O comisie parlamentară RESPINGE limba română din Constituție prin voturile socialiștilor și comuniștilor
Comisia parlamentară drepturile omului şi relații interetnice a avizat negativ astăzi proiectul de lege nr. 339 care prevede modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova.
Pentru modificarea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” din Constituție a votat un singur membru al comisiei, prezent astăzi la ședință - liberalul Ion Apostol.
Cei care au votat împotriva limbii române sunt socialiștii Grigore Novac, Vladimir Țurcan și Fiodor Gagauz, dar și comunistele Inna Șupac și Maria Postoico.
„Moldova are viitor”, a comentat satisfăcut deputatul socialist Grigore Novac pe Facebook.
Amintim că, pe 15 noiembrie curent, Comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a avizat pozitiv, cu cinci voturi pro, inițiativa legislativă care prevede modificarea art. 13 din Constituție și introducerea sintagmei „limba română” în locul celei „moldovenești”.
Proiectul a fost înregistat în Parlament, cu semnăturile liberal-democraților, liberalilor, popular-europenilor și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a stabilit că inițiativa nu face altceva decât să pună în practică decizia Înaltei Curți din decembrie 2013, prin care magistrații au stabilit că Declarația de Independență, unde este este scris că limba vorbită în republică este româna, prevalează Constituției adoptată câțiva ani mai târziu.
Recent, în cadrul unei emisiuni de la RTR, spicherul Andrian Candu a anunțat că acest proiect de lege ar urma să fie discutat într-o ședință în plen a Parlamentului din mai 2018, întrucât de la înregistrarea acestuia și până la dezbaterile în plen trebuie să treacă jumătate de an.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”