Schizofrenia lui Andrei Năstase, a „Demnității și Adevărului”?
Semne diacritice
Platforma (nu și partidul?) Demnitate și Adevăr susține inițiativa de organizare, la începutul lui septembrie, a unui protest „masiv” împotriva actualei guvernări, inițiativă lansată de Renato Usatâi, liderul „Partidului Nostru”. PDA declară că este „gata să participe la organizarea acestui protest” și, la rândul ei, cheamă „societatea civilă şi alte partide, care doresc în mod sincer scoaterea ţării din captivitate”, să li se alăture.
Este în mod evident o încercare de torpilare a alegerilor prezidențiale, dintr-un motiv care trebuie căutat în capul lui Usatîi și al finanțatorilor săi. De menționat că liderul PN a lansat ideea unui protest de amploare după arestarea la Kiev a lui Veaceslav Platon. „Trebuie să ieșim la proteste înainte de alegerile prezidențiale. Năstase se pregătește de alegeri, Dodon la fel, dar trebuie să ne pregătim de proteste serioase”, a declarat Usatîi sâmbăta trecută, pe 6 august.
„Acest protest trebuie să fie masiv, să iasă toată țara. Trebuie să fie ultima toamnă a oligarhului, ultimele luni ale aceste guvernări”, a mai adăugat liderul PN. Ca a doua zi, duminică, Năstase să răspundă – „DA”.
O fi existând o legătură directă între Platon și Usatîi sau aceasta este mediată de FSB, care, după cum scrie presa ucraineană, se află în spatele „raiderului nr 1 din CSI”? De ce intră Andrei Năstase în cârdășie cu Usatîi, care e ghidat de FSB? Din ambiție, lipsă de viziune sau amorul interesului rusesc? Sau poate de dragul lui Platon Veaceslav, cerut să fie trimis acasă de procurorii anticorupție de la Chișinău? Să existe relații financiare între Platon și PDA?
Între timp, a mai avut loc un eveniment care poate deranja serios Moscova: Bucureștiul a decis să ofere Chișinăului pe 24 august prima tranșă de 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane de euro, acordat Republicii Moldova. Acești bani sunt salvatori pentru stabilitatea politică în regiunea noastră.
Năstase consideră că o „acţiune de amploare”, dacă va fi susţinută de „întreagă societate”, „are şanse majore să se soldeze cu căderea regimului actual şi organizarea unui scrutin prezidenţial liber şi corect, după care, în foarte scurt timp, să fie organizate alegeri parlamentare anticipate şi resetarea cardinală a întregii clase politice”.
Dacă protestele vor fi pașnice, Guvernul nu are cum cădea, dacă însă nu vor fi... apare întrebarea de unde știe Năstase? Apelul PDA conține multe afirmații cu care suntem de acord, dar odată ce SUA au început investigarea dispariții miliardului din rezervele BNM (ceea ce ar putea fi adevărat, deși Washingtonul nu confirmă și nici nu infirmă acest fapt), de ce ne-am grăbi cu alegerile parlamentare anticipate, de ce nu am aștepta să clarificăm cum s-au întâmplat lucrurile în realitate, ca să nu se întâmple să aducem la putere alți oligarhi din umbră? S-a angajat cumva Andrei Năstase să-i aburce la putere pe Dodon și Usatîi?
Oricum, Platforma „Demnitate și Adevăr” se compromite enorm prin acest demers de aliere cu „Partidul Nostru” și liderul său obscur, de factură fesebistă. Cu siguranță, simpatizanții proeuropeni nu vor răspunde la acest apel porvocator și trădător. Am fi curioși să aflăm și poziția Partidului „Demnitate și Adevăr” în chestiunea destabilizării Republicii Molodva și blocării alegerilor prezidențiale.
De ce vorbește doar Platforma? Este tăcerea lui Andrei Năstase ca lider de partid un semnal de dezacord față de poziția sa de lider de paltformă civică, de înțelegere a riscului, a faptului că se compromite personal și compromite partidul „Demnitate și Adevăr”, care s-a angajat să lupte cu oligarhia, nu să facă jocul Rusiei în Republica Moldova? Oricum, dedublarea aceasta ridică semne de întrebare, e un indiciu de schizofrenie.
Socialistul Bogdat Țîrdea, de nerecunoscut: Nu este de acord că ar susține războiul rușilor împotriva Ucrainei și că aplaudă distrugerea orașelor și satelor ucrainene, calificând afirmațiile ca „atentat la onoarea” sa
Maia Sandu, semnal de alarmă la Convenția Națiunilor Unite cu privire la schimbările climatice de la Baku: „R. Moldova este un exemplu elocvent de injustiție cu privire la schimbările climatice”
Maia Sandu, discuții cu Recep Erdoğan despre Găgăuzia și pacea din regiune: „Împreună, ne propunem să păstrăm limba găgăuză, listată de UNESCO ca fiind pe cale de dispariție”