07:38:20 25.04.2024
Stiri

Obezitatea, cauza nr. 1 a deceselor în lume

Reportaj 22.05.2016 17:00 Vizualizări1686 Autor: Ziarul National


Obezitatea, cauza nr. 1 a deceselor în lume foto simbol

Alarmant // O afecţiune medicală de nutriţie şi metabolism

Obezitatea este definită ca fiind un surplus de greutate în raport cu greutatea normală. Calculul indicelui de masă corporală şi măsurarea circumferinţei taliei ne ajută să depistăm dereglările de greutate. Indicele de masă corporală (IMC) este o măsură universal acceptată pentru stabilirea profilului unei persoane.

Indicatorul obezităţii

Dacă IMC se situează între 18,5 şi 25, atunci greutatea este normală. IMC-ul relevă cantitatea totală de grăsimi corporale. El se calculează împărţind greutatea (în kg) la înălţimea (în metri) ridicată la pătrat.

Un IMC mai mic de 18,5 indică o greutate insuficientă, ce ar putea duce la probleme de sănătate. Dacă rezultatul este situat între 25 şi 29,9, începem să vorbim despre un surplus de greutate. De la 30 în sus intervine obezitatea, iar la peste 40 se vorbeşte despre obezitatea morbidă.

Un alt indicator al obezităţii este talia - peste 88 cm la femei şi peste 102 cm la bărbaţi.

Cauzele apariției și complicațiile

Facilitată de sedentarism şi de un aport alimentar dezechilibrat, obezitatea poate avea şi cauze medicale, medicamentoase, fiind influenţată şi de alţi factori externi.
Cauzele obezităţii pot fi complexe, dar cele mai importate sunt: supraalimentarea, educaţia alimentară deficitară asupra copiilor, stilul de viaţă, traume psihice, stresul, depresia, consumul excesiv de alcool.

Dintre complicaţiile obezităţii cele mai frecvente sunt următoarele: diabet zaharat de tip II; hipertensiunea arterială; ateroscleroza coronariană; accidente vasculare cerebrale; afecţiuni locomotorii (artroza); sindromul de apnee în somn.

O reală problemă de sănătate

Sunt cunoscute efectele dăunătoare ale obezităţii pentru sănătatea noastră. Reducerea cu 5-10% a greutăţii corpului poate avea efecte fiziologice benefice asupra organismului, slăbirea chiar şi cu aceste procente poate îmbunătăţi starea generală a celor care suferă de această afecțiune.

Numeroase studii arată că menţinerea unei greutăţi normale, dar şi pierderea de kilograme în cazul celor supraponderali sau obezi au rol benefic în prevenţia şi în tratamentul hipertensiunii arteriale şi al diabetului zaharat. Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în lume, sunt influenţate în mod direct de gradul obezităţii.

Modificarea stilului de viaţă şi activitatea fizică sistematică reprezintă soluţia cea mai eficientă şi fără efecte adverse de a atinge aceste obiective.


Dietă & Remedii naturiste

Alimente recomandate în regimul alimentar:
- carne slabă de vacă, vițel și pasăre (fiartă sau friptă);
- pește slab (șalău, știucă, biban, lin, păstrăv);
- supe de legume, de lapte smântânit, chimen, borșuri de legume;
- lapte degresat, iaurt, urdă, brânză de vaci nesărată, telemea de primăvară;
- ouă fierte (două pe zi, în lipsa cărnii sau de trei ori pe săptămână);
- uleiuri vegetale (20-30 g pe zi);
- sare în cantitate maximă de 5 g pe zi;
- pâine intermediară sau Graham (max. 120 g pe zi), uneori înlocuită cu mămăligă (40-50 g);
- condimente din plante aromatice (cimbru, tarhon, mărar, pătrunjel verde, leuștean, dafin, chimen);
- deserturi numai din fructe proaspete sau compoturi îndulcite cu zaharină;
- apă potabilă în cantitate de 1,5-2 litri pe zi (băută între mese) pentru creșterea diurezei și eliminarea toxinelor din organism.

Țelina accelerează arderile metabolice

Ţelina este bogată în vitaminele A, B, C și în săruri minerale. Este considerată un foarte bun remediu contra obezității datorită efectelor de mobilizare a grăsimilor din depozite, în eliminarea excesului de apă și în accelerarea arderilor metabolice, cu un consum energetic suplimentar. Se consumă în stare crudă, înainte de mesele principale, sub formă de salată complexă sau ca suc (150 g pe zi, în cure de 15-20 de zile).

Fasolea și mazărea „topesc” grăsimile

Fasolea verde și mazărea boabe crude sunt folosite în obezitate, având proprietăți diuretice, depurative și remineralizante, cu implicare în reducerea stocurilor de grăsimi.

Ceapa, prazul și usturoiul, aliați în lupta cu kilogramele

Ceapa, prazul și usturoiul intervin în reducerea greutății corporale prin mai multe mecanisme, având proprietăți diuretice, laxative și tonice și intensificând eliminarea excesului de apă din țesuturi și a acidului uric din sânge. Se consumă atât în stare proaspătă, cât și în diferite preparate.

Fructul care face minuni în lupta cu obezitatea

Merele conţin compuşi nedigerabili ce ajută la dezvoltarea în intestine a unor bacterii asociate cu scăderea în greutate.

Conform unui studiu recent al experţilor în domeniu, persoanele care vor să slăbească trebuie să consume mere, deoarece acestea favorizează dezvoltarea unor anumite bacterii în intestine.

Fibrele şi plifenolii din mere rămân nedigerați şi astfel ajută corpul să lupte împotriva bacteriilor găsite în mâncarea nesănătoasă. Astfel, menţinerea echilibrului bacterian intestinal reduce inflamația cronică, ea crescând riscul de obezitate. Întregul mecanism duce la crearea senzaţiei de saţietate şi previne consumul unei cantităţi excesive de mâncare.

În plus, merele întăresc sistemul imunitar, reduc riscul de diabet, de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral şi scad colesterolul. Se recomandă consumul a două-trei mere pe zi, însă acestea nu trebuie gătite, deoarece polifenolii din conţinutul lor sunt distruşi.

Primul pas, curele de legume și fructe

În terapia excesului ponderal sunt recomandate cure de 10-20 de zile cu legume și fructe proaspete, sucuri de crudități și fructe prelucrate, care dețin reale calități prin valorile reduse și prin diverse proprietăți medicinale. Acestea au o putere calorică redusă și asigură, aproape în întregime, necesarul de vitamine naturale (C, B, A, D, PP) și de săruri minerale (potasiu, magneziu, fier, calciu, fosfor ș.a.). Având un volum mare, pot umple ușor stomacul, iar prin conținu­tul ridicat de celuloză dau senza­ția de sațietate. Este indicat ca unele legume și fructe să fie servite rase sau bine mărunțite pentru ca celuloza să nu devină iritantă pentru tubul digestiv.

Notă: A treia sâmbătă a lunii mai este declarată Zi Europeană Împotriva Obezității.


Pagină realizată de Maria Boroda (Selecție din presa românească)


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md