Nutriţie: 10 motive să mănânci HRIŞCĂ. Descoperă-i beneficiile!
Este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în minerale, proteine, carbohidraţi şi fibre. Şi foarte important, nu conţine gluten.
La fel ca și grâul, hrișca este o plantă cultivată de mii de ani, boabele sale fiind folosite sub formă de făină. Originară din Asia, hrișca a fost răspândită în Europa de către mongoli și turci, iar astăzi este o plantă apreciată de milioane de oameni, adepți ai unui regim de viață sănătos.
Cel mai mare cultivator și exportator de hrișcă este Rusia, deoarece acolo este considerată un aliment de bază, fiind utilizată în diferite forme. Potrivit eva.ro, hrișca a fost cultivată pentru prima dată în China, în jurul anilor 6000 î.Hr., iar în Europa a ajuns abia în jurul anului 2600 î.Hr. În părțile noastre hrişca ajunge în sec. al XIX-lea.
Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier.
Deşi nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și stevia creață), hrişca este net superioară grâului, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi şi îl fortifică mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii. Iată care sunt zece beneficii ale consumului de hrişcă:
1. S-a constatat, în urma unor studii, că hrişca are un rol important în menținerea nivelului scăzut de glucoză.
2. Datorită compoziţiei sale, hrişca este inclusă în unele meniuri variate, în dietele multor boli, iar recent a fost inclusă în curele de slăbire.
3. Terciul de hrișcă și lapte are rol important în combaterea diabetului, dar și în creșterea secreției unui neuromediator - dopamina - cu rol în combaterea depresiei.
4. Este recomandată pentru cei care suferă de afecțiuni cardiovasculare în general, ateroscleroză și hipertensiune arterială în special, celor cu edeme de diferită natură, persoanelor cu diabet zaharat și fragilitate vasculară.
5. Scade probabilitatea de a face numeroase forme de cancer (cancer gastric, pulmonar, esofagian sau colo-rectal).
6. Fiind bogată în fibre alimentare insolubile, în lizină (un aminoacid esenţial), magneziu, în cupru organic şi vitamine din complexul B, hrişca are efect diuretic, reducând excesul de apă din corp.
7. Menţine tânăr sistemul nervos, îmbunătăţind capacitatea de reţinere şi memorare.
8. Caracteristicile specifice ale proteinelor din hrişcă şi raportul unic de aminoacizi din compoziţie fac hrişca un aliment de neegalat în reducerea nivelului de colesterol.
9. Previne apariţia pietrelor la bilă.
10. Hrişca nu conţine gluten şi poate fi consumată în siguranţă de persoanele care suferă de boala celiacă.
Semințele de hrișcă pot fi consumate crude, fierte sau prăjite, simple sau în amestec cu alte alimente, în salată sau pot fi măcinate și folosite în numeroase combinații, precum făina de grâu.
Consiliul Județean Buzău realocă 320 000 de euro pentru trei proiecte de investiții în Republica Moldova
R. Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei
„Rusia NU poate învinge Ucraina și probabil va PIERDE războiul”. Cele mai noi perspective despre situația din țara vecină