10:33:32 20.04.2024
Stiri

„Guvernul care face”, dar nu este credibil

Opinii 03.05.2016 09:52 Vizualizări2225 Autor: Nicolae Negru
„Guvernul care face”, dar nu este credibil


Semne diacritice

La 100 de zile de la instalarea Guvernului, premierul Pavel Filip a prezentat un scurt raport despre ce a reușit să facă până acum și pe ce direcții va lucra în continuare. Deși promisese în introducere să renunțe la „tradiția” rapoartelor triumfaliste, să nu „se laude”, dl Filip a evitat să vorbească la concret despre lucrurile mai puțin plăcute, cum ar fi, de exemplu, bugetul public pentru anul în curs sau starea catastrofală a economiei naționale. Ne rămâne doar să ghicim de ce actuala guvernare, dispunând de o majoritate confortabilă, nu a reușit să adopte în trei luni Legea bugetului de stat pentru anul 2016. Este un eșec în care se reflectă problemele majore ale unui guvern atârnând de firul asistenței financiare occidentale.

Premierul a preferat să vină în fața cetățenilor cu o „dare de seamă” contabilicească, „tehnică”, enumerând meticulos toate faptele care ar demonstra că Guvernul său este unul „care face”, „un Guvern al acțiunii”, preocupat de „beneficii concrete” pentru oameni, de recăpătarea încrederii partenerilor de dezvoltare, reformarea instituțiilor statului și continuarea integrării europene a Republicii Moldova.

Contextul electoral s-a făcut simțit în mod evident în tonalitatea și structura raportului, s-a pedalat pe detalii, pe faptul mărunt al unor „lucruri” care „fac viața oamenilor mai bună prin reducerea unor costuri și tarife pe care le plătesc zi de zi”, în detrimentul tabloului general, al viziunii strategice, pe care ar trebui să o demonstreze un șef de Guvern. Filip însă desconsideră „planurile și strategiile”, preferând „acțiunile” și nu se jenează să afișeze acest lucru. „Guvernul este conștient de provocările momentului, a fost și rămâne hotărât să facă reforme ambițioase, dar nu prin planuri și strategii, ci prin acțiuni”, afirmă cu aplomb premierul democrat. E cum te-ai lăuda că vei traversa o pădure fără a te interesa în prealabil de mărimea și relieful acesteia.

Pe cât de exact și concret a fost raportul în ce privește „pomenile” Guvernului, pe atât de vag și evaziv cu referire la modul în care a evoluat economia Republicii Moldova în aceste 100 de zile de guvernare cvasi-pedistă. Cum stăm la capitolul producție, export și import pe diverse ramuri, ce s-a făcut sau se face în privința relansării economice, a atragerii investițiilor și creării de noi locuri de muncă, dacă s-a mărit sau a scăzut povara fiscală, de ce crește și cât va crește datoria publică internă, cum s-a reușit până acum plata salariilor și pensiilor, pe ce direcții suntem în întârziere cu acordul privind comerțul liber aprofundat și cuprinzător cu UE, cum decurge procesul privatizării, care ridică unele semne de întrebare în societate... Din conținutul raportului rezultă că miza principală a acestui Guvern nu e creșterea economică, ci reluarea finanțării externe, încheierea unui acord cu FMI, obținerea împrumutului și granturilor promise de București și Bruxelles.

Totuși, eșecul major al Guvernului Filip nu e cel economic sau social, ci unul de credibilitate. În pofida unei serii de acțiuni motivate electoral, Filip nu a reușit să convingă cetățenii că nu este controlat de Plahotniuc. Conform sondajelor de opinie publică, numărul celor care nu se consideră reprezentați de premierul Filip și echipa sa, optând pentru alegeri anticipate, nu a diminuat. Neîncrederea majorității cetățenilor este legată și de modul în care Procuratura Generală și CNA îi caută sau mai bine zis se fac că îi caută pe cei responsabili de devalizarea BEM și a altor două bănci, aparținând primarului de Orhei, Ilan Șor.

Filip nu mai pomenește despre panoul promis, pe care să fie expuse sumele întoarse din banii furați din rezervele BNM, prin sistemul bancar. O fi crezut atunci că poate influența modul de funcționare al CNA? Cel care deține pârghiile de influență asupra procurorilor nu pare, deocamdată, alarmat de riscurile ignorării condițiilor UE cu privire la reluarea proiectelor de asistență financiară. Soarta de mai departe a Guvernului Filip va depinde de faptul dacă București și Bruxelles se vor împăca sau nu cu ceea ce înscenează Procuratura Generală: că miliardul întreg l-a furat Filat, iar Plahotniuc personal nu are nicio atribuție. De ce este protejat în mod evident, ostentativ, Ilan Șor, care a declarat public că a furat 250 de milioane de dolari? Din altruism, probabil...


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md