.

Astăzi, compania „Tenadria” se află în proces de insolvabilitate. O bună parte din bunurile sale au fost preluate de creditorii care au hărțuit-o în instanță, altele au fost scoase la licitație de către Banca de Economii din contul unor credite nerambursate.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md