02:16:20 15.01.2025
Stiri

De ce se bucură Plahotniuc de concluziile Consiliului UE

Opinii 02.03.2018 09:16 Vizualizări5225 Autor: Nicolae Negru
De ce se bucură Plahotniuc de concluziile Consiliului UE

Semne diacritice

Un fenomen rar pe scena politică din Chișinău: și puterea, și opoziția au manifestat satisfacție față de concluziile Consiliului Uniunii Europene de la începutul acestei săptămâni, vizând starea de lucruri din Republica Moldova. Doar că motivele de satisfacție sunt contrare, puterea crezând că a primit, în sfârșit, o veste bună, că i-au fost apreciate eforturile, iar opoziția – că Bruxelles-ul a confirmat criticile ei la adresa guvernării. Fiecare și-a ales din documentul respectiv doar ceea ce i-a convenit.

În concluziile respective, miniștrii de Externe ai statelor-membre din cadrul UE au dat dovadă de maximă obiectivitate și imparțialitate, identificând în mod diplomatic atât reușitele (mai puține), cât și restanțele (mult mai multe) ale Chișinăului în realizarea reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu UE. Recunoscând că autoritățile Republicii Moldova au făcut unii pași pe calea reformelor, Consiliul constată că până la capătul drumului mai este departe și îndeamnă ca reformele începute să fie continuate, ca legile care au fost adoptate să fie implementate.

Realizările văzute de la Bruxelles țin preponderent de sistemul financiar-bancar, de asigurarea stabilității economice și financiare, iar eșecurile – de funcționarea statului de drept, a justiției, mass-media, respectarea pluralismului, normelor democratice, investigarea fraudei bancare, conturând o imagine nu tocmai plăcută a guvernării din punct de vedere civilizațional. De aceea, exclamațiile de bucurie, care s-au auzit dinspre ea, le-au părut unora nesincere, teatrale.

La prima vedere, explicația e în faptul că până acum de la Bruxelles veneau pentru Chișinău doar vești proaste. S-ar putea însă ca motivul adevărat de satisfacție pentru guvernare să fie altul. La o citire mai atentă, printre rânduri, a concluziilor, se poate deduce că miniștrii de Externe ai statelor UE s-au împăcat cu faptul că viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova vor fi organizate în baza sistemului electoral mixt.

În text nu se mai fac referințe la oportunitatea schimbării sistemului electoral. Consiliul își exprimă doar „regretul” pentru faptul că în noua lege electorală nu s-a ținut cont de unele recomandări importante ale Comisiei de la Veneția (printre care cea a consensului larg în privința reformării sistemului electoral și riscul ca unii candidați majoritari să fie influențați de oameni de afaceri sau grupuri de interese), pronunțându-se pentru monitorizarea atentă a „consecințelor noului sistem electoral, inclusiv în perioada campaniei, în ziua alegerilor și după alegeri, pentru a se stabili impactul asupra democrației în general și asupra sistemului pluripartidic în particular”.

Astfel se confirmă o tendință, observabilă de ceva timp, din partea reprezentanților UE: de a pune accentul nu atât pe schimbarea în sine a sistemului electoral, cât pe modul de respectare a recomandărilor Comisiei de la Veneția și implementarea noului cod. Faptul că Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a declarat, după ședința Consiliului, că Chișinăul va primi, în aprilie, „o serie de fonduri pentru a asigura macrostabilitatea economică” a Republicii Moldova ar putea fi un semnal că atitudinea Bruxelles-ului față de actuala guvernare s-a clarificat și „stabilizat”.

Aceasta nu înseamnă că Chișinăul va obține banii în mod automat. De altfel, Consiliul reamintește importanța respectării tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv „cele referitoare la finanțarea partidelor și a campaniei electorale”, și e greu de crezut că va renunța la această condiție. Plahotniuc s-a și grăbit să asigure Bruxelles-ul că politicienii de la Chișinău sunt „serioși și realiști”. Se va vedea până în aprilie cât de „serioși și realiști” sunt ei, dar opoziția ar face bine să țină și ea cont de noile semnale ale UE.

Deocamdată, doar Maia Sandu, care comunică mai des cu liderii europeni și reprezentanții UE, pare să ia în calcul posibilitatea ca alegerile parlamentre din această toamnă vor fi desfășurate în baza noului cod electoral și luptă pentru ca circumscripțiile electorale să fie trasate cât mai corect.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md