01:45:01 25.11.2024
Stiri

Cine a lăsat deschisă ușa din spate a Primăriei Chișinăului?

Opinii 10.11.2017 10:20 Vizualizări8648 Autor: Nicolae Negru
Cine a lăsat deschisă ușa din spate a Primăriei Chișinăului?


Semne diacritice

Năravul politicienilor noștri de a schimba legile în funcție de interesele lor personale sau de partid le joacă uneori festa. Și cel mai proaspăt exemplu este legat de numirea unui nou primar interimar în Municipiul Chișinău (alte exemple de rezonanță: s-a umblat la țesătura legislației pentru a simplifica scoaterea miliardelor din BEM și BNM; efortul prostesc al unor organizatori de strângere a semnăturilor în favoarea schimbării modului de alegere a președintelui Republicii Moldova, neștiind că-l vor înscăuna pe Dodon „ales de popor”).

Partidul Liberal arată cu degetul cine a introdus-o pe Silvia Radu în Primăria Chișinăului pe ușa din spate, dar nu spune cine și pentru ce a deschis de fapt această ușă, cine a jucat rolul „calului troian” în Primăria capitalei? „Modestia” liberalilor e de înțeles: au fost chiar ei în acest rol trădător, stupid.

Să spunem lucrurilor pe nume: Silvia Radu, fost manager la „Gas Natural Fenosa”, nu avea cum să ajungă primar interimar al Chișinăului, dacă, după alegerile locale din 2015, Mihai Ghimpu nu avea să insiste în fața partenerilor de coaliție ca Legea privind statutul Municipiului Chișinău să fie răscroită în așa fel, încât nepotul său primar să aibă dreptul să numească viceprimarii pe care îi dorește, ignorând Consiliul Municipal. Până atunci, primarul era nevoit să negocieze, să țină cont de preferințele majorității consilierilor municipali, fapt care, trebuie să recunoaștem, nu este deloc simplu, iar, odată cu acumularea mai multor mandate, i s-o fi părut chiar umilitor.

Nu se știe care a fost compromisul liberalilor în acest caz, dar pofta le-a fost satisfăcută și acum trebuie să suporte consecințele. Căci, se știe, nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește. Și, oricât ar striga ei într-un glas cu socialiștii că un primar interimar nu se poate bucura de toate atribuțiile unui primar ales, lucrul acesta este interpretabil, în statut nu scrie că un primar interimar nu se poate folosi de dreptul de a numi viceprimari. Vina de a fi întredeschis ușa prin care în cabinetul lui Chirtoacă a pătruns Silvia Radu este a deputaților PL, a lui Ghimpu în special. Faptul că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg e în „tradiția” noastră, a celora care ne gândim la consecințe doar după ce le simțim pe propria piele.

Salvarea mai poate veni doar de la Curtea Constituțională. Dar nu există garanție. Prin hotărârea din 24 noiembrie 2015, Curtea a decis că, în exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, „preşedintele interimar exercită aceleaşi atribuţii ca şi preşedintele titular”. De ce unui primar interimar i s-ar reduce din atribuții?

Oricum, indiferent dacă e numită legal sau ilegal, Silvia Radu s-a cam grăbit să arunce lucrurile din cabinetul lui Chirtoacă. Din respect față de Constituție care spune că fiecare cetățean se bucură de prezumția nevinovăției, dacă nu din respect pentru Chirtoacă, ar fi fost bine ca ea să fi răbdat un pic. Chiar dacă doamna Radu este mai bine informată decât noi și știe că procesul lui Chirtoacă va dura și că el nu are șanse să se întoarcă la Primărie, ea putea fi mai discretă. Eleganța, generozitatea nu strică nimănui, niciunui „tehnocrat” și, cu atât mai mult, unui politician începător.

Iar dacă Înalta Curte va declara ilegală numirea ei sau dacă referendumul de demitere a lui Chirtoacă va reuși, atunci graba Silviei Radu va arăta și un pic ridicolă. Cum, de altfel, va arăta ridicol și cel care s-a grăbit să facă rocada respectivă.

Pe Silvia Radu, care a suferit eșec ca politician în campania prezidențială, o așteaptă eșecul și ca „tehnocrat”, dacă va fi boicotată în continuare de fracțiunile socialiștilor și liberalilor. Mișcarea lui Plahotniuc, pe care el nu a negat-o, pare foarte pripită la prima vedere și poate avea sorți de izbândă numai dacă Curtea Constituțională nu o va anula, iar socialiștii nu o vor boicota pe primărița interimară, dacă referendumul lor va eșua, dacă Chirtoacă nu se va întoarce prea curând la Primărie, iar Consiliul Europei nu va sări în apărarea lui. Să vedem cum va fi în realitate. Prima barieră e pe 19 noiembrie.

PS: Luni vom pune în discuție rezultatele sondajului IRI, contestat în cor de majoritatea politicienilor și care confirmă unele tendințe mai vechi și relevă o ușoară schimbare de atitudine față de PD. Pe cât de reală este aceasta?


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md