NOU // Fructul tinereții veșnice, la Cimișlia
Aduse tocmai din Tibet, plantele goji cresc acum și în grădina familiei Volinschi din satul Selemet, raionul Cimișlia, și reprezintă o sursă de venit
Doi tineri, care spun că și-au dorit să facă ceva ce nu au mai văzut la nimeni și care nu au vrut să guste din amarul pâinii mâncate printre străini, au pornit o adevărată aventură. Pasionați de tot ce e verde și ecologic, Natalia și Petru Volinschi din Selemet, Cimișlia, au decis să încerce ceva cu totul inedit. S-au așezat la calculator și au descoperit adevărate culturi-miracol care își pot găsi locul în grădină alături de căpșune, zmeură sau cătină. S-au oprit la, spun ei, ceva recunoscut ca fiind o adevărată bombă de beneficii indispensabile unei sănătăți de fier – fructele goji.
Fructe și venituri sănătoase
„Am adus semințele din România unde plantațiile cu goji s-au extins brusc în ultimii ani. Consumatorii au înțeles că aceste fructe sunt adevărate miracole pentru sănătate, iar arbuștii pot aduce și venituri la fel de „sănătoase”. Deși am încercat să găsim și aici vreun producător care să ne ajute să lansăm această afacere originală, nu am găsit. Când curioșii ne întrebau ce creștem, trebuia să le explicăm totul despre aceste fructe, deoarece sunt încă puțin cunoscute în R. Moldova”, susține Natalia.
Primele fructe de goji
Acum sunt mândri ca de un copil când se uită la plantația cu goji. Potrivit familiei Volinschi, cresc plantele din semințe, iar ulterior cultura este sădită în pământ neprotejat și obțin puieții. Planta dă primele fructe după doi-trei ani de dezvoltare și, deși este originară din Tibet, s-a adaptat perfect condițiilor de la noi.
„Goji este din familia cătinii și nu este nimic dificil în a o aduce în solul din această regiune. Este o plantă care este rezistentă la secetă și poate să fie asigurată suplimentar cu apă doar în anii secetoși. Puieții pot fi crescuți în ghiveci sau în aer liber și pot fi cultivați în sistem 1 200 de plante sau de trei mii de plante la hectar, adică superintensiv”, descriu tinerii fermieri metoda prin care pot fi obținute fructele, care sunt preferatele multor staruri internaționale.
Natalia descrie cu lux de amănunte dimineața în care și-a trezit soțul, având în pumn strânse primele fructe de goji, pentru ei semn al unei victorii importante. „Ne-am dorit foarte mult să avem în grădina noastră aceste surse de sănătate și energie. Știam deja totul despre proprietățile și beneficiile lor. Erau ca niște perle purpurii, iar pentru noi a însemnat o nouă etapă. Acum vindem puieții de goji, însă visul nostru a fost să obținem anume fructele. Primul an le-am cules și am surprins plăcut prietenii cu niște delicatese de care nu au auzit, dar nici nu și-au imaginat că pot să existe”, susține familia Volinschi.
Goji în miere sau „gojinată” – delicii de care nu s-a mai auzit
Astfel, Natala enumeră bunătățile care au colorat atmosfera când se întâlneau cu prieteni și rude și care ulterior au devenit cele mai căutate.
„Frunzele sunt uscate și noi le ambalăm pentru a le vinde ca pachețele de ceai. Cei care deja cunosc acest tip de ceai și beneficiile sale susțin că doar la noi găsesc așa ceva. În afară de aceasta, am pregătit un desert delicios, goji în miere, am făcut sucuri care îți oferă o energie debordantă. Mulți au rămas încântați și de țuica din goji sau cum i se spune peste Prut - „gojinată”. Acestea sunt doar câteva din minunățiile de produse care pot fi obținute din aceste fructe”, zice cu însuflețire tânăra, care spune că ar avea atâtea să ne povestească despre ce ne pot oferi aceste plante asiatice.
Își dorește un izvor de sănătate și energie
Plantele goji din grădina de la Selemet vor oferi roada corespunzătoare în acest an, productivitatea medie în aceste condiții fiind de două kilograme de pe o tufă. Acum, însă, plantația de goji reprezintă o sursă de venit prin puieții care sunt comercializați cu prețuri care variază de la 60 de lei la 150 de lei, prețuri mai mici decât la agricultorii de peste Prut.
Tânăra familie își dorește un izvor de sănătate și energie în grădină și deja își imaginează cum se adună toți prietenii la un ceai, fructe uscate, gem și chiar o tărie pentru a pune sângele în mișcare, toate din goji, care au demonstrat de două milenii că tinerețea nu este perisabilă.
„Totul este ecologic crescut. Nu o să găsiți în ele nicio picătură de otravă sau chimicale, substanțele nutritive pe care le utilizăm sunt ecologice. Suntem fericiți ambii că am descoperit acest mod de a dezvolta ceva inedit și de a crește sufletește. Produsele din goji îți oferă, pe lângă tinerețea veșnică, și o beatitudine sufletească greu de descris. Am ales să stăm acasă lângă copii și din acest punct am pornit pe drumul spre această cultură asiatică. Cred că agricultorii de la noi pot fi la fel de îndrăzneți, dornici să vină cu ceva nou la fel ca ceilalți din alte țări, iar diversitatea în agricultură nu poate decât să aducă noi șanse de progres”, a declarat Natalia.
Familia Volinschi nu vrea să se oprească aici și tinde ca plantația de goji să ajungă la zeci de hectare, pentru ca toți să cunoască și să guste din elixirul tinereții.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei