06:04:14 20.04.2024
Stiri

„Pe viață și pe moarte”

Opinii 28.09.2015 13:53 Vizualizări2815 Autor: Nicolae Negru
„Pe viață și pe moarte”


Semne diacritice

„Pe viață și pe moarte” era hotărâtă să lupte împotriva actualei guvernări oligarhice o cetățeancă participantă la mitingul de duminică, organizat de Partidul Socialiștilor și „Partidul Nostru”. Ea își citea textul în fața microfonului de pe scenă cu patetismul și dexteritatea unei foste „lucrătoare de partid”, antrenate să-și moduleze vocea fără vreun efort sufletesc.

Nu punem însă la îndoială sinceritatea nemulțumirii sale, ci pe cea a intențiilor. Este ironic, paradoxal și, într-o măsură oarecare, naiv faptul că mulțimea de oameni adunată în fața parlamentului să protesteze împotriva oligarhilor a venit acolo fiind condusă de două persoane care au toate datele unor potențiali oligarhi și tâlhari. Și Dodon, și Usatîi nu suferă de lipsuri materiale, nu circulă cu transportul public, având la dispoziție mașini luxoase, locuiesc în case de milioane, alocă pentru acțiuni de partid sume mari de bani de proveniență obscură.

Proveniți ca lideri din cercul celora pe care vor să-i înlocuiască, biografiile și modul lor de viață nu par să corespundă unor luptători pentru dreptate și adevăr, pentru egalitate și bunăstarea „oamenilor muncii”. Cine poate să creadă la modul sincer că liderii PSRM și „PN”, ajungând la putere, se vor deosebi de actualii oligarhi? Poate, ținând cont de experiența predecesorilor nesimțiți și hrăpăreți peste măsură, vor fi mai prudenți, mai „șmecheri”, dar în esență nu se va schimba nimic, atâta timp cât îi vom înlocui pe unii hoți cu alții.

Pretenția de a fi organizat un miting apolitic, lipsa drapelelor de partid, înlocuirea stelei sovietice cu stema lui Ștefan cel Mare pe steagurile roșii, îi poate amăgi doar pe cei care au auzit pentru prima dată de Dodon și Usatîi. Orice acțiune ar organiza un partid, inclusiv una de caritate, aceasta capătă imediat o culoare ideologică. Oricât ar încerca ei să-și camufleze intențiile, cu implicarea lor, mișcarea protestatară capătă o evidentă tentă geopolitică, prorusă, care îi va pune pe gânduri și îi va îndepărta nu numai pe unioniști, ci și pe adevărații proeuropeni. Întrebarea pe care și-o pune multă lume e dacă nu cumva acesta să fi fost scopul ascuns al mitingului de duminică.

Lucrul acesta nu este exclus. Altfel de ce ar fi așteptat până acum, de ce socialiștii și „nașiștii” (Partidul Nostru pare să fie o imitație a mișcării proputiniste „Nași” – „Ai noștri”) nu au ieșit în stradă de la bun început? Revendicările lui Dodon și Usatîi sunt copii ale revendicărilor Platformei DA - o coincidență care iarăși nu le întărește legitimitatea, ci o subminează prin a le conferi o nuanță partinică. Se produce o înfrățire cu „diavolul”, care îl avantajează în mod evident doar pe „diavol”, pe când câștigul platformei e doar ipotetic și poate chiar iluzoriu. Rolurile s-au inversat: vrând să profite de forțele de stânga în scopurile sale politice nedeclarate, platforma se pomenește în situația de a fi folosită de PCRM și „PN” pentru a-și realiza obiectivele politice cunoscute de toată lumea. („Vrem ca Putin să fie președintele nostru. Sau unul ca Lukașenko”, s-au confesat doi cetățeni, solicitați de curaj.md să spună de ce au venit la protest.)

Fiindcă veni vorba, după desecretizarea unor documente privind implicarea președintelui R. Moldova în soarta BEM, organizatorii mitingului de duminică s-au văzut nevoiți să caute o altă motivație a cererii lor de demisie a lui Nicolae Timofti. Care e la fel de falsă. Conform Constituției, demisia președintelui R. Moldova nu atrage după sine alegeri anticipate, ci ocuparea postului său de către președintele Parlamentului sau premierul R. Moldova, și alegerea, pe parcursul a două luni, a unui alt președinte. Neavând temeiuri constituționale, în antipatia lor față de Nicolae Timofti, unii lideri ai Platformei DA par să corespondeze pe ascuns cu Dodon și Usatîi, care nu-l pot tolera pe actualul președinte din cauza poziției sale proeuropene și unioniste.

Efectul mitingului de duminica trecută asupra mișcării protestatare îl vom vedea duminica viitoare, 4 octombrie, când Platforma DA își va convoca aderenții. Deși mai puțin numeros, mitingul lui Dodon și Usatîi ar putea să urmărească scopul radicalizării liderilor DA, unii dintre care par să manifeste prudență în ce privește declanșarea de alegeri anticipate cu consecințe imprevizibile. Aripa radicală a Platformei DA a primit o lovitură neașteptată și din partea ex-premierului Ion Sturza, care le-a propus politicienilor să se gândească la o uniune vamală și bancară dintre Republica Moldova și România, încurajând de fapt sentimentele și acțiunile unioniste în detrimentul celor destabilizatoare.

Oricât ar părea de paradoxal, situația pare să se complice înainte de a se limpezi. Ne îndreptăm spre un deznodământ a cărui direcție depinde în cea mai mare măsură de acțiunile guvernării: îi va sacrifica aceasta pe „moțocii” ceruți de mulțime sau nu.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md