16:45:42 20.04.2024
Stiri

CEC și corectitudinea alegerilor

Opinii 23.09.2016 09:00 Vizualizări2556 Autor: Nicolae Negru
CEC și corectitudinea alegerilor


Semne diacritice

Discuțiile despre corectitudinea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și prevenirea unor eventuale fraude în ziua de 30 octombrie 2016 vizează de cele mai multe ori Comisia Electorală Centrală, componența, independența acesteia, modul cum își organizează activitatea.

E și firesc, într-o măsură oarecare. Neîncrederea față de principala instituție care coordonează desfășurarea alegerilor e la un nivel cum nu a fost nici măcar pe vremea guvernării comuniste. CEC este citată ori de câte ori se vorbește despre instituțiile statului capturat și necesitatea înlăturării puterii oligarhice.

Conform Barometrului de Opinie Publică din aprilie 2016, circa 70 la sută din alegători nu au deloc sau prea puțină încredere în CEC și doar 12 la sută au răspuns că au o oarecare încredere. Rapoartele relativ pozitive ale observatorilor intenaționali care au monitorizat alegerile de până acum și au apreciat activitatea CEC nu îi sunt de ajutor. Reputația sa a fost subminată iremediabil din interior, de declarațiile fostului vicepreședinte al CEC, Ștefan Urâtu. Deși s-a referit la unele încălcări de procedură, fără să aducă dovezi concrete ale fraudării alegerilor, acuzațiile sale au umplut paharul neîncrederii.

Fără a nega importanța CEC în organizarea unor alegeri libere și corece, greșim îndreptându-ne suspiciunile doar spre această instituție. Există și alți factori importanți, decisivi, de care depinde corectitudinea alegerilor. Nu la CEC se manipulează cifrele, cum pare să creadă majoritatea criticilor săi. Rolul CEC nu trebuie supraapreciat, nu totul depinde de componența Comisiei, așa cum demonstrează alegerile parlamentare de duminica trecută din Rusia, alegeri care au fost fraudate masiv, într-o proporție comparabilă cu alegerile precedente, în pofida faptului că în fruntea Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse a fost numită Ella Pamfilova, de orientare ideologică liberală, cunoscută luptătoare pentru drepturile omului.

Conform unor estimări, efectuate de statisticieni ruși, care au analizat datele prezenței la vot, partidul lui Putin, „Edinnaia Rossia” a beneficiat de circa 12 milioane de voturi în plus față de numărul real de votanți. Fraudele s-au produs în secțiile de votare, acolo unde se află cabinele, urnele de vot, ștampilele și buletinele nefolosite. Camerele video din unele secții de votare au fixat cum membrii birourilor electorale completau buletine de vot și le aruncau, pe furiș, în urnele de vot.

CEC îi poate favoriza pe unii concurenți electorali, iar pe alții îi poate pedepsi sau chiar elimina din cursa electorală prin interpretarea unor documente, dar nu le poate adăuga voturi și nici nu-i poate lipsi de voturi. Aceasta se poate face doar în secțiile de votare. CEC doar „procesează” datele din procesele-verbale întocmite de comisiile electorale de circumscripții, orice cifră afișată de CEC referitoare la numărul de voturi este verificabilă, având la dispoziție toate procesele-verbale din birourile electorale și comisiile electorale de circumscripții. Reprezentanții partidelor concurente, observatorii le pot avea.

Dacă nu sunt prea sofisticate, fraudele de tipul celor de la alegerile din Rusia pot fi preîntâmpinate de reprezentanții concurenților electorali și de observatori, dacă aceștia își fac conștiincios datoria. O spun în cunoștință de cauză, având experiența respectivă. În sate, însă, nu e atât de simplu precum pare, în relațiile dintre membrii birourilor electorale, reprezentanții partidelor, observatori intervenind relațiile de rudenie, vecinătate, suboordonare pe linie administrativă etc. Partidele cu cea mai mare reprezentare în administrațiile publice locale au cele mai multe posibilități să influențeze rezultatele alegerilor pe căi ilegale.

Activitatea CEC, pe care am transformat-o într-un cal de bătaie, e la vedere, pe când activitatea secțiilor de votare din sate și orășele este mai puțin transparentă, chiar opacă în multe cazuri. Dacă dorim cu adevărat să preîntâmpinăm fraudele electorale, ar trebui să ne îndreptăm privirile și într-acolo. Dar aceasta cere un efort mult mai mare.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md