NOI reglementări pentru posturile TV din R. Moldova: OPT ore de produs autohton pe zi și amenzi mai mari
Produsul autohton al posturilor de televiziune din R. Moldova va constitui cel puțin opt ore din volumul zilnic de emisie și va fi difuzat exclusiv în intervalul orelor 6.00 - 24.00. Tptpdată, cel puțin cinci ore din produsul autohton va fi difuzat în orele de maximă audiență, iar cinci ore dintre acestea vor fi în limba română.
Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege nr. 218 de modificare a Codului Audiovizualului, aprobat astăzi în lectura a doua de către Parlament.
Proiectul mai prevede majorarea amenzilor pentru radiodifuzori până la 30 de mii de lei, față de 5 400 de lei - amenda maximă de până acum, dar și retragerea licenței de emisie în cazul nerespectării legislației în vigoare.
Totuși, deși inițial autoriii proiectului își propuneau să combată propaganda de la posturile de televiziune, în special cele care retransmit emisiuni din afară, astăzi aceștia au renunțat la modificarea art. 9, cu referire la retransmisia emisiunilor exclusiv din țările care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, la recomandarea experților Consiliului Europei.
Ion Bunduchi, directorul executiv al APEL, a declarat pentru media-azi.md că normele votate nu sunt suficiente, dar sunt oportune.
„În opinia mea, dacă toți responsabilii din domeniu și de domeniu ar acționa cu bună credință, norma cu produsul autohton în prime-time ar aduce schimbări vizibile. Doar că la noi normele bune funcționează prost. Cel puțin, asta a demonstrat-o decizia CCA cu cele 30%. Teamă mi-i că videoclipurile vor fi difuzate acum nu noaptea, dar ziua. Norma, probabil, putea fi fortificată (pentru realitățile moldovenești) cu stipulări de genul: un produs nu poate fi reluat decât de atâtea ori pe zi, în prime-time sau același produs nu poate fi difuzat pe mai multe canale, astfel, încât, în final, să asigurăm râvnitul pluralism mediatic. Evident, radiodifuzorii ar putea și fără asemenea norme să acționeze cum trebuie, dar, deocamdată, nu s-au grăbit să ne demonstreze că și pot. E de salutat și noua normă cu selectarea prin licitație a unui măsurător al audienței. Doar că norma putea fi și mai bună, daca prevedea cota limită de audiență permisă unui radiodifuzor (audiența, la modul normal, trebuie să însemne și cota din piața de publicitate). Presupunem că vom avea un măsurător obiectiv al audiențelor. Ei și? Poate acest lucru să stăvilească monopolizarea pieței de publicitate? În definitiv, noile norme relevă tactica pașilor mici. Necesari, dar mici”, a spus Bunduchi.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md